Nasilen pacient

Nov incident v zdravstvu: z nožem v celjski bolnišnici grozil, da jih bo ubil

P.K
26. 7. 2023, 17.45
Posodobljeno: 26. 7. 2023, 17.51
Deli članek:

Slovenijo pretresajo novi primeri nasilja nad zaposlenimi v zdravstvu. Zgodilo se je v Celju.

Profimedia
V bolnišnici so šokirani.

Na problematiko se je delovna skupina za nenasilje v zdravstveni in babiški negi, ki deluje pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza), odzvala zelo konkretno - pripravila je nov priročnik Nasilje NE!, namenjen obravnavi nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih.

Otipavanje prsi in pohoten direktor

V njem so zapisali nekaj konkretnih primerov nasilja v slovenskem zdravstvu. Med njimi ga je doživela medicinska sestra Karla, ki je prosila za začasno premestitev, saj se na svojem oddelku ni počutila najbolje, ker je tam že nekaj mesecev ležal pacient, ki jo je nenehno spraševal, ali bo poleti nosila kaj krajše krilo, ali ima fanta in podobno. Zgodilo se je tudi, da jo je ta moški, ko ga je s sodelavko obračala na postelji, prijel za prsi.

Zgodilo se je tudi Mari, medicinski sestri v enem od zdravstvenih domov (ZD). Direktor ZD ji je naročil, naj po delu pride v njegovo pisarno. Ko je to storila, jo je direktor kljub temu, da je govoril po telefonu in je Mara želela počakati zunaj, vztrajal, naj se usede in počaka. Po telefonu je medtem nekomu razlagal o svojih spolnih podvigih. Mari je bilo nelagodno, a oditi si ni upala. Ko je končal telefonski pogovor, se je usedel na rob njenega naslanjača in jo vprašal, ali želi slišati, kaj bi on zdaj počel z njo.

Z rezilom pred osebje

Spomnimo še na nekaj letošnjih ekscesov; v Splošni bolnišnice (SB) Celje je januarja bolnik poškodoval dva zaposlena in sicer medicinsko sestro, ki ji je poškodoval prst na roki, drugega zaposlenega, ki ji je priskočil na pomoč, pa je pacient s čelom udaril v obraz. V isti bolnišnici je od takrat zabeleženih že 21 verbalnih in fizičnih incidentov.

M24
Nena Kopčavar Guček

Zadnji se je zgodil preteklo soboto, ko je je pacient z nožem in smrtjo grozil zdravstvenemu osebju. Incident so prijavili policiji, na podrobnosti dogodka še čakamo. Vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja pri Zdravniški zbornici Slovenije Nena Kopčavar Guček je za STA ob tem dejala, da "če ti nekdo drži rezilo noža na vratu ali pa pištolo na sencah, se ti zagotovo tresejo roke (...). Kajti tudi mi smo navkljub vsemu šolanju samo ljudje. Oskrba, ki jo tak pacient pričakuje, ne more biti niti tako kakovostna, niti tako prijazna in niti tako strokovna, kot bi bila, če bi lahko delali v mirnem okolju," je poudarila.

Naj prijavijo, jih pozivajo

Število primerov nasilja nad zaposlenimi v zdravstvu po njenih besedah raste. V lanskem letu je bilo na zdravniško zbornico prijavljenih 36 primerov, letos pa doslej sedem. Ob tem je poudarila, da tako nedavni kot januarski incident v SB Celje na zdravniško zbornico nista bila prijavljena, kar pomeni, da je nasilja v resnici še več.

Zato vse poziva, naj primere nasilja prijavijo tudi zbornici, ki lahko nudi psihosocialno pomoč posamezniku in tudi svetovanje, kako bi lahko delovno mesto napravili bolj varno.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste