Najhuje na Haitiju

WHO: Število primerov kolere po vsem svetu zaskrbljujoče naraslo

P.K./STA
7. 10. 2022, 13.23
Posodobljeno: 7. 10. 2022, 13.37
Deli članek:

Združeni narodi so v četrtek posvarili pred morebitnim porastom primerov okužb s kolero na Haitiju in pozvali k vzpostavitvi humanitarnega koridorja, ki bi sprostil blokado glavnega terminala za uvoz goriva v državo. S tem želijo ponovno vzpostaviti normalno delovanje nujnih storitev, zlasti zdravstvenih.

Dreamstime
Če je ne zdravimo, lahko kolera povzroči smrt v nekaj urah.

Haiti je v nedeljo zabeležil prve uradne primere kolere v zadnjih treh letih, zaradi katere naj bi umrlo že sedem oseb. "Potrjenih je bilo enajst primerov, še 111 pa je sumljivih, vendar bi lahko bilo dejansko število primerov okužb bistveno večje," je povedala koordinatorka ZN za Haiti Ulrika Richardson in poudarila, da so primeri omejeni predvsem na glavno mesto Port-au-Prince.

"Glede na trenutne razmere na Haitiju in če ne bodo izpolnjeni določeni pogoji, nas dejansko čaka eksponentno, če ne celo eksplozivno povečanje števila primerov kolere," je opozorila.

Zahtevna situacija

Od 11. septembra, ko je vlada napovedala povišanje cen goriva, so že tako nestabilen in obubožan Haiti zajeli nemiri, ropanje in demonstracije. Od sredine septembra pa največji terminal za uvoz goriva v Varreuxu nadzorujejo oborožene tolpe.

"To pomeni, da v celotni državi primanjkuje goriva," je opozorila koordinatorka ZN in pojasnila, da so zaradi tega mnoge bolnišnice in druge zdravstvene ustanove zaprte. Prekinjena je bila tudi distribucija vode, kar je nevarno, saj je čista voda bistvenega pomena za boj proti epidemiji kolere, je še dodala.

ZN in druge humanitarne organizacije so v četrtek pozvali k vzpostavitvi humanitarnega koridorja, ki bi omogočil sprostitev goriva na terminalu Varreux in dostavo nujnih potrebščin.

Tako se okuži

Predsednik vlade Ariel Henry je v televizijskem nagovoru v sredo pozval mednarodne prijatelje Haitija, naj pomagajo razorožiti oborožene tolpe, ki so po njegovih besedah vzele državo za talca. V luči tega pa je ameriški državni sekretar Antony Blinken pozdravil prizadevanja državne policije, ki si neutrudno prizadeva ohraniti mir. "Vendar še vedno potrebujejo našo pomoč in stalno podporo," je še dodal.

S kolero se ljudje navadno okužijo s hrano ali vodo, povzroča pa drisko in bruhanje. Širi se predvsem na gosto poseljenih območjih, ki nimajo ustreznega kanalizacijskega omrežja ali pitne vode.

Kolera že v 26 državah

Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) lahko kolera povzroči smrt v nekaj urah, če je ne zdravimo. Mnogi okuženi sicer nimajo simptomov ali pa so ti blagi. Po vsem svetu bolezen vsako leto prizadene od 1,3 milijona do štiri milijone ljudi, zaradi nje pa letno umre med 21.000 in 143.000 ljudi.

WHO je konec septembra sicer opozorila tudi, da je število primerov kolere po vsem svetu po letih upadanja zaskrbljujoče naraslo. Samo v prvih devetih mesecih letošnjega leta so o izbruhih kolere poročali iz 26 držav.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost