Ogroženo financiranje slovenskega športa?

Fundacija za šport trdi: Športno loterijo kupujejo tujci!

M. T. V./STA
3. 5. 2023, 15.21
Posodobljeno: 3. 5. 2023, 15.32
Deli članek:

Fundacija za šport (FŠO) je državnim organom in javnosti poslala dopis, v katerim ostro nasprotuje prodaji Športne loterije tuji korporaciji. Olimpijski komite, Smučarska zveza in Nogometna zveza, ki so skupaj večinski lastniki Športne loterije, se menda skrivaj dogovarjajo o prodaji njihovih lastniških deležev.

Športna loterija
Bo Športna loterija pristala v rokah tujcev?

V Športni loteriji ima Olimpijski komite Slovenije (OKS) 20-odstotni lastniški delež, prav takega ima tudi Smučarska zveza Slovenije (SZS), 17,3-odstotnega pa Nogometna zveza Slovenije (NZS). "Po doslej znanih informacijah že nekaj časa nepregledno in stran od oči športne in zainteresirane javnosti potekajo pogovori predstavnikov treh slovenskih športnih organizacij (OKS, SZS, NZS) oz. v njihovem imenu uprave Športne loterije o prodaji njihovih lastniških deležev. Omenjeni želijo svoje lastniške deleže v slovenskem monopolnem prireditelju športnih stav Športni loteriji prodati komercialnemu podjetju iz tujine, ki se na drugih tujih trgih že ukvarja s prirejanjem športnih stav in loterijskih iger in drugih spletnih iger na srečo," so zapisali v FŠO. 

Z morebitno prodajo bi bil ogrožen obstoj skoraj vseh nacionalnih in lokalnih športnih zvez ter ostalih izvajalcev na področju športa, menijo na FŠO, saj bi to negativno vplivalo na prihodke fundacije iz naslova koncesijskih dajatev, ki jih fundacija preko svojih javnih razpisov namenja za sofinanciranje slovenskega športa. Fundacija namreč  dobi večino denarja iz koncesijskih dajatev od iger na srečo, ki ju plačujeta Loterija Slovenija in Športna loterija, ki sta v Slovenji monopolista pri klasičnih igrah na srečo. FŠO pa je eden najpomembnejših stebrov financiranja slovenskega športa na državni ravni. Zanj bo v letošnjem letu namenila 11 milijonov, kar je 10 odstotkov več kot v lanskem letu. Športne organizacije so sicer zaprosile za več kot 65,6 milijona evrov sredstev.

Navajajo, da je bilo lastništvo Športne loterije zgodovinsko vzpostavljeno z izključnim namenom pomagati slovenskemu športu. "Prepričani smo lahko, da bi potencialni kupec zasledoval le svojo željo po maksimiranju dobička, ob tem pa zanemarjal osnovni 'dobri namen' prirejanja iger na srečo za pridobivanje sredstev za delovanje športnih, invalidskih in humanitarnih organizacij v Sloveniji oziroma ne bi obdržal odgovornega pristopa do koncesijskih dajatev, ki so glavni vir financiranja FŠO kot tudi Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Sloveniji (Fiho)," so dodali.

FŠO je s tem seznanila tudi državni zbor, vlado, ministrstvo za finance, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Agencijo za varstvo konkurence, ter ostale vključene deležnike in športno javnost. Kdo je potencialni kupec Športne loterije, niso navedli.

Estrada

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Zanimivosti

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja