Presenečenje

Bo na čelo državnega zbora prvič v zgodovini Slovenije sedla ženska?

S.R.
29. 4. 2022, 13.06
Posodobljeno: 29. 4. 2022, 14.08
Deli članek:

V nekoliko presenetljivem preobratu naj bi se položaj predsednice državnega zbora obetal Urški Klakočar Zupančič iz stranke Gibanje Svoboda.

Primož Lavre
Urška Klakočar Zupančič

Medtem ko se še čaka na odločitev Levice, ali bo svet stranke sprejel ponujeni odstop izvršnega odbora na čelu s koordinatorjem Luko Mescem, v zakulisju že potekajo pogajanja za sestavo nove koalicije, s tem pa tudi reševanje vprašanja, kdo bo zasedel posamezne položaje. Zaenkrat so vse oči uprte v zmagoslavno stranko Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob, in Socialne demokrate. Kot je znano, sta se Golob in prvakinja SD Tanja Fajon ta teden že sestala na neformalnem srečanju, kjer je bilo zagotovo govora tudi o kadrovskem razrezu.

Kot danes poroča N1, naj bi bila prva kandidatka za mesto predsednice državnega zbora, da torej v roke prevzame vajeti zakonodajne veje oblasti, Urška Klakočar Zupančič. V zadnjem obdobju se je sicer šušljalo, da utegne Klakočar Zupančičeva zasesti mesto ministrice za pravosodje, a so se zadeve v tem tednu kot kaže nekoliko presenetljivo spremenile. Gre sicer za nekdanjo sodnico, ki se je zaradi kritike premierja Janeza Janše in trenutne oblasti znašla v disciplinskem postopku, pozneje pa kljub oprostitvi pred disciplinskim sodiščem zapustila sodstvo. Klakočar Zupančičeva v pogovoru za N1 govoric ni zanikala, temveč je dejala, da bi bila »počaščena,« če bi jo Golob predlagal na to mesto. V tem primeru bi jo nato seveda moral potrditi še državni zbor, pri čemer kandidat potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov oziroma absolutno večino. Klakočar Zupančičeva bi v primeru izvolitve postala prva ženska na tem položaju.

Zakonodajno vejo oblasti so od prvega državnega zbora, ki je bil konstituiran 1992, vodili Herman Rigelnik, Jožef Školč, Janez Podobnik, Borut Pahor, Franc (Feri) Horvat, France Cukjati, Pavel Gantar, Ljubo Germič, Gregor Virant, Janko Veber, Milan Brglez, Matej Tonin, Dejan Židan in Igor Zorčič, še poroča portal.

Več o kadrovskem razrezu bo predvidoma znano v prihodnjem tednu, ko bodo predsedniki potencialnih koalicijskih strank (Gibanje Svoboda, SD in Levica) opravili tudi prve formalne pogovore.

Svet Levice opravil razpravo

Svet stranke Levica je po poročanju STA že opravil razpravo o ponujenem odstopu koordinatorja Mesca in izvršnega odbora, glasovanje pa bodo člani sveta na daljavo opravili v večernih urah. Na volitvah je namreč stranko podprlo 4,39 odstotkov volivcev, kar je po Mesčevih besedah pod pričakovanji, za kar so pripravljeni prevzeti odgovornost. Volilni rezultat na nedeljskih parlamentarnih volitvah je tako Levici prinesel pet poslanskih mest v državnem zboru, kar je precej manj kot ob državnozborskih volitvah leta 2018, ko je stranka dobila 9,3 odstotka glasov in devet poslanskih mandatov. Glede na statut stranke izvršni odbor sicer sestavlja 12 članov, med drugim koordinator stranke in njegov namestnik oz. namestnica, generalni sekretar stranke, vodja poslanske skupine in sekretar poslanske skupine, še poroča STA.

Vodja poslancev Levice in član izvršnega odbora stranke Matej T. Vatovec je sicer v ponedeljkovi izjavi za medije pojasnil, da je aktualno vodstvo stranke pripravljeno na pogovore, a da morajo pred koalicijskimi pogajanji vedeti, ali še uživajo zaupanje članov stranke.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov