Osebne okoliščine

Presenetljiv odstop šefa inšpekcije za delo

G.G.
15. 6. 2023, 14.31
Posodobljeno: 15. 6. 2023, 14.41
Deli članek:

Dosedanji vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja Inšpektorata Republike Slovenije za delo, Luka Lukić, je odstopil s svoje funkcije. Položaj je zasedel septembra lani, ko ga je vlada za vršilca dolžnosti imenovala do imenovanja glavnega inšpektorja po opravljenem natečajnem postopku.

Maša Pavoković
Luka Lukič

Pod Lukičevim vodstvom je inšpektorat odprl več primerov kršitev pravic delavcev in jih nekaj tudi uspešno zaključil. V zadnjem mesecu pa se je zgodilo več nepričakovanih osebnih okoliščin, kar je vse bolj oteževalo usklajevanje med njegovim poklicnim in zasebnim življenjem. Glede na pomembnost in zahtevnost funkcije vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja je Lukić mnenja, da bi ji lahko posvetil premajhen del svoje pozornosti, kar po njegovem mnenju ni korektno do funkcije, niti inšpektorata kot tudi do zaposlenih in vseh državljanov, katerih pravice so predmet nadzora inšpektorata. Zato je sprejel odločitev, da se umakne s položaja, so sporočili z vlade.

"Prepričan sem da je funkcija glavnega inšpektorja izjemno pomembna in da zahteva popolno predanost. V čast si štejem, da sem imel priložnost in zaupanje voditi inšpektorat. Skupaj s predanimi zaposlenimi smo obrnili nov list v poglavju našega dela. Trenutno pa sem soočen z osebnimi izzivi, ki mi otežujejo opravljanje dela. Zato sem prišel do zaključka, da je prav, da to odgovorno mesto prevzame oseba, ki ji bo lahko posvetila vso svojo energijo in zavezanosti. Novi vršilki dolžnosti glavne inšpektorice popolnoma zaupam, da bo to funkcijo opravljala strokovno, predano ter bo še naprej zasledovala uresničevanje zastavljenih ciljev," je sporočil Lukič.

Nova vršilka dolžnosti glavne inšpektorice je postala dosedanja inšpektorica Katja Čoh Kragolnik, ki je doslej opravljala delo delovne inšpektorice na območni enoti Maribor in je bila hkrati tudi sindikalna zaupnica zaposlenih na inšpektoratu. Verjame, da je inšpektorat trenutno na dobri poti, ki jo je treba nadaljevati, tako bo še naprej izvajal obsežne in kompleksne nadzore, sankcioniral sistematične kršitve delavskih pravic, kaznoval kršitve varstva in zdravja pri delu ter zagotavljal spoštovane socialnih pravic. Vodenju inšpektorata bo namenila ves svoj trud, s čimer bo zagotovila strokovno in celostno delo organa.

Ob ob prevzemu nove funkcije je povedala: "Kapitan se je zamenjal, vendar barka še vedno pluje v pravo smer. Inšpektorat bom vodila z vso predanostjo, strastjo in s ciljem zagotavljanja spoštovanja delavskih pravic. Skupaj s celotno ekipo bomo nadaljevali s pomembnim delom in stremeli k preprečevanju kršitev delavskih pravic in varni delovni klimi v Sloveniji, ki je v skupnem interesu vseh nas".

X

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov