Pred volitvami

Razvnel se je boj za Vzajemno in 300 milijonov evrov premij

Primož Cirman, Tomaž Modic
21. 4. 2023, 17.57
Deli članek:

V Vzajemni je spet vroče. Ne le zato, ker koalicija Roberta Goloba ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, od katerega je največja zdravstvena zavarovalnica v Sloveniji življenjsko odvisna. Začele so se namreč volitve, ki bodo odločale o tem, kdo bo upravljal Vzajemno in 300 milijonov evrov premij, ki jih ta letno pobere od več kot 800.000 zavarovancev.

STA
Zdajšnji volilni sistem so v Vzajemni uvedli ravno zato, ker je prejšnji dovoljeval, da je peščica posameznikov zbrala dovolj pooblastil zavarovancev in sama imenovala nadzorni svet in nato še upravo.

Ti so v zadnjih dneh na dom prejeli vabilo na volitve in glasovnico, s katero bodo izbirali 45 članov skupščine Vzajemne. Gre za ključni organ te zavarovalnice. Člani skupščine namreč odločajo o tem, kdo bo sedel v nadzornem svetu, ki imenuje in razrešuje upravo. Že dobro desetletje Vzajemno vodi Aleš Mikeln. Velja za izbiro Štajerske gospodarske zbornice, najmočnejše delodajalske organizacije na območju severovzhodne Slovenije. Ta že od leta 2011 obvladuje vse vzvode oblasti v Vzajemni – in to bo očitno počela še naprej.

Želeli preprečiti prevzem, a se je zgodilo prav to

STA
Aleš Mikeln, predsednik uprave Vzajemn

Volitve v Vzajemno, ki so na sporedu na šest let, so zapleten proces. Takšen je zaradi ekscesov, sumov korupcije in očitkov o odtekanju denarja prek različnih svetovalnih in drugih pogodb, ki so zavarovalnico pretresali v času uprav Marka Jakliča in Boštjana Averja. Pred več kot desetletjem je v dogajanje morala poseči celo Agencija za zavarovalni nadzor, regulator domačega zavarovalniškega trga. Najprej so zamenjali upravo. Nato so s pomočjo države spremenili tudi volilni sistem:

1) Februarja letos se je tako začel izbor kandidatov, ki se uvrstijo na glasovnice. Predlagal jih je kdorkoli od članov, a le v svojem starostnem razredu. Ob tem je moral predložiti zadostno število podpisov.

2) Volilna komisija je pregledala prijave in oblikovala volilni seznam – za vsak starostni razred je izbrala 54 kandidatov, ki so dobili največ podpore in o katerih bodo glasovali zavarovanci.

3) V zadnjih dneh so tako zavarovanci prejeli vabilo na volitve skupaj z navodili in glasovnico, ki jo morajo oddati do petka, 5. maja. Glasovanja na voliščih v poslovalnicah Vzajemne pa bodo v ponedeljek, 8. maja, in v sredo, 10. maja.

4) Tu sledi najbolj zapleten del. Nekaj tednov po koncu glasovanja bo volilna komisija na podlagi prejetih glasov izbrala 45 članov skupščine, izvoljenih pa bo še 90 nadomestnih zastopnikov. Pozneje bo računalniški program z žrebom na vsaki dve leti izbral 15 oziroma tretjino zastopnikov, ki se bodo poslovili iz skupščine Vzajemne. Preostalih 30 zastopnikov bo na prazna mesta imenovalo nadomestne člane.

S takšnim volilnim sistemom so želeli preprečiti, da bi se upravljanja družbe s pomočjo notranjih informacij polastile različne interesne skupine, kot je bilo to v preteklosti. A zgodilo se je ravno to. 

Kdo je prinesel kandidatne liste

Pred Vzajemno so namreč že tretje volitve, na katerih se ponovno obeta zmaga Štajerske gospodarske zbornice, ki jo vodi nekdanji prvi mož Perutnine Ptuj Roman Glaser. Ta je že na dvojih prejšnjih volitvah, v letih 2011 in 2017, na večino položajev v skupščini spravila svoje ljudi. To ji je uspelo s pomočjo razvejane mreže podjetij, ki imajo veliko število zaposlenih, s tem pa tudi glasov zavarovancev.

STA
Štajerska gospodarska zbornica ima danes glavno besedo v skupščini Vzajemne in jo bo očitno ohranila. Na fotografiji predsednik upravnega odbora zbornice Roman Glaser.

S Štajersko gospodarsko zbornico so povezani najmanj trije od štirih nadzornikov Vzajemne, ki predstavljajo interese zavarovancev. Nadzorni svet vodi Aleksandra Podgornik, ki je direktorica zbornice. Njegova člana pa sta Daniel Lačen, ki je podpredsednik upravnega odbora zbornice, in Oskar Salecl, ki vodi njeno fundacijo Vzhod.si. 

O tem, kako močna je bila dosedanja zastopanost zbornice v skupščini, priča dogajanje v juniju 2021. Takrat so na Vzajemni v skladu z volilnimi pravili zamenjali tretjino članov skupščine. Na novo je bilo imenovanih 15 od 45 zastopnikov, ki so bili izbrani na rednih volitvah leta 2017. Od tega jih je bilo kar 14 zaposlenih v zbornici oziroma njenih članicah ali pa jih je ta predlagala v skupščino Vzajemne.

Med 270 imeni kar 200 Štajercev

Štajersko gospodarsko zbornico je povezana tudi večina imen, ki so na zdajšnjem volilnem seznamu. Kot je razvidno iz dokumentov volilne komisije, je končni seznam oblikovalo 16 predlagateljev. Od tega jih je najmanj sedem povezanih z zbornico. V nekaterih starostnih razredih sta z zbornico povezana kar dva od treh predlagateljev. Da jih je po vsej verjetnosti še več, pa pričajo imena na volilnem seznamu.

Podobno kot na prejšnjih volitvah jih velika večina prihaja z območja severovzhodne Slovenije, od tam je več kot 200 od skupno 270 kandidatov za skupščino Vzajemne. Tako jih kar 56 živi v Mariboru, 18 na Ptuju, 16 v Slovenski Bistrici in 13 v Miklavžu na Dravskem polju. V mnogih primerih gre za sosede ali celo sorodnike. Iz Ljubljane, ki ima skoraj trikrat več prebivalcev kot Maribor, pa prihaja le osem kandidatov. Vse to je mogoče zaradi lukenj v volilnih pravilih, po katerih mora skupščina »odražati starostno strukturo«, ne pa tudi geografske zastopanosti.

Volijo tudi v štajerski gospodarski zbotnici

Volitve pa ne potekajo samo v Vzajemni, ampak tudi v Štajerski gospodarski zbornici. Prihodnji mesec se izteče mandat vodstvenim organom, nove predstavnike pa bodo volili na skupščini 16. maja. Kdo so kandidati, še ni znano, saj so rok za njihovo evidentiranje podaljšali do torka.

Kot rečeno, je bil do zdaj predsednik zbornice Roman Glaser, direktorica pa Aleksandra Podgornik. Predsednik skupščine je Dušan Jovanovič, ugledni mariborski pravnik in nekdanji predsednik nadzornega sveta NKBM, ki se je v prostem času ukvarjal tudi s finančnimi naložbami. Kreditirala jih je NKBM, na koncu pa zaradi tega utrpela več deset milijonov evrov izgube. Nadzorni odbor zbornice vodi Jožica Planinšek Deržek, lastnica računovodskega podjetja Obzorje.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste