na tekmovanju v šahu

Mamica zaradi hude stiske pristala na urgenci: »Kje je moj otrok?«

M. Žnidaršič
21. 12. 2022, 19.40
Posodobljeno: 21. 12. 2022, 19.52
Deli članek:

So stvari, ki jih ne bi smel doživeti nihče. Eno od njih je doživela mamica sedemletnega dečka, ki se prejšnji torek ni vrnil iz šole kot običajno. Ni vedela, kje je, prav tako ne dedek in babica, h katerima gre, ker je ona v službi. Prav tako se ni oglasil na pametno uro, ki jo nosi zaradi varnosti … Šla je v šolo, tam pa razen snažilk ni bilo nikogar. Te niso vedele ničesar.

M. Žnidaršič
Neljubi dogodek se je zgodil na Osnovni šoli Drska.

M. Žnidaršič
Dan po dogodku se je mamica srečala z ravnateljico šole Natalijo Novak (na fotografiji), za sestanek z njo je bila sicer dogovorjena že prej. Ravnateljica se ji je opravičila tudi v imenu šole, a tudi tega, kot je dejala, ne more sprejeti.

»Občutkov, ki sem jih doživljala ob tem spoznanju, ni mogoče opisati z besedami,« je še nekaj dni po dogodku, ki je na veliko veselje vseh imel srečen konec, s tresočim glasom pripovedovala mamica (ime in priimek hranimo v uredništvu). Bil je na šahovskem tekmovanju na Šolskem centru Novo mesto, o katerem je iz novomeške Osnovne šole Drska, ki jo obiskuje njen edini otrok, niso obvestili na ustaljen način. 

»Moj otrok je zelo priden, lepo vzgojen, vesten, empatičen, odgovoren in za svoja leta izjemno zrel. Zanima ga veliko stvari, je gobar, član prostovoljnega gasilskega društva, trenira samoobrambo in rokomet, obiskuje šahovski krožek. Nikoli se ni zgodilo, da ne bi prišel iz šole, kot smo dogovorjeni, to je ob 15.30,« je pripoved začela mamica. Ko je izvedela, da ga ni, se ji je svet postavil na glavo. Še sama ne ve, kako je zmogla priti v šolo, kjer ni bilo več otrok, le snažilke so opravljale svoje delo. Poklicale so hišnika, ta je klical naprej in naposled izvedel, da je deset učencev, med njimi tudi njen sin, na šahovskem tekmovanju, sama pa je poklicala policijo. Ta je nato prišla v šolo oziroma v šolski center, kjer je bilo tekmovanje. Zgodba je nato potekala hitro, s policistom je prišla vsa objokana in tresoča na center srednjih šol, tam sta bila njen oče in hišnik. »Ko sem zagledala mentorico šahovskega krožka, sem izbruhnila in kričala: 'Za to mi boste odgovarjali, niste me obvestili!' Mentorica je trdila, da je obvestila vse starše, a jaz obvestila nisem dobila. Sin mi je sicer doma nekaj dni prej povedal, da bodo imeli šahovsko tekmovanje in da bo mentorica poslala obvestilo po elektronski pošti, a ga ni bilo. Tako da nisem pričakovala, da bo na tekmovanju. Sinu niso dovolili, da se oglasi na pametno uro, ko sem ga klicala.«

V solzah je otroka tesno stisnila k sebi, zajokal je tudi on, ker je videl jokati mamico. »Bilo mi je slabo, nisem mogla dihati, začelo se mi je vrteti, zato so policisti poklicali rešilca, ki me je odpeljal na urgenco, tam sem bila do poznega večera, sina pa je domov odpeljal dedek,« je nadaljevala mamica. Naslednje dni je bila na bolniškem dopustu, sin pa ni šel v šolo.

Ni bilo obvestila 

Kaj se je pravzaprav zgodilo? »Šola oziroma mentorica šahovskega krožka me ni obvestila, da bodo imeli šahovsko tekmovanje. To je kmalu ugotovila tudi sama, vsem drugim staršem je poslala obvestilo, le meni ne. Zvečer sem prejela njeno opravičilo, ki pa ga ne morem sprejeti. Pravi, da me je izpustila po pomoti, a jaz tega ne verjamem. Tudi zaradi vsega, kar se sicer dogaja na šoli in na kar že nekaj časa opozarjam, to pa jim ne ustreza. Težave imam s komunikacijo z razredničarko, ki me, namesto da bi mi odgovarjala na elektronska sporočila, vabi na govorilne ure zjutraj, ko imam službo. Neprimerno se do sina vede tudi učiteljica v podaljšanjem bivanju,« je naštevala in dodala, da šolskemu sistemu zdaj ne zaupa več. »Vsi poudarjajo, da je ta sistem trikotnik – šola, otrok in starš –, midva opravljava svoj del, šola pa ne.«

Dan po dogodku se je srečala z ravnateljico šole Natalijo Novak, za sestanek z njo je bila sicer dogovorjena že prej. Ravnateljica se ji je opravičila tudi v imenu šole, a tudi tega, kot je dejala, ne more sprejeti. O dogodku je prizadeta mamica obvestila pristojni inšpektorat, obveščeni so tudi drugi pristojni organi.

Kaj pravijo na šoli

Mentorica šahovskega krožka, ki je tudi sama zaradi vsega, kar se je zgodilo, zelo vznemirjena in prizadeta, je mamici še isti večer poslala opravičilo, v katerem je obžalovala storjeno napako, torej spregledano oziroma neodposlano obvestilo o tekmovanju. 

Za pojasnila smo se obrnili na Osnovno šolo Drska, kjer nam je ravnateljica Natalija Novak povedala, da kot pedagoška vodja šole iskreno obžaluje, da se je zgodil neljubi dogodek, ki je povzročil tako veliko čustveno stisko pri mami njihovega učenca. »Mentorica šahovskega krožka, ki že desetletje vodi interesno dejavnost in tekmovanja v povezavi s šahom, je v obvestilu za starše glede tekmovanja, poslanem po e-asistentu, nehote spregledala enega starša od desetih na tekmovanje prijavljenih otrok. Doslej se ji to še ni pripetilo, to je bila njena prva, nehote storjena napaka,« je razložila ravnateljica in dodala, da je bilo sicer šahovsko tekmovanje navedeno v urniku učenca po e-asistentu v petek pred torkovim tekmovanjem, prav tako je mentorica učenca v ponedeljek in torek ustno spomnila na tekmovanje, ki bo na Šolskem centru Novo mesto. »Od 14. do 15. ure so se pripravljali nanj in potem tekmovali. Koliko časa traja, je težko napovedati, saj gre za tekmovanje na izpadanje, medtem pa ne smejo uporabljati pametne ure oziroma kakršnihkoli elektronskih naprav, saj bi bili lahko diskvalificirani. Učenec je bil ves čas v varstvu in pod nadzorom mentorice. Bil je v varnih rokah, tako kot vseh drugih devet učencev,« je pojasnila.

Mentorica šahovskega krožka, ki je tudi sama zaradi vsega, kar se je zgodilo, zelo vznemirjena in prizadeta, je mamici še isti večer poslala opravičilo, v katerem je obžalovala storjeno napako, torej spregledano oziroma neodposlano obvestilo o tekmovanju, »a je žal mama našega učenca na sestanku, ki sva ga imeli dan po neljubem dogodku – ta je bil sicer načrtovan že prej zaradi njenih pritožb glede sodelovanja in komunikacije z dečkovo razredničarko –, menila, da napaka ni bila storjena nehote in da ne namerava sprejeti opravičila,« je povedala ravnateljica in pridala, da je zdaj vse v rokah Policijske uprave Novo mesto. Dodala je, da so se z mentorico krožka dogovorili, da bo v bodoče, zlasti pri mlajših učencih, uporabljala ustaljeno obliko – torej da staršem pošljejo obvestilo v papirnati obliki in dodatno po elektronski pošti – ter da bo doslednejša pri preverjanju obvestil in sporočil. »Učiteljici je bil izrečen ustni opomin za nedosledno ravnanje.« Druge splošne obtožbe na račun razredničarke je ravnateljica označila za neutemeljene, saj je komunikacija glede na vso korespondenco uspešno potekala tako osebno kot po elektronskih sporočilih.

»Vsaka težava se rešuje v sodelovanju, najprej razrednik ali učeči učitelj s staršem, v nadaljevanju pa se lahko vključi tudi svetovalna služba ali ravnatelj. Brez sodelovanja ne gre v šoli ne pri drugih dejavnostih, vsekakor pa sta za uspešno sodelovanje potrebni obe strani,« je poudarila ravnateljica Natalija Novak.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste