Upokojenci na minskem polju

Vrtičkarji lani izrili rekordno število bomb

Robert Marin
4. 2. 2022, 05.38
Deli članek:

Z neeksplodiranimi bombami posejana Slovenija. Problem so predvsem zbiratelji, ki sami rovarijo po najdbah. Neka Celjanka je pred leti granato prinesla kar na upravno enoto. V javnosti je odmeval tudi primer moškega iz Vurberka, ki je z otroki v gozdu iskal zaklad.

Bobo
Sredi januarja so izvedenci v Mariboru uspešno odstranili 350-kilogramsko letalsko bombo.

Državna enota za neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) na upravi za zaščito in reševanje je lani opravila 654 intervencij, kar je skoraj dve na dan oziroma skoraj 30 odstotkov več kot leta 2020. Povečanje števila najdb predstavnik NUS Igor Boh pripisuje tudi epidemiji, saj so imeli ljudje več časa za opravila na vrtovih ali v gozdovih.

Skupaj so v letu 2021 našli 4271 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev, kar je za petino več kot leto prej. Še bolj se je najdena količina povečala v masi, saj so odstranili za 13.363 kilogramov bomb, kar predstavlja kar 70-odstotno rast v primerjavi z letom 2020, je na nedavni novinarski konferenci izpostavil Boh. Največ najdb je na severnem Primorskem, kjer je lani prišlo tudi do dveh nesreč s smrtnim izidom. Januarja je v zaselku Voglarji na Trnovski planoti zaradi eksplozije francoske topovske granate življenje izgubil 64-letni domačin, marca je v eksploziji v Postojni umrl 74-letni zbiratelj, ki naj bi bombo sestavljal iz različnih ostankov. »Težava so zbiralci, ki takšna sredstva odnašajo domov, nato pa vanje posegajo z namero, da jih očistijo eksplozivnih in smodniških polnitev. In takrat nemalokrat pride do nesreče,« pravi Boh. Zanesenjake, ki se ukvarjajo z zbiranjem najdenih predmetov iz vojnih časov, zato poziva, da bombe pustijo pri miru ter raje zbirajo stvari, ki niso eksplozivne in nevarne.

Upokojenci na minskem polju

STA
Akcija odstranjevanja letalske bombe iz II. svetovne vojne.

Z minami je posejan tudi Maribor, ki je bil med drugo svetovno vojno eno najbolj bombardiranih mest v takratni Jugoslaviji. Zavezniki so štajersko prestolnico bombardirali 29-krat in odvrgli okrog 16 tisoč bomb. Sredi letošnjega januarja so v zadnji odmevni akciji izvedenci uspešno odstranili 350-kilogramsko letalsko bombo. Boh ob tem poudarja pomembnost preventivnih pregledov zemljišč pred začetkom gradbenih posegov v krajih, kjer je verjetnost za to velika. Kljub vsem opozorilom so lani po njegovih besedah prejeli vsega pet vlog za izvedbo. Zakonodaja preventivnih pregledov za zdaj ne predpisuje, daje pa možnost, da zasebni investitorji zanj zaprosijo brezplačno. Pred dnevi so delavci med urejanjem novega doma za ostarele v Vrtojbi po naključju naleteli na dve topovski granati avstrijskega porekla iz obdobja prve svetovne vojne. Po temeljitem pregledu so bombni strokovnjaki nato našli še tri manjše, prav tako iz obdobja prve vojne.

Sam tovoril 250-kilogramsko lepotico

Predstavniki NUS so lani izvedli tri uničenja, v katerih so poskrbeli za šest ton najdenih sredstev. V marsikaterem primeru so morali bombe zaradi slabega stanja uničiti na kraju; takih primerov je bilo 167, skupaj pa so uničili 3021 kosov v skupni teži več kot sedem ton. Na upravi za zaščito in reševanje ljudi pozivajo, da se najdenih eksplozivnih teles ne dotikajo in jih ne prenašajo, pač pa pokličejo na številko 112 ali 113 in počakajo do prihoda strokovnjakov. Ne tako kot neka Celjanka, ki je najdeno ročno bombo nemške izdelave aprila 2018 lastnoročno prinesla na upravno enoto. Leto prej je strani časopisov polnil možakar iz Vurberka, ki je med iskanjem zaklada z otroki v gozdu naletel na 250-kilogramsko letalsko bombo ameriške izdelave, naložil na prikolico, odpeljal na domače dvorišče in se z najdbo pohvalil na družbenih omrežjih. Na vrata so mu hitro potrkali kriminalisti, zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti pa se je znašel v sodnem procesu, ki se je končal s sodnim opominom.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste