Oblil ga je mrzel pot

Pokvarjen dopust slovenskega kmeta: za kavo plačal 3,5 evra

STA/Ž.K.
22. 6. 2023, 12.13
Posodobljeno: 22. 6. 2023, 12.51
Deli članek:

Cene po državah EU se močno razlikujejo. Kljub temu, da smo Slovenci najbolj občutljivi na cene na hrvaški obali, so naše denarnice veliko bolj na udaru v drugih državah.

Bralka / Slobodna Dalmacija
Slika je simbolična.

V naše uredništvo smo prejeli sporočilo našega bralca naj napišemo članek z naslovom: "Slovenskega kmeta oblil hladen pot: 3,5€ za kavo na irski obali". Kot nam je pojasnil, se nahja na dopustu na Irskem. Med ogledom znamenitosti si je privošil tudi kavo v enem od obmorskih mest, ko je prišel trenutek za plačilo, pa ga je oblil "mrzel pot". Ker vemo, da so v naši deželi popularne slike računov, smo ga prosili še za foto dokaz, a nam je povedal, da na irskem računov v papirnati obliki ni. Gre le za eno od tehnološko najbolj naprednih evropskih držav, kjer imajo zaradi ugodne davčne zakonodaje sedeže evropske podružnice številnih tehnoloških gigantov.

Ker so predvsem poleti misli povprečnega Slovenca največkrat usmerjene proti jugu in hrvaški obali, pogosto pozabljamo, da so najvišje cene znotraj EU pogosto na severu. Glede na podatke Eurostata je bila lani najdražja v uniji Irska, najcenejša pa Romunija. Cene v naši državi so bile tako lani  pri 91 odstotkih povprečja EU, kar je tri odstotne točke več kot v 2021, je objavil evropski statistični urad Eurostat. 

Na Irskem so tako cene blaga in storitev za končno potrošnjo dosegale 146 odstotkov povprečja EU. Sledila sta Danska s 145 odstotki povprečja in Luksemburg s 137 odstotki. Od članic Evropskega gospodarskega območja in drugih evropskih držav, tesno povezanih z EU, je bila na teh ravneh še Norveška (143 odstotkov povprečja EU), odstopali pa sta Islandija (159 odstotkov) in Švica (174 odstotkov).

Nemčija in Francija sta bili pri 109 in 110 odstotkih povprečja EU, dražje od njiju so bile še Belgija (115 odstotkov), Nizozemska (117 odstotkov), Švedska (124 odstotkov) in Finska (127 odstotkov povprečja EU). Najcenejše države so bile poleg Romunije (58 odstotkov povprečja EU) še Bolgarija (59 odstotkov), Poljska (62 odstotkov), Madžarska (67 odstotkov) in Hrvaška (72 odstotkov povprečja EU).

profimedia
Irska je najdražja država v EU.



Od ostalih slovenskih sosed je bila Italija na povprečju unije, Avstrija pa pri 110 odstotkih povprečja. Podatki sicer kažejo, da se vrednost kazalnika glede na povprečje EU kljub inflaciji lani še zdaleč ni dvignila v vseh članicah unije. V nekaterih, na zahodu, jugu in severu, je celo upadla. Izrazitejši so bili dvigi v srednji, vzhodni in jugovzhodni Evropi.

Na slovenskem statističnem uradu so medtem na podlagi Eurostatovih podatkov analizirali razlike v cenah izbranih skupin izdelkov in storitev v Sloveniji in sosednjih državah. Ugotovili so, da so bile razlike v cenah najizrazitejše v skupini gostinske in nastanitvene storitve. V Italiji in Avstriji so bile cene teh storitev za 21 oz. 20 odstotkov višje kot v Sloveniji, na Hrvaškem in na Madžarskem pa za šest oz. 30 odstotkov nižje od slovenskih.

Precej so se razlikovale tudi cene v skupini oblačila. V Italiji in Avstriji so bile za osem oz. pet odstotkov višje, na Hrvaškem in na Madžarskem pa za odstotek oz. 15 odstotkov nižje od tistih v Sloveniji. Cene v skupini hrana in brezalkoholne pijače so bile v Avstriji in Italiji v povprečju za šest oz. tri odstotke višje, na Madžarskem za 11 odstotkov nižje, na Hrvaškem pa približno enake kot v Sloveniji.

Izdelki v skupini alkohol in tobak so bili na Madžarskem cenejši za devet odstotkov, v Avstriji so bili dražji za tri odstotke, na Hrvaškem za štiri in v Italiji za devet odstotkov. Zabavna elektronika je bila medtem na Hrvaškem v povprečju za odstotek dražja kot v Sloveniji, v drugih sosedah pa cenejša. V Avstriji in na Madžarskem za devet odstotkov, v Italiji pa za 13 odstotkov.

Prometna sredstva, torej tudi avtomobili, so bili na Madžarskem približno enako dragi kot v Sloveniji, na Hrvaškem so bili dražji za tri odstotke, v Italiji za sedem odstotkov in v Avstriji za 12 odstotkov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste