Furs še ni končal

Podjetniki še vedno prejemajo odločbe o vračilu državne pomoči

Žiga Kariž
19. 6. 2023, 06.10
Deli članek:

Več tisoč podjetnikov je že prejelo odločbe, da morajo vrniti pomoč, ki so jo prejeli od države, Furs pa še ni končal svojega dela.

Profimedia
eč kot 150 milijonov evrov bodo podjetja in podjetniki morali vrniti.

Te dni v medijih odmeva razkritje, da so si vodilni v podjetju SIJ izplačali kar 21 milijonov evrov nagrad, bonitet in povračil, čeprav je podjetje med večjimi koristniki pomoči, ki jo je država namenila za krotitev energetske draginje. V podjetju SIJ sicer menijo, da gre za politično motivirano poročanje, ker je podpredsednik uprave Tibor Šimonka hkrati tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije in eden najglasnejših predstavnikov gospodarstva, ki poziva k še večji pomoči države. Ob tem v SIJ izpostavljajo, da so bila izplačila popolnoma zakonita.

Namanjši bodo vračali

Iz izjav vodstva je torej jasno, da bodo vztrajali pri izplačilu milijonskih zneskov, ker pač lahko. Na drugi strani mavrice pa je medtem nekaj tisoč samostojnih podjetnikov prejelo poziv države, naj vrnejo pomoč, ki jim jo je namenila. Kot kažejo podatki Finančne uprave Republike Slovenije (Furs), je do danes odločbo o vračilu pomoči prejelo 3200 podjetnikov in podjetnic. Večina je pozive k vračilu prejela v aprilu, približno 600 s. p.-jev pa te dni. Furs, kot kaže, preverbe še vedno izvaja in ta številka se lahko še poveča.

Neupravičeno čakali na delo

V to število so vključeni le tisti, ki pomoči niso vrnili samoiniciativno. Najvišji znesek vračil je država odredila prejemnikom pomoči za nadomestilo plač delavcem, ki so bili na začasnem čakanju. Delodajalci morajo državi vrniti kar 76 milijonov evrov, odločbe pa je prejelo 5400 delodajalcev za pomoč v obdobju marec–maj 2020 ter 4300 za pomoč v obdobju junij 2020–junij 2021. 

Vlada republike Slovenije
Pomoč vlade gospodarstvu je bila učinkovita, a del je bo sedaj potrebno vrniti.

318 milijonov za fiksne stroške

Podjetniki, ki so od države dobili pomoč za kritje fiksnih stroškov, predvsem najemnin in obratovalnih stroškov, so v času koronske krize prejeli skupno 318 milijonov evrov pomoči, nekaj več kot 26 milijonov pa bodo zdaj morali vrniti v blagajno. Odločbo o vračilu je prejelo nekaj manj kot 3000 podjetnikov oziroma skoraj 20 odstotkov vseh, ki so pomoč prejeli. 

Mesečni temeljni dohodek

Med najbolj izpostavljenimi oblikami koronske pomoči je bil tudi mesečni temeljni dohodek. Prejelo ga je več kot 50.000 podjetnikov. Ob tem je treba spomniti, da je bilo ob sprejemu vsakega interventnega zakona, ki je določal pomoč podjetnikom, veliko zmede in nejasnosti. Razlogi so zagotovo v dejstvu, da status samostojnega podjetnika danes združuje praktično vse neredne oblike dela, ki pa se med seboj lahko močno razlikujejo. Tako so se ob vsakokratnem sprejemanju interventne zakonodaje pojavljale težave pri obravnavi tistih, ki imajo zgolj popoldanski s. p., delajo s skrajšanim delovnim časom ali pa so podjetniki na starševskem dopustu.

Vračalo bo skoraj 20 odstotkov samostojnih podjetnikov

Številne birokratske ovire in trmasto vztrajanje države, da prihodke podjetnikov preračunava na uradno zabeležene delovne ure, so marsikaterega podjetnika pustili brez pomoči. Številni s. p.-ji pa bodo morali zaradi omenjenega in dejstva, da si podjetniki bilance včasih interpretirajo drugače kot uradniki Fursa, zdaj pomoč vračati. Pomoč jih bo vračalo kar 9100, ki so prejeli temeljni mesečni dohodek, vrniti pa bodo morali kar 23,3 milijona evrov oziroma v povprečju 2560 evrov na posameznega podjetnika. Ob tem bo moralo pomoč vrniti tudi 6485 samozaposlenih, družbenikov in kmetov, ki jim je država v času epidemije koronavirusa plačala socialne prispevke. Iz tega naslova se bo nazaj v državno blagajno steklo 6,6 milijona evrov.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan