koronavirus in naftna vojna

Franc Križanič: Gospodarske posledice bodo večje kot pri pandemiji gripe

Mihael Korsika
12. 3. 2020, 06.50
Posodobljeno: 12. 3. 2020, 08.32
Deli članek:

Nekdanji finančni minister Franc Križanič ocenjuje, da bodo gospodarske posledice novega koronavirusa celo večje kot pri resnejši pandemiji gripe. Zaradi istočasne cenovne vojne na naftnem in plinskem trgu pa bi lahko prišlo do daljše energetske krize.

STA
Po treh letih proračunskega presežka se nam obeta primanjkljaj, meni nekdanji finančni minister Franc Križanič.

Evropske borze po ponedeljkovih največjih padcih v zadnjem desetletju, ki jih je povzročila panika vlagateljev zaradi poglabljanja krize z novim koronavirusom, počasi okrevajo. Vlagatelji so v pričakovanju novih ukrepov posameznih držav in centralnih bank za zajezitev negativnih posledic, ki jih v gospodarstvo prinaša koronavirus.

Svetovna zdravstvena organizacija je sicer novi koronavirus včeraj razglasila za pandemijo.

Gospodarske posledice pa bodo očitno velike, ugotavlja ekonomist in nekdanji finančni minister Franc Križanič. »Večje kot pri resnejši pandemiji gripe, ki po simulacijah sodelavcev londonske revije The Economist zniža realni obseg svetovne trgovine za dva odstotka. V primeru epidemije koronavirusa covid-19 imamo kritično situacijo oziroma vrsto elementarne nesreče,« je za naš časopis pojasnil Križanič, še preden je bil razglašen za pandemijo.

Nevarnost daljše energetske krize

Gospodarski pesimizem, povezan z zdajšnjo epidemijo, se kaže tako v globokem upadu borznih indeksov kot tudi v upadu cen surove nafte. Ob tem na svetovnem trgu fosilnih goriv že od lanske jeseni poteka cenovna vojna pri dobavi zemeljskega plina v Evropski uniji, začenja pa se tudi cenovna vojna. 

»Upad  cen teh surovin našemu gospodarstvu koristi, dokler ne bo trajal tako dolgo, da bo vplival na dolgoročno povečanje slovenske uvozne odvisnosti pri preskrbi z energijo. V tem primeru bo, po ponovnem povečanju cen zemeljskega plina in surove nafte, vsaj na raven, ki pokriva stroške dobave, pri nas sledila daljša energetska kriza,« je opozoril nekdanji minister.

Na pesimizem vplivajo tudi težave na področju dobavnih verig, zaradi česar se zmanjšujejo dohodki. To bo po Križaničevi oceni verjetno vplivalo na zmanjšanje investicij in nakupov trajnih potrošnih dobrin. Nekdanji minister zato pričakuje povečanje javnofinančnih primanjkljajev po državah,  v Sloveniji pa se bo ta vrnil, od leta 2017 dalje namreč beležimo proračunski presežek. To bo »do neke mere ublažilo učinek upada povpraševanja in preprečilo spiralno obliko krize,« je dejal Križanič.

Finančni sektor, tako meni nekdanji minister, ne bo pod večjim pritiskom zaradi krize, povezane s zdajšnjo epidemijo. »Zadolženost gospodarstva se bo v njej sicer povečala, a so vsaj v Evropski uniji na voljo precejšnji presežki prihrankov nad bančnimi plasmaji. To velja še zlasti za Slovenijo. Pričakovati je večjo vlogo državnih razvojnih bank in podaljšanje rokov odplačil kreditov v že vzpostavljenih kreditnih linijah pri poslovnih bankah,« je dejal.

Finančna uprava je sicer včeraj v sporočilu za javnost podrobneje opisala nekaj obstoječih možnosti, ki jih imajo podjetja na voljo za blažitev posledic širjenja novega koronavirusa. Med temi so obročno plačilo ali odlog plačila davka, ki pa ne veljata za akontacije davka, davčni odtegljaj ali socialne prispevke. 

Velika odvisnost od mednarodnih tokov

Ob izbruhu koronavirusa in povečanju povpraševanja po hrani z daljšim rokom uporabe se je ponovno odprlo tudi vprašanje samooskrbe. Agrarni ekonomist in izredni profesor na biotehniški fakulteti Aleš Kuhar je povedal, da je kopičenje zalog popolnoma nepotrebno. Kuhar sicer upa, da bo epidemija koronavirusa kmalu obvladana, če pa se to ne bo zgodilo, bi to po njegovi oceni lahko pripeljalo do določenih težav, predvsem z vidika velike vključenosti v mednarodne tokove. »V Sloveniji konkurenčnost kmetijstva in agroživilske industrije premalo sistematično gojimo v smeri zagotavljanja hrane. Proizvodnji potencial v kmetijstvu in živilski industriji tako pada zaradi različnih dejavnikov, zato smo bolj izpostavljeni tveganjem, ki jih prinaša transport hrane. Že od naše sosede Italije, ki je trenutno najbolj pod udarom širjenja okužb. Zelo močno smo odvisni tudi od logistike in hrane iz severnega dela Evrope, iz Nemčije in Avstrije. In tudi z juga, to se pravi iz Hrvaške in Srbije, zato smo tudi bolj ranljivi,« je pojasnil Kuhar.

STA
Evropske borze so v ponedeljek doživele največje padce v zadnjem desetletju.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan