Državni simboli

Stevanovićevi stranki Resni.ca zagrozili z astronomsko kaznijo 1000 evrov na dan

Mihael Korsika
4. 2. 2022, 08.21
Posodobljeno: 4. 2. 2022, 08.34
Deli članek:

Zunajparlamentarni stranki Resni.ca zaradi uporabe celostnih državnih grafičnih simbolov grozi astronomska kazen. Če s slikovnih materialov, objavljenih na družbenih omrežjih, ne bodo odstranili spornih grafik, bo morala stranka za vsak dan »zamude« pri odstranjevanju simbolov plačati 1000 evrov kazni.

Primož Lavre
Policija je po lanskih oktobrskih protestih nekaj časa pridržala predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića.

Ljubljansko okrožno sodišče je po poročanju portala N1 konec januarja stranki Resni.ca Zorana Stevanovića izdalo začasno odredbo, po kateri mora s svojih profilov na Facebooku in Twitterju odstraniti elemente celostne grafične podobe Republike Slovenije.

Stranka Resni.ca, ki je prepoznavnosti v javnosti pridobila na račun nasprotovanja uveljavitvi pogoja PCT, namreč pri objavah slikovnega material na omenjenih družbenih omrežjih uporablja tudi grafične elemente Republike Slovenije, ki jih tipično uporabljajo državne ustanove.

Uporaba grafične podobe za širjenje proticepilstva

Ministrstvo za javno upravo je prek državnega odvetništva na ljubljansko okrožno sodišče vložila zahtevo za izdajo začasne odredbe. Po neuradnih informacijah država v obrazložitvi predloga začasne odredbe ugotavlja, da stranka Resni.ca državno grafično podobo uporablja za širjenje proticepilskih sporočil, spodbuja k protestom proti vladi in nasprotuje državnim ukrepom. Povezovanje države in njenih organov s posamezno politično stranko po oceni državnega odvetništva krni ugled države, kar povzroča nenadomestljivo škodo.

Na ministrstvu za javno upravo, ki je nosilec pogodbe o vsebinski in oblikovni umeščenosti celostne grafične podobe Republike Slovenije v sistem organov državne uprave, so poudarili, da politična stališča stranke Resni.ca nimajo nobene povezave z zahtevo za začasno odredbo, temveč bi takšen predlog podali proti katerikoli politični stranki ali drugi fizični osebi, ki bi kršila celostno grafično podobo Republike Slovenije.

Facebook
Politična stranka ali državna institucija?

Le tri dni za odstranitev grafik

Okrožno sodišče v Ljubljani je začasno odredbo izdala 27. januarja. Za začasno odredbo se je sodišče po neuradnih podatkih odločilo, ker politična stranka s tem ne bo utrpela hujših neugodnih posledic, medtem ko bi jih v primeru ohranitve grafične podobe utrpela država.

Resni.ca bo na družbenih omrežjih sicer lahko obdržala že objavljeni slikovni material, a bo morala z objav odstraniti sporno grafiko. 

Ko bo Resni.ca prevzela sodno pošto, kar lahko traja tudi 15 dni, bo imela stranka le tri dni časa za odstranitev spornih grafik. Če stranka v tem roku ne bo popravila svojih prejšnjih objav, bo morala vsak nadaljnji dan plačati 1000 evrov kazni, je odločilo ljubljansko okrožno sodišče.

Tako Resni.ca kot tudi državno pravobranilstvo lahko na začasno odredbo vložita ugovor, vendar ta ne zadrži izvršitve začasne odredbe. Po pravnomočnosti sklepa bo morala vlada v roku enega meseca vložiti tožbo zoper stranko Resni.ca, s katero bo opravičila začasno odredbo.

Facebook
Resni.ca bo po prevzemu sodne pošte imela tri dni časa, da s slikovnih materialov odstrani državne simbole.

Tresejo se in uporabljajo podtalne vzvode

Na poročanje so se na Facebooku odzvali tudi v stranki Resni.ca, kjer so navedli, da "režim v zadnjih izdihljaj ne ve več kako bi se boril proti Resni.ci. Tresejo se in uporabljajo vse podtalne vzvode za borbo!" Izpostavili so še, da se ima sodišče kot kaže ob "vsej korupciji, kriminalu, ob vseh zastaranjih hujših kaznivih dejanj, neskončnih sodnih postopkih čas prioritetno ukvarjati z nekaterimi našimi slikami na spletnih omrežjih." Sami o zadevi do včeraj po lastnih besedah še niso bili obveščeni.

Kot so še pojasnili, so slovenski grb uporabljali samo na "določenih spletnih slikah, ker smo slovenska stranka, ki deluje v slovenskem političnem prostoru in je registrirana pri slovenskem ministrstvu. In to nam očitajo tisti, ki so ta grb dejansko spravili v največjo greznico. Tudi to je za nas samo inspiracija. Zbrisati nekaj slik, ki so že dosegle svoj namen, ni nobena škoda za nas. Je pa pokazatelj, da smo na pravi poti. Uperijo lahko še več topov proti Resni.ci, ampak ta je v takem zamahu, da je neuničljiva."

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste