Zgrožen nad dogajanjem

Evropskemu poslancu na obisku kanala C0 grozili županovi varnostniki

M. T. V.
31. 3. 2023, 09.04
Posodobljeno: 31. 3. 2023, 12.26
Deli članek:

Thomas Wait, sopredsednik Evropske zelene stranke, je obiskal gradbišče in bil presenečen nad ravnanjem, zato se je odločil na Evropsko komisijo nasloviti pobudo za izvedbo dodatnih preverjanj in revizijo.

Bobo
EU poslanec Thomas Wait in predsednika Vesne Urša Zgojznik in Uroš Macerl

Evropski poslanec in sopredsednik Evropske zelene stranke (European Green Party - EGP), Thomas Waitz, se je minuli teden mudil v Sloveniji na obisku Vesne - zelene stranke, ki je v postopku pridružitve EGP. Ob tem se je seznanil tudi s problematiko poseganja v načela okoljske demokracije ob gradnji kanala C0 ter z nevarnim posegom v okolje na področju ljubljanskega vodonosnika, ki lahko ogrozi oskrbo vseh prebivalcev območja s pitno vodo. "Obiskal je tudi nekaj lokacij ob gradbišču, kjer so njemu in predstavnikom Vesne županovi 'varnostniki' tudi odkrito grozili s fizičnim nasiljem," so sporočili z Vesne. "Presenečen nad ravnanji, povezanimi s projektom, se je odločil na Evropsko komisijo nasloviti pobudo za izvedbo dodatnih preverjanj in revizijo na kraju samem, da se zagotovi, da sredstva EU ne bodo vložena v projekt, ki ne bi imel bistvene dokumentacije in dovoljenj, vključno s presojo vplivov na okolje," so povedali. Od komisarke za kohezijo in reforme Elise Ferreira pričakuje preverbo vseh morebitnih nepravilnosti pri upravljanju in izvajanju tega projekta.

Sašo Švigelj / M24
Prejšnji teden so kmetje protestirali zaradi C0 in se pred parlament pripeljali s traktorji.

V svojem dopisu evropski komisarki se je Waitz skliceval na številne "zaskrbljujoče informacije", ki jih - v obdobju od lokalnih volitev 2022 - prejema iz Slovenije, v zvezi z ravnanjem Mestne občine Ljubljana, glavne upravičenke do EU sredstev za projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja (C0). Kot ugotavlja Waitz, številna poročila kažejo na tveganje za delovanje sistemov upravljanja in nadzora ter porajajo dvom v zakonitost aktov, ki so jih izdajali nacionalni organi, odgovorni za spoštovanje okoljskih standardov in varstva pitne vode (gradbena dovoljenja, odločbe s področja presoje vplivov na okolje, vodna soglasja). Meni, da je nujno, da tak projekt poteka le ob tremeljiti presoji vplivov na okolje.

"Župan Janković se je ob napovedi, da bo poslanec k reviziji pozval Evropsko komisijo, odzval z besedami, da je to 'njegova pravica', pri čemer ni komentiral dogajanja, ki mu je bil g. Waitz priča ob obisku gradbišča; za ravnanje varnostnih služb se prav tako ni niti opravičil, kar predstavlja novo dno v načinu komunikacije župana z vsemi, ki mu kakorkoli nasprotujejo," so še zapisali v Vesninem sporočilu za javnost.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov