Humanitarni jubilej

Sečovljan Danilo je podaril že 75 litrov krvi

Bojan Gluhak
6. 7. 2023, 19.49
Posodobljeno: 6. 7. 2023, 20.05
Deli članek:

Tudi krvodajalci imajo že nekaj časa v svojih vrstah viteze. Naziv gre tistim, ki kri darujejo stokrat, in takih niti ni malo. Sploh v Istri, ki po tej hvalevredni dejavnosti v Sloveniji beleži najlepšo statistiko.

Tomaž Primožič/FPA
Danilo Sergaš iz Sečovelj je kri daroval 150-krat.

V Istri in pod okriljem Območnega združenja Rdečega križa Piran pa je doma od včeraj svojevrsten humanitarni rekorder. Danilo Sergaš je v izolskem centru za transfuzijsko dejavnost kri daroval že 150-krat.

Danilo Sergaš iz Sečovelj je v Istri in tudi širše po Sloveniji kar znano ime. Za ožji krog prijateljev in znancev je že dolgo Fičo, v nogometnih krogih pa je aktiven že več kot spoštljivih pet desetletij. Bil je vratar Izole v njenih najlepših časih ob koncu 80. let prejšnjega stoletja, po aktivni karieri se je podal v trenerske vode.

Je edini trener, ki se lahko ponaša, da je deloval v vseh moških državnih reprezentancah. Danes je trener vratark v ženski slovenski reprezentanci in trener vratarjev v sosednjih Bujah. Znan je kot velik promotor vsega, kar diši po enotni Istri, pred 43 leti pa se je zapisal tudi krvodajalstvu.

Krvodajalstvo kot življenjska prioriteta

Bilo je v Splitu med služenjem vojaškega roka. Ker je pomoč sočloveku sestavni del njegovega razmišljanja o človeških vrednotah, je krvodajalstvo zapisal med življenjske prioritete. Kri je tako do danes z redkimi izjemami redno daroval približno na vsake tri mesece in v torek je dosegel številko 150. »Med krvodajalce se nisem zapisal zaradi kakršnihkoli rekordov, sem pa ponosen, da je moja življenjska tekočina v tem obdobju pomagala številnim,« skromno prizna.

Zadovoljen je včeraj v izolski center za transfuzijsko dejavnost in pred njega na »feto pršuta« povabil skupino prijateljev in krvodajalcev, večina njih je tudi darovala kri. Čeprav zaradi starostne omejitve ob skorajšnjem dopolnjenem 65. letu v prihodnje kmalu ne bo več med tako rednimi krvodajalci, pa računa, da ga toge administrativne omejitve le ne bodo prehitro ustavile pri nadaljevanju te humanitarne dejavnosti.

Tudi sam organiziral akcije darovanja krvi

»Periodično sem se redno sam odzival na darovanja krvi, krvodajalstvo pa sem spodbujal tudi sam,« pravi. Najprej je organiziral akcijo po prometni nesreči prijatelja Denisa Zonte, podobno je bilo ob stotem jubileju. Ko je kri daroval 113-ič, je za krvodajalsko akcijo zbral policiste, pred dvema letoma je med pripravami v Istri v transfuzijski center napotil dekleta iz ženske nogometne reprezentance ...

Ob Sergašovem jubileju je zdravstveno osebje potrdilo, da je vseh njegovih zabeleženih 150 darovanj zajemalo polno kri (statistika nekaterih upošteva tudi zgolj darovanje krvne plazme), ki je vsa štiri desetletja po medicinskih primerjavah enakih parametrov. To pa pomeni, da se darovalca drži zdravje, sam pa zato poskrbi z aktivnim življenjskim ritmom.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste