Digitalizacija za boljšo obravnavo

Bizarno, da imamo v Slovenji še vedno papirnate zdravstvene kartone

P.K./STA
26. 10. 2022, 14.15
Posodobljeno: 26. 10. 2022, 14.33
Deli članek:

Njegova alternativa je elektronski oz. digitalni zdravstveni karton, ki bi na enem mestu zbral podatke o zdravstvenem stanju posameznika. Za zdravstveno osebje bi pomenil prihranek časa, za bolnika pa kvalitetnejšo obravnavo.

Vanesa Jaušovec
Sogovornik je opozoril, da je hranjenje podatkov v obliki papirnatih zdravstvenih kartonov problematično, ker so tako podatki hranjeni na enem mestu in težje dostopni, kot bi bili elektronski.

Kljub vidnemu napredku pri digitalizaciji zdravstva v zadnjem času, je ključni dokument, ki vsebuje zdravstvene podatke posameznika, še vedno zdravstveni karton v papirnati obliki. Če želimo izvide deliti z drugimi zdravniki, jih moramo pogosto v papirnati obliki prinesti na pregled, včasih pa zaradi nedostopnosti podatkov tudi po nepotrebnem ponavljati preiskave.

Zdravniki podatke o bolnikih večinoma še vedno zapisujejo ročno. Tudi če jih vpisujejo v računalnik, jih morajo nato natisniti in vložiti v papirnati elektronski karton, je pojasnil direktor Zdravstvenega doma (ZD) Kamnik in specialist družinske medicine Sašo Rebolj.

Kot je nadaljeval, je proces deloma sicer že digitaliziran. Tako lahko zdravniki v ambulantah družinske medicine med drugim elektronsko dostopajo do laboratorijskih izvidov, izvidov testiranja na novi koronavirus ter do izvidov rentgenskih in ultrazvočnih pregledov.

Kako do starih izvidov?

Zdravniki bi si po njegovih besedah želeli, da bi bilo digitalizacije v zdravstvu še več. Ob tem je poudaril, da projekt elektronskih napotnic in receptov ni bil izpeljan v celoti. Tako ročno še vedno pišejo naloge za prevoz bolnikov, naročila tehničnih pripomočkov in delovne naloge za fizioterapijo.

Hranjenje podatkov v obliki papirnatih zdravstvenih kartonov je, kot opozarja, problematično, ker so tako podatki hranjeni na enem mestu in težje dostopni, kot bi bili elektronski.

Rebolj, ki ima izkušnje z delom v ambulanti nujne medicinske pomoči, poudarja, da tam prihaja do težav z iskanjem starih izvidov, podatkov o diagnozah, s katerimi bi lahko zdravniki ugotovili, ali se je neka bolnikova zdravstvena težava pojavila na novo ali že pred leti. Prav tako nimajo dostopa do podatkov o alergijah, pa tudi sladkorni bolezni, bolniki, ki jih obravnavajo, pa so včasih nezmožni pogovora.

Vse se beleži ročno

Papirnato hranjenje podatkov predstavlja veliko breme tudi za zdravstvene delavce, ki morajo pred vsako obravnavo bolnika najprej poiskati njegov karton, v katerega bodo nato vpisali nove podatke, kar je zamudno.

Oseba z diabetesom Mateja Malnar Štembal je predstavila svoj pogled na problematiko. "Nemalokrat se mi je zgodilo, da so me vprašali, če sem prvič v neki zdravstveni ustanovi, pa sem morala razložiti, da to ne drži," je pojasnila. Ob tem je izpostavila svojo izkušnjo - ob zdravniškem pregledu za službo so ji odkrili sladkorno bolezen. Ko je želela napotnico za diabetologa, je morala ponoviti laboratorijske preiskave vrednosti sladkorja v krvi.

Sašo Švigelj
Mateja Malnar Štembal meni, da bi bile odločitve o njenem zdravju v primeru elektronskih podatkov boljše in hitrejše.

Meni, da bi bile odločitve o njenem zdravju v primeru elektronskih podatkov boljše in hitrejše. Idealni zdravstveni sistem bi bil po njenih besedah takšen, v katerem bi imel zdravnik enostaven dostop do njene diagnoze, vrednosti krvnega sladkorja v zadnjem letu, pa tudi do drugih laboratorijskih izvidov. Želi si, da bi pri uvajanju tehnoloških rešitev sodelovali tudi bolniki, ki imajo veliko izkušenj z zdravstvenim sistemom in njegovimi pomanjkljivostmi.

Da bi digitalna dostopnost zdravstvenih podatkov vodila v višjo kvaliteto obravnave bolnikov ocenjuje tudi Rebolj. Ob tem bi se zmanjšale možnosti, da bi se "kaj spregledalo", sistem bi lahko nadgradili tako, da bi zdravnika opozarjal na določene posebnosti pri nekem bolniku.



Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste