Koalicija ustavnega loka

Šarec: Da, »vrag je odnesel šalo, ampak to že davno«

S.R.
7. 10. 2020, 15.37
Posodobljeno: 7. 10. 2020, 17.37
Deli članek:

V opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levica in SAB pobudo Koalicije ustavnega loka, ki jim jo je predstavil Jože P. Damijan, podpirajo.

STA
Novinarska konferenca ob predstavitvi pobude Koalicija ustavnega loka.
Premier Janez Janša se je odzval na njemu ljubem Twitterju. Zapisal je, da je "poimenovanje skupinice levih in skrajno levih strank in strančic za ustavni lok norčevanje tako iz slovenskega jezika kot iz ustavne ureditve RS".

Kot smo že poročali, je ekonomist Jože P. Damijan opozicijskim strankam LMŠ, SD, Levica in SAB v preteklih dneh predstavil tako imenovano pobudo Koalicije ustavnega loka, alternativo vladi Janeza Janše, katere cilj je med drugim »preprečiti zdrs Republike Slovenije v iliberalno demokracijo in pot brez povratka.« Prvak stranke LMŠ Marjan Šarec je na današnji novinarski konferenci potrdil, da je dokument dokaj sprejemljiv, saj vsebuje vse, kar vsebujejo že njihovi programi in politične agende. Glede Damijana je dejal, da se je on obrnil na njih, da so ga poslušali in se o pobudi začeli pogovarjati. Je pa poudaril, da bi vse štiri stranke v tem trenutku rade videle, da bi, dokler potekajo pogovori, ti potekali stran od kamer in mikrofonov, saj je v tem trenutku edino to sprejemljivo in edino to lahko pripelje do rezultata. 

Šarec je sicer pojasnil, da se stranke že dolgo pogovarjajo in sodelujejo pri vprašanju, kako obstoječo situacijo prekiniti. Današnji podatki o epidemiološki sliki po njegovih besedah, če ne kaj drugega, nakazujejo, da se lahko vsi štirje strinjajo s predsednikom vlade, da je »vrag odnesel šalo, ampak to že davno.« Šarec meni, da se namreč nahajamo v situaciji, ko je vladi zadeva ušla izpod nadzora, in da je glede na to, da niso pripravljeni spremeniti pristopov, skrajni čas, da se nekaj spremeni. Šarec je državljane še pozval k odgovornosti in skrbi za preventivo pred okužbo z novim koronavirusom. Posvaril je tudi pred pobudami k popolni zapori države, saj da bi lahko sledil popoln kolaps.

STA
Novinarska konferenca ob predstavitvi pobude Koalicija ustavnega loka.

V prvi vrsti normalizacija

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je dejala, da so v štirih opozicijskih strankah kljub razlikam in različnim pogledom na skupnem imenovalcu, ki jih združuje že dolgo časa, toliko bolj intenzivno pa v zadnjih mesecih. Ta skupni imenovalec je po njenih besedah želja po boljši državi, državi, v kateri bo demokracija ter v kateri se bo spoštovalo neodvisnost agencij, medije, temeljne človekove pravice, ustavo in zakonodajo. Pri tem so bili ves čas enotni, s predlogom Damijana pa so po njenih beseda k temu še korak bližje.

Fajonova je vesela, da so znotraj opozicije uspeli narediti ta premik in da imajo na mizi konkreten predlog, v katerem se lahko najdejo skupaj in zgodbo nadaljujejo. Projekt je seveda zamenjati trenutno vlado, je poudarila in dodala, da si na tej točki želijo predvsem normalizacijo države in družbe. Pojasnila je, da niso naivni, da bi lahko obljlubljali spremembe čez noč ali da bi imeli čudežne rešitve. »Nasprotno, zavedam se odgovornosti, da ponudimo boljšo alternativo ljudem,« je dejala. Dejstvo je, da potrebujejo 46 glasov, zato je druge koalicijske partnerje DeSUS in SMS pozvala k razmisleku, koliko časa bodo vztrajali na drugi strani. »Čas bo pokazal, ali bomo s projektom uspeli, je pa začetek vsekakor zelo vzpodbuden,« je zaključila.

STA
Novinarska konferenca ob predstavitvi pobude Koalicija ustavnega loka.

Za kuliso virusa ugrabljajo državo

Glede vprašanja, ali bi teoretično kot tehničnega mandatarja podprili Damijana, so vsi štirje govorniki nakazali, da s tem načeloma ne bi imeli težav. Kot je dejal Šarec, proti njemu nimajo nič in nikogar od njih ne moti, ne more pa ta hip dejati, da so že o vsem usklajeni. Bratuškova je ob tem dejala. Da bi lahko bil ravno Damijan tisti, ki bi lahko poleg njihovih glasov dobil tudi glasove strank SMC in DeSUS.

Pobudo pozdravljajo in podpirajo tudi v Levici. Kot je pojasnil Luka Mesec, je prvi razlog ta, da se je danes ponovno izkazalo, kako »škodljiva, nesposobna in koruptivna je vladavina Janeza Janše. Dan je pretresla novica, da imamo v Sloveniji rekordnih 356 okužb, kar je sedemkrat več kot marca, ko smo bili v karanteni.« Nadaljeval je, da se vlada kljub temu ukvarja z vsem ostalim. »Podira pravno državo, podreja si nadzorne inšitucije, dela red v policiji, rada bi ukrotila medije ter otišala opozicijo in civilno družbo,« je navedel Mesec in dodal, da za kuliso virusa ugrabljajo državo. Po njegovem menju ne gre čakati volitev, ampak je treba alternativo oblikovati tukaj in zdaj, kar je drugi razlog, da pobudo pozdravljajo. Dejal je še, da ne bo dovolj samo vrnitev v prejšnjo normalnost, ampak se bo treba bolj potruditi.

Vlak norosti

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek je začela z novico o tem, da je imela njihova stranka včeraj izvršni odbor, na katerem so podprli predlog oblikovanja konstruktivne nezaupnice vladi in sprejeli zavezo, da bo njihova stranka storila vse, da se v Sloveniji spet vzpostavi levosredinska vlada. Bratuškova je prepričana, da so se v opoziciji sposobni dogovoriti, kaj je treba v Sloveniji v naslednjih dveh letih storiti. Damijanov dokument je po njenih besedah osnova, z osnutkom tega dokumenta pa se strinjajo, saj da so v njem povzete točke in vseh štirih programov. Njihov cilj je dati strankama SMC in DeSUS možnost, da »skoči s tega vlaka norosti, ki državo pelje v pogubo.« Je pa poudarila, da do prvega koraka z mediji glede tega vprašanja ne bodo komunicirali. Dogovarjali se bodo med sabo, ko pa se bodo dogovorili, pa bo o tem obveščena tudi javnost.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno