konec pogajanj

Zdravniki do višjih plač brez sindikata FIDES?

Ž.K./sta
29. 11. 2022, 18.51
Posodobljeno: 29. 11. 2022, 18.59
Deli članek:

Pogajanja o dvigu plač za zdravnike in zobozdravnike z vladno stranjo so se danes zaključila. Sindikat Fides s predlogom vlade ni zadovoljen in ne izključuje možnosti stavke. A za uveljavitev sporazuma, ki predvideva dvig zdravniških plač, podpis Fidesa ni potreben, je na novinarski konferenci pojasnila ministrica Sanja Ajanović Hovnik.

Bobo
Danijel Bešič Loredan

Mnenje vlade in ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana do morebitne zdravniške stavke ostaja nespremenjeno - ta ni potrebna, je poudaril. Da si vlada stavke ne želi, je dodala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, saj da bodo v tem primeru najbolj trpeli ljudje: "Lani in predlani se o stavki nismo pogovarjali, občutek je, da gre na nek način za politični pritisk."

Pogajanja z reprezentativnimi zdravniškimi sindikati so bila, tako minister, danes zaključena, ker v najkrajšem možnem času pričakuje sprejem vladnih izhodišč za nov steber v zdravstvu, h kateremu so povabili vse zdravstvene sindikate. Po besedah ministra jim je Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides dopoldne poslal nov predlog, ki naj bi predvideval zvišanje plač vsem zdravnikom in zobozdravnikom, in sicer za pet plačnih razredov, za en razred pa se bodo plače aprila že sicer dvignile vsem zaposlenim v javnem sektorju, tudi zdravnikom.

Lahko bi se zgodilo, da bodo sindikati, ki so udeleženi na obeh pogajanjih, podpisali dogovor tako za zdravstveno nego kot zdravnike, brez podpisa sindikata Fides.

Vladni predlog je bil sprva selektivni dvig plač, kot obliž na plačna nesorazmerja, ki so novembra lani nastala v pogajanjih s prejšnjo vlado, je pojasnil.

Tako je vlada predlagala dvig plač za štiri plačne razrede (in enega v okviru aprilskega dviga plač v javnem sektorju) za zdravnike, ki so umeščeni do 57. plačnega razreda. Zdravnikom v tem razredu pa je ponudila dogovorjeno odpravo plačnega stropa s prihodnjim aprilom, dogovorjenemu dvigu plač za en plačni razred pa so dodali še enega, torej skupaj dva. Ob tem je poudaril, da se vlada zaveda, da v okviru obstoječega plačnega sistema ne more odpraviti vseh plačnih nesorazmerij, nastalih lanskega novembra.

Ajanović Hovnik je dodala, da so želeli s predlogom izravnati plače v zdravstvu tako, da lahko v miru pripravijo sistemske spremembe, in da predlog dviga nikomur nič ne jemlje. Vladni predlog zdravnikom in zobozdravnikom bi, tako ministrica, v prihodnjem letu državni proračun olajšal za 45 milijonov evrov, v letu 2024 pa za 60 milijonov evrov.

Bobo
Sanja Ajanović Hovnik

Bešič Loredan pričakuje, da bodo tisti sindikati, ki se pogajajo za zdravniške plače, pa tudi za plače zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, končno odločitev sprejeli na sredinih pogajanjih. V sredo se namreč vladna stran zopet sestane z reprezentativnimi sindikati zdravstva in socialnega varstva. Kot je pojasnila ministrica, pravno gledano za sklenitev sporazuma z vlado zadostuje že en podpisnik kolektivne pogodbe. Torej bi se lahko zgodilo, da bodo sindikati, ki so udeleženi na obeh pogajanjih, podpisali dogovor tako za zdravstveno nego kot zdravnike, brez podpisa sindikata Fides.

Na vprašanje, ali bi to lahko vneslo dodaten razdor v zdravstvo, je odgovorila, da ne ve zakaj, saj bi podpis dogovora zdravnikom prinesel bistveno višje plače, kot jih imajo sedaj. Tudi sama se sicer zaveda, da s podpisom dogovora vseh anomalij in nesorazmerij v zdravstvu ne bi rešili, zato bo potrebna prenova plačnega sistema. Vladni predlog sicer tudi za Fides ostaja na mizi, je poudaril Bešič Loredan.

Vladna stran in reprezentativni sindikati zdravnikov in zobozdravnikov danes niso sklenili dogovora, je po koncu pogajalske seje dejal vodja pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič. Kot je dodal, so pogajanja s tem zaključena. O nadaljnjih aktivnostih bo v kratkem odločalo vodstvo sindikata. Zemljič možnosti stavke ni izključil.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste