Preiskovalna komisija DZ

Denarna kazen za poslanca SDS, na zaslišanje povabili Urbanijo

J.P./STA
18. 4. 2023, 12.57
Posodobljeno: 18. 4. 2023, 13.01
Deli članek:

Preiskovalna komisija državnega zbora je predstavila svoje preliminarne ugotovitve, na podlagi katerih je podala prijave.

Marko Vavpotič / M24
Član preiskovalne komisije Milan Jakopovič, predsednica preiskovalne komisije Mojca Šetinc Pašek in podpredsednik preiskovalne komisije Soniboj Knežak

Preiskava nezakonitega financiranja političnih strank se je do zdaj osredotočala na financiranje tednika Demokracija in podjetja Nova obzorja s strani 40 občin in županov, ki so bodisi člani stranke SDS bodisi njeni simpatizerji, ter občinskih podjetij, katerih direktorji so člani ali simpatizerji SDS, za kar je šlo približno 83.000 evrov.

Kot je povedala predsednica preiskovalne komisije Mojca Šetinc Pašek (Gibanje Svoboda), je prišlo do izigravanja in zlorab medijske zakonodaje, zato bodo zadevo predali medijskemu inšpektorju; in ker vse priče, ki so jih zaslišali, niso povedale vsega, preučujejo tudi možnost vložitve kazenske ovadbe zaradi krivih izpovedi.

Medtem so poslanca SDS Zorana Mojškrca, ki ni želel odgovarjati na vprašanja, kaznovali z denarno kaznijo v višini približno 280 evrov, njegove domnevno sporne posle pa najavili tudi pristojnim organom.

Komisija je namreč Mojškrca zaslišala konec marca, vprašanja pa so se vrtela predvsem okoli njegovega nekdanjega podjetja Geopolar Zaščite, ki izdaja tudi medijska portala Utrip-Ljubljana in Notranjska.si ter o sodelovanju z Boštjanom Averjem, enem od kandidatov SDS za položaje v gospodarstvu. Aver je namreč do julija 2021 vodil Komunalno podjetje Logatec, kjer je bil Mojškerc do nastopa poslanske funkcije nadzornik.

Marko Vavpotič / M24
Član preiskovalne komisije Milan Jakopovič, predsednica preiskovalne komisije Mojca Šetinc Pašek in podpredsednik preiskovalne komisije Soniboj Knežak

Iz ugotovitev komisije je razvidno, da je Mojškerc med drugim posloval z Averjem v času, ko je bil zdajšnji poslanec SDS nadzornik Komunalnega podjetja Logatec, Aver pa direktor podjetja, je danes pojasnila predsednica komisije. Ker je to v nasprotju z zakonom o integriteti, so člani komisije oba omenjena prijavili komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Šetinc Pašek je pogodbo, ki jo je Telekom aprila 2020 sklenil z Inštitutom za avtorsko pravico v lasti Blaža Ranta, označila za zelo škodljivo za Telekom. Pritiskov naj bi bili deležni tako vodilni kadri kot tudi tisti pod njimi. Deležni naj bi bili tudi fizičnih groženj.

"Prav tako bomo zaradi ugotovitev preiskovalne komisije, ki izhaja iz zbrane in pregledane dokumentacije ter zaslišanja priče primorani vsem drugim pristojnim organom odstopiti vso dokumentacijo in gradivo, ki ga hrani preiskovalna komisija v zvezi s posli poslanskega kolega in osebami, ki so bile z njim v povezavi," je napovedala Šetinc Pašek. Omenjeno dokumentacijo bodo tako posredovali Finančni upravi RS, tožilstvu, policiji in KPK.

Člani preiskovalne komisije so minuli teden sklenili tudi, da zoper dve gospodarski družbi ter večje število fizičnih oseb podajo prijave na finančno upravo.

Šetinc Pašek je sicer danes ocenila, da je bila odločitev za ustanovitev preiskovalne komisije utemeljena, saj da se ob zbiranju dokumentacije in zaslišanju prič potrjujejo vsi sumi o nezakonitem financiranju strank v medijih pred in med lanskimi parlamentarnimi volitvami. "Tudi zato se po mojem mnenju priče izogibajo zaslišanjem, neupravičeno manjkajo, tiste, ki pridejo, pa ne želijo odgovarjati na naša vprašanja," je prepričana.

Preiskovalna komisija, ki jo je DZ odredil lani konec junija, sicer zdaj začenja s pregledovanjem novega sklopa dokumentacije, ki so jo prejeli z vlade. Zaslišanje prič bodo nadaljevali 19. maja, ko bo pred komisijo vabljen nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija. Do poletja pa namerava komisija pripraviti prvo vmesno poročilo z dotedanjimi ugotovitvami.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste