Po podatkih Slovenske turistične organizacije (STO) so se v prvih petih mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim lanskim obdobjem cene v restavracijah in hotelih dvignile za 10,4 odstotka, cene rekreacije in kulture so se zvišale za 8,2 odstotka, prevoza pa za 3,6 odstotka.
Kljub podražitvam STO meni, da Slovenija ponuja nekaj za vsak žep, saj je ena njenih najpomembnejših značilnosti raznolikost turistične ponudbe: »Gostje v Sloveniji namreč lahko izbirajo med najrazličnejšimi možnostmi; od luksuznih in butičnih hotelov do turističnih kmetij, od zasebnih apartmajev in sob do kampov. Podobno velja v kulinariki, kjer lahko posamezniki izbirajo doživetja na turističnih kmetijah, v planinskih kočah, v tradicionalnih gostilnah, v uglednih restavracijah, hotelih in zdraviliščih, pa tudi v restavracijah z vrhunskimi in svetovno prepoznavnimi chefi, katerih kakovost priznavata slavna kulinarična vodnika Michelin in Gault&Millau,« so dejali in dodali svoje prepričanje, da je Slovenija s podobo trajnostne destinacije, ki ponuja mnoga avtentična in personalizirana doživetja, tudi v letošnjem letu zanimiva in privlačna destinacija za najrazličnejše domače in tuje goste.