Omejitve in ukrepi

Pri tisoč kokoših nesnicah v prosti reji na Gorenjskem potrdili ptičjo gripo!

E.J./STA
25. 2. 2023, 13.42
Posodobljeno: 25. 2. 2023, 14.09
Deli članek:

Državno središče za nadzor bolezni je v petek že določilo tudi območje z omejitvami in ukrepe, ki se izvajajo na tem območju.

Profimedia
Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic, tudi kokoši nesnice, kot se je zgodilo na Gorenjskem.

Nacionalni veterinarski inštitut je potrdil ptičjo gripo pri perutnini v prosti reji na območju občine Cerklje na Gorenjskem. Izvedeli so nujne ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni, državno središče za nadzor bolezni pa je v petek že določilo tudi območje z omejitvami in ukrepe, ki se izvajajo na tem območju Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce opozarja, naj bodo pozorni in dosledno upoštevajo preventivne ukrepe.

Profimedia
Državno središče za nadzor bolezni je včeraj zaradi pojava bolezni pri perutnini določilo območje z omejitvami in ukrepe, ki se izvajajo na tem območju.
Bolezen so potrdili v reji z okoli 1000 nesnicami, so zapisali v sporočilu za javnost. Državno središče za nadzor bolezni je, kot so dodali, poleg določitve območja z omejitvami in ukrepi odredil tudi ukrepe za zmanjšanje tveganja za vnos bolezni v reje perutnine za celotno območje Slovenije. Vse rejce uprava poziva k pozornemu opazovanju, v primeru suma bolezni pa naj to takoj prijavijo najbližji veterinarski organizaciji ali območnemu uradu uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Podrobnejše informacije in ukrepi za preprečevanje okužbe so dostopni na spletni strani o aviarni influenci.

Profimedia
Prvi izbruh visoko patogene aviarne influence podtipa H5N1 pri perutnini je bil potrjen včeraj, 24. 2. 2023, pišejo na spletni strani.
Kaj je ptičja gripa oziroma aviarna influenca?

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Bolezen se med pticami prenaša kapljično, z medsebojnimi stiki med pticami, preko njihovih izločkov in preko okužene krme. Prenos je možen tudi z obutvijo in opremo, ki je bila v stiku z okuženim materialom.

Aktualno stanje aviarne influence v Sloveniji

V Sloveniji je bila visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1 v sezoni 2022/2023 prvič potrjena pri labodih grbcih (latinsko Cygnus olor) oktobra lani. Gre za podtip, ki je razširjen po Evropi, tako pri prostoživečih pticah (predvsem vodnih) kot pri perutnini in pticah v ujetništvu. Do sedaj je bila poleg labodov grbcev HPAI potrjena še pri črnem labodu (latinsko Cygnus atratus), veliki uharici (latinsko Bubo bubo) in sivi čaplji (latinsko Ardea cinerea).

Prvi izbruh visoko patogene aviarne influence podtipa H5N1 pri perutnini je bil potrjen včeraj, 24. 2. 2023, pišejo na spletni strani. Bolezen se je pojavila v prosti reji kokoši nesnic v občini Cerklje na Gorenjskem, v kateri je približno 1000 kokoši. Državno središče za nadzor bolezni je včeraj zaradi pojava bolezni pri perutnini določilo območje z omejitvami (zaščitno in ogroženo območje) in ukrepe, ki se izvajajo na tem območju.

gov.si
Območje z omejitvami pri perutnini za ptičjo gripo, okuženo ptico oz. kokoš nesnico so odkrili na Gorenjskem.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste