preskok 2020

Je bila vojaška vaja le predstava za ljudstvo?

Mihael Korsika
22. 6. 2020, 20.00
Deli članek:

Ministrstvo za obrambo pravi, da bi za načrtovanje vaje takšnega obsega, kot je bila najdaljša vojaška vaja Slovenske vojske Preskok 2020, potrebovali šest mesecev intenzivnega dela. Od sklepa vlade do začetka vaje pa je minilo le tri dni.

STA
Namen vojaške vaje je bil povečati operativnost sil SV in preveriti odzivnost enot ter štabov. Vaja je bila namenjena tudi urjenju taktičnih postopkov na ravni vodov in čet, preverjanju enot in sistema poveljevanja ter kontrole v razmerah kriznega odzivanja. Na vaji so se vojaki urili na težko prehodnih območjih zunaj vojaških vadišč in strelišč.

Vlada se je v času epidemije koronavirusa in mesec dni po nastopu mandata odločila, da Slovenska vojska (SV) izvede najdaljšo neprekinjeno vojaško vajo v svoji zgodovini.

Vaja Preskok 2020, v kateri je nesposredno sodelovalo 2500 pripadnikov vojske, posredno pa 3500, kar predstavlja večino sil, ki so nastanjene v Sloveniji, se je po 67 dneh v petek zaključila z vojaško parado v Cerkljah ob Krki. Vajo Preskok je sestavljal sklop taktičnih in štabnih vaj različnih velikosti, od voda do celotne strukture sil, so nam pojasnili na obrambnem ministrstvu.

Ker sta imela ministrstvo in generalštab SV izjemno malo časa za pripravo scenarija vaje, saj je od sklepa vlade o dopolnitvi načrta vaj do prve taktične vaje minilo le tri dni, se postavlja vprašanje, ali ni bila za namenjena le predstavi za ljudstvo. Zakaj?

STA
Na vaji so sodelovale tudi zračne sile ameriške vojske.. Na fotografiji ameriški lovec F-16.

V treh dneh opravili polletno intenzivno delo

Če bi pristojni noč in dan delali na izdelavi scenarija, bi imeli za pripravo enega dneva vojaške vaje, ki je potekala praktično po vsej državi, na voljo le 64 minut. Obrambno ministrstvo smo zato povprašali, koliko časa v povprečju traja načrtovanje nacionalnih vojaških vaj.

»Vaja Preskok je bila celovita vaja (vaja poveljstev in enot na različnih ravneh poveljevanja; poveljniško-štabna, taktična ter računalniško podprta vaja). Zato bi načrtovanje tovrstne dejavnosti zahtevalo najmanj šest mesecev intenzivnega načrtovanja,« so nam sporočili z obrambnega ministrstva.

»Glavne dejavnosti v teh šestih mesecih načrtovanja bi bile imenovanje skupine za načrtovanje, priprava in razvoj koncepta vaje, priprava načrta vaje z izvedbo različnih konferenc sodelujočih elementov na vaji, izvidovanja, individualna usposabljanja in dousposabljanja, potrditev načrta vaje in priprava elaborata za delovanje,« so dodali.

Ministrstvo in vojska sta torej vse to opravila v treh dneh, pri pripravi scenarija vojaške vaje je sicer po navedbah obrambnega ministrstva sodelovalo okrog 30 pripadnikov SV. Na ministrstvu poudarjajo, da načrtovanje vaj poteka v skladu s pravilnikom o vajah v obrambnem sistemu, doktrino vojaškega izobraževanja in usposabljanja ter določili direktive za kolektivna usposabljanja zveze Nato. Priprava, organizacija in izvedba vaje pa se delijo na štiri osnovne stopnje, in sicer razvoj koncepta vaje, načrtovanje in priprava dokumentov, izvedba vaje ter analiza in poročanje.

Za vajo Preskok je bilo po navedbah ministrstva prvotno načrtovanih 370.000 evrov. »Trenutna, vmesna poraba pa znaša 282.000 evrov,« so nam v petek sporočili z ministrstva.

STA
Od sklepa vlade do začetka vojaške vaje Preskok 2020 je minilo le tri dni.

13 milijonov v petih letih

Slovenija je v zadnjih petih letih, od leta 2015 do 2019, za izvedbo vojaških vaj namenila okroglih 13 milijonov evrov. Vojaške vaje so največji strošek predstavljale v volilnem letu 2018, ko je država odštela 4,2 milijona evrov. Slovenska vojska je namreč pred dvema letoma skladno z mednarodnim sporazumom sodelovala v največji Natovi vaji na Norveškem.

Skladno s pravilnikom obrambnega ministrstva o vajah se v načrtu vaj v obrambnem sistemu, ki ga potrjuje vlada, vaje delijo na mednarodne vaje v tujini ter mednarodne in večje vaje v Sloveniji. »V obeh primerih Slovenija financira udeležbo pripadnikov SV. Vaje, ki se izvajajo v Sloveniji, so po navadi cenejše, predvsem zaradi prevoznih stroškov ljudi in opreme,« še pojasnjujejo na obrambnem ministrstvu, ki ga vodi predsednik Nove Slovenije Matej Tonin.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno