Tradicija

Debeli četrtek: v Cerknici danes oblast prevzemajo Butalci

E.J./STA
16. 2. 2023, 07.07
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 07.17
Deli članek:

Kdo danes prinese krofe, kaj pomeni 'tolsti' četrtek in zakaj v Cerknici žagajo babo?

sta
Butalci v Cerknici.

Pustni čas se v širšem pomenu glede na dediščino začne po novem letu, ko stečejo bolj intenzivne priprave nanj, značilni pustni liki pa v tradicionalnih pustnih krajih čedalje pogosteje prihajajo na plan. V ožjem pomenu se začne s četrtkom pred pustno nedeljo, ki je debeli četrtek. V Cerknici se bo na današnji debeli četrtek začel pustni teden.

Debeli četrtek je v šaljivem jeziku god debeluhov, v navado pa je ponekod prišlo, da v družbo prinese krofe za vse tisti, ki ima največ kilogramov. Da je dediščina včasih neprizanesljiva do bolj občutljivih ljudi, priča tudi značilna jed za debeli četrtek, ki je svinjska čeljust oz. svinjski rilec. Za debeli četrtek ju prihranijo v času kolin. "Na debeli četrtek se kuha čeljust," pravijo tisti, ki poznajo to navado. Za debeli ali tolsti četrtek, ponekod znan tudi kot debelnica, je značilno, da se miza šibi tudi od drugih pustnih dobrot, ki vključujejo zlasti jedi iz svinskega mesa in ocvrte sladke jedi.

Vestnik.si
V družbo prinese krofe za vse tisti, ki ima največ kilogramov.
Veselo v Cerknici

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

V Cerknici bodo s tradicionalnim žaganjem babe v šotoru pred osnovno šolo danes prevzeli oblast Butalci, pustni teden pa bo nato potekal vse do pepelnične srede in pokopa pusta. Kot pojasnjujejo prireditelji, so v preteklosti mame rekle otrokom, naj gredo pogledat, kje žagajo babo. Otroci so se zamotili z iskanjem tega izmišljenega dogodka, mame pa so lahko v miru spekle pustne dobrote, kot so ocvirkova potica ali ocvirkovka, krofi in pohanje. Na debeli četrtek se tako spomnijo te potegavščine cerkniških mam in prežagajo lesen hlod.

Žaganje babe so umestili v pustni čas, čeprav je po svojem izvoru šega postnega obdobja. Bila je značilna za tretjo sredo po pepelnici, ki so jo ljudje razumeli kot sredino postnega časa. Takrat so kot babo prežagali hlod ali lutko, ki je v prenesenem pomenu predstavljala postni čas. Sčasoma pa se je šega ponekod znašla med pustnimi. Obred žaganja babe je sicer prvič izpričan v Italiji v 15. stoletju.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost