Brežice

Posnetek zdravnice pristal na spletu, njeni sodelavci in šef ob tem zgroženi

P.K.
20. 4. 2023, 17.30
Posodobljeno: 20. 4. 2023, 17.33
Deli članek:

Preverili smo, kaj se je dogajalo v enem od dolenjskih zdravstvenih zavodov, o čemer na spletu kroži video, ki vznemirja javnost. Iz njegove vsebine so tisti, ki so ga videli, sklepali, da je zdravnica dečku antibiotik, vrsto zdravil, ki jih zdravstvena stroka predpisuje še posebej previdno, predpisala, ne da bi ga pregledala.

Profimedia
Direktor ZD Brežice je pojasnil, zakaj je video, ki se širi po Facebooku, sporen.

Pred kratkim smo poročali o posnetku obravnave osemletnega fantka pri pediatrinji v brežiškem zdravstvenem domu, ki ga je posnela njegova mama. Ko se je pojavil na družbenih omrežjih, je javnost na podlagi dogajanja iz videa podvomila o primernosti zdravstvene obravnave osnovnošolskega dečka.

V krajšem filmčku je prikazana komunikacija med fantkovo mamo in zdravnico, ki se pogovarjata na hodniku zdravstvenega doma. Zdravnica je ženski sporočila, da bo dečku predpisala antibiotik ospen, da pa konkretnega zdravila v lekarnah primanjkuje, zato naj ga poskusi poiskati v več lekarnah ali pa bodo našli ustrezno nadomestilo. Preverila je še, ali je deček na kaj alergičen, nato jo je mama vprašala: »A pregledali ga pa ne boste nič?« Zdravnica je nato osemletnika povabila v ordinacijo.

Otrokova mama je posnetek posredovala osebi iz svojega kroga ljudi, ki se je odločil video objaviti na Facebooku in ob tem namigniti, da če otrokova mama zdravnice ne bi pozvala k pregledu, bi se vse skupaj »končalo kar na hodniku oziroma v čakalnici. Na takšen način naše zdravstvo funkcionira in bele halje zahtevajo večje plačilo za tako diagnosticiranje. To je velika sramota za slovensko zdravstvo in pacienti se moramo resno zamisliti, ali bomo sploh sprejeti in pregledani od teh indoktrinirancev.«

Video je sporen, pravi direktor

A pomislek, da sta bila dečkova diagnoza in zdravljenje postavljena brez obravnave, ni utemeljen. Dražen Levojević, direktor Zdravstvenega doma Brežice, je v zvezi z dogodkom namreč sporočil, da »zdravnica antibiotika otroku ni predpisala na pamet, ampak na podlagi predhodno odvzetega brisa žrela in njegovega rezultata, torej je bil rezultat pridobljen pred predpisovanjem antibiotika«.

Profimedia
Bris žrela mu je bil odvzet, preden je zdravnica določila zdravilo.

Levojević je izpostavil še, da ostro zavračajo snemanje in objavo posnetka na družbenih omrežjih, komentarje in članke v medijih »o zlonamernem posnetku izseka obravnave otroka v otroško-šolskem dispanzerju Romane Laktič, specialistke pediatrije«. Po njihovem mnenju je video sporen z več vidikov. »S snemanjem se je kršila pravica do zasebnosti zdravnice, gre namreč za poseg v njene osebnostne pravice, saj se s snemanjem ni strinjala in je bilo izvedeno brez njene vednosti, poleg tega je posnetek izsek dela celotne obravnave, ki se je začela pred samim snemanjem. Na podlagi vseh teh dejstev je mogoče ugotoviti, da so bili objavljeni komentarji in očitki neutemeljeni, nepreverjeni ter zlonamerni,« je povedal direktor zdravstvenega doma.

Sodelavci so pretreseni

Oglasili so se tudi sodelavci omenjene pediatrinje iz ZD Brežice in izrazili zgroženost nad »sprevrženim dejanjem snemanja in objave pogovora med zdravnico in mamo pacienta. Menimo, da je prišlo do snemanja načrtno, z namenom diskreditacije zdravnice. Evidentno gre za izsek obravnave, saj je namenoma izpuščena informacija o predhodno odvzetem brisu, ki je predstavljal podlago za predpis antibiotika s strani zdravnice.« Poudarili so, da so zgroženi nad dejstvom, kako se ponižuje in prikazuje njihovo kolegico. »Gre namreč za zdravnico specialistko pediatrije, ki že desetletja vestno, odgovorno in strokovno obravnava najmlajše paciente iz občine Brežice in njene okolice. Pediatrinja, po kateri se mnogi zgledujemo in jo neizmerno cenimo, je pristala na tnalu napadov proti javnim zdravstvenim zavodom in zdravnikom,« so sporočili.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste