želijo v azilni dom odprtega tipa

Gladovna stavka v Centru za tujce

R.T.
17. 10. 2022, 12.55
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 13.01
Deli članek:

Z gladovno stavko zahtevajo premestitev v azilni dom odprtega tipa. Na ministrstvu za notranje zadeve trdijo, da so vsakemu posebej najprej ustno pojasnili ukrep, nato pa za vsak primer posebej izdali še pisni akt.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Ministrstvo za notranje zadeve je septembra in oktobra omejilo gibanje 36 osebam. Do sedaj je bilo na Upravnem sodišču odločeno v 21 zadevah, v 16 primerih so tožbo zavrnili in potrdili izpodbijano odločitev ministrstva, v petih primerih pa je bila odpravljena. "Upravno sodišče je tako v določenih primerih pridržanje odpravilo, v večini pa se je strinjalo z odločitvijo ministrstva za notranje zadeve. Mogoče je, da se prizadetim zdi, da so bili neupravičeno obravnavani drugače kot tisti prosilci, ki jim je sodišče odpravilo pridržanje. Vendar velja poudariti, da odločitve sodišča v eni zadevi ni mogoče posploševati na druge zadeve, ki se laično morebiti zdijo podobne," so sporočili v zvezi z gladovno stavko v Centru za tujce.

Azilni dom odprtega tipa

Po podatkih centra trenutno gladovno stavka deset oseb, ki so tam pridržani. "Osebe iz Pakistana in Indije, ki so pridržane v Centru za tujce, naj bi z gladovno stavko zahtevale premestitev v azilni dom odprtega tipa, saj verjamejo, da jih ministrstvo za zunanje zadeve ne obravnava enakopravno. Evropska konvencija o človekovih pravicah in pravo EU izjemoma dopuščajo pridržanja prosilcev za mednarodno zaščito, če je to predvideno z zakonom," so sporočili z ministrstva.

Kljub opozorilu poskusili oditi

Ministrstvo za notranje zadeve: "Vsi pridržani prosilci za mednarodno zaščito imajo zagotovljeno pravno pomoč svetovalcev za begunce in lahko zoper ukrep vložijo tožbo, o kateri odloči sodišče. Tako ne drži, da so osebe v centru brez kakršnegakoli pravnega varstva."

"Osebe, ki gladovno stavkajo v Centru za tujce, so v Sloveniji izrazile namero, da bi zaprosile za mednarodno zaščito, nakar so bile nameščene v azilni dom, kjer bi morale počakati na podajo prošnje za mednarodno zaščito. Navkljub opozorilu so zapustile azilni dom in poskusile oditi v drugo državo. Zato so bile po ponovno izraženi nameri pridržane kot begosumne ob predpostavki, da drugače ne bo mogoče ugotoviti okoliščin njihove prošnje. Ker je osebam omejena prostost, ministrstvo vodi postopke za mednarodno zašito v teh primerih posebej hitro oziroma prednostno. Ko prenehajo razlogi za pridržanje, ga ministrstvo nemudoma odpravi in osebo izpusti," so pojasnili in dodali, da so osebe po njihovih ugotovitvah pridržane v skladu z razlogi in po postopku Zakona o mednarodni zaščiti.

"To pomeni, da je ministrstvo za notranje zadeve vsakemu posebej najprej ustno pojasnil ukrep, nato pa za vsak primer posebej izdal še pisni akt. V postopku pred ministrstvo za notranje zadeve je bil vsaki osebi zagotovljen tudi tolmač. Vsi pridržani prosilci za mednarodno zaščito imajo zagotovljeno pravno pomoč svetovalcev za begunce in lahko zoper ukrep vložijo tožbo, o kateri odloči sodišče. Če sodišče ugotovi, da je ukrep nezakonit, ga odpravi. Tako ne drži očitek, da so osebe v centru brez kakršnegakoli pravnega varstva."

Prisotna zdravstvena služba

Stanje stavkajočih oseb sicer spremlja zdravstvena služba. "Redno se jih spodbuja k uživanju hrane in pitju tekočine ter opozarja na posledice gladovne stavke. Vsi stavkajoči sicer sodelujejo pri ostalih dnevnih aktivnostih v centru. En prosilec je s stavko zaključil drugi dan gladovne stavke in začel ponovno uživati hrano," so še sporočili z ministrstva.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov