Spinalna mišična atrofija

Zdravilo, ki bi ljudem lahko spremenilo življenje: »Z upanjem zrem v prihodnost!«

Sara Štrk
12. 6. 2023, 20.21
Posodobljeno: 13. 6. 2023, 06.50
Deli članek:

Verjetno ste tudi vi med tistimi, ki še niso slišali za spinalno mišično atrofijo (SMA). Gre namreč za izjemno redko bolezen, s katero se v Sloveniji spoprijema le nekaj bolnikov.

Marko Vavpotič / M24
Tea Černigoj Pušnjak

Pretekli teden je v Ljubljani ob peti obletnici zdravljenja spinalne mišične atrofije potekala novinarska konferenca, na kateri nam je življenje z boleznijo orisala članica Društva distrofikov Slovenije Tea Černigoj Pušnjak, izr. prof. dr. Damjan Osredkar in doc. dr. Blaž Koritnik pa sta nam predstavila novo zdravilo, ki za bolnike z SMA predstavlja žarek upanja.

Spinalna mišična atrofija je redka genetska bolezen, pri kateri gre za okvaro gena, ki ne proizvaja beljakovine SMN. Slednja je glavna za preživetje motoričnih nevronov, ki po telesu pošiljajo navodila za gibanje, zato prizadene bolnikovo sposobnost hoje, požiranja in dihanja. Je napredujoča bolezen in pogosto vodi v invalidnost, pri hujših oblikah pa je lahko tudi smrtna.

Marko Vavpotič / M24
Izr. prof. dr. Damjan Osredkar

Zdravljenje je neverjetno pomembno in uspešno

V zadnjih letih je zdravnikom in znanstvenikom uspelo razviti zdravilo, ki potek SMA upočasni in stabilizira, bolnikom pa omogoča, da lahko premagajo stopnice, ki jih prej niso mogli, da vstanejo iz počepa, da tisti na vozičku ohrani moč rok, da lahko sam je in se počeše, obrne v postelji in redno telovadi.

Pri nas so bolniki dokaj hitro po registraciji zdravil, zahvaljujoč slovenski zavarovalnici, dobili različne možnost zdravljenja, ki so bila sprva na voljo za otroke, pozneje pa še za odrasle.

»Z upanjem zrem v prihodnost, tudi če se stanje ne izboljša, je zame bistveno, da se stanje stabilizira,« je na novinarski konferenci dejala Tea Černigoj Pušnjak, ki se z SMA spoprijema že vse od rane mladosti, s pomočjo zdravila pa lažje govori in brez večjih težav opravlja gibe, ki jih še pred nekaj leti ni mogla.

Slovenija je bila ena izmed prvih evropskih držav, ki so bolnikom z SMA omogočile zdravljenje z novim zdravilom. Po besedah zdravstvenih strokovnjakov je zdravljenje izjemno učinkovito, saj so včasih otroci z SMA umrli še pred drugim letom starosti, zdaj pa imamo bolnike, stare šest let, ki lahko stojijo, hodijo s hojico ali brez in celo plešejo.

Marko Vavpotič / M24
Doc. dr. Blaž Koritnik

Zgodnja diagnoza

Za bolj aktivno življenje

Na tiskovni konferenci je sodelovala tudi mag. Mateja Toman, predsednica Društva distrofikov Slovenije. V društvu ves čas s posebnimi programi in pomočjo skrbijo, da bi distrofiki imeli kakovostnejše življenje. »Našim članom želimo omogočiti čim bolj aktivno življenje. Težka diagnoza ni zaključek življenja in tudi ne pasivno opazovanje življenja. Zagotoviti si je treba le pomoč.« 

Bolezen lahko zdravniki diagnosticirajo že pri novorojenčkih, za sam potek SMA pa je zgodnja diagnoza izjemno pomembna.

Izr. prof. dr. Damjan Osredkar, tudi predstojnik Oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo na Pediatrični kliniki Ljubljana, je poudaril, da je prihod zdravil za SMA pomenil preporod, ne le za SMA, ampak za medicino na splošno.

»Naši bolniki so z zdravljenjem stabilni, kar je velik uspeh, saj je SMA napredujoča bolezen. Seveda pri posameznih bolnikih pride do izboljšanja stanja po funkcijskih lestvicah, pri nekaterih ostaja stabilno, pri nekaterih pa se tudi poslabša,« je dejal predstojnik Inštituta za klinično nevrofiziologijo v UKC Ljubljana, doc. dr. Blaž Koritnik.

Zdravljenje in potek bolezni sta torej različna za vsakega posameznika, a lahko bolezen, če je ta odkrita že v rosnih letih, uspešno upočasnimo. Pri nekaterih bolnikih z SMA tako danes simptomov bolezni zaradi zdravljenja morda sploh ne bi opazili. Žal so takšni primeri redki, a tako zdravniki kot tudi bolniki zaradi prihoda novih zdravil nekoliko bolj optimistično zrejo v prihodnost.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan