Slovenija

Parkiranje ob Bohinjskem jezeru plačljvo tudi pozimi

G.G./STA
28. 2. 2020, 13.32
Posodobljeno: 28. 2. 2020, 13.34
Deli članek:

Ob naraščanju števila turistov, so se bohinjski mestni svetniki opogumili in tudi v zimskem času uvedli plačilo za parkiranje v bližini Bohinjskega jezera.

Bobo
Občinarji želijo, da bi bilo čim manj avtomobilov ob jezeru.

Direktor bohinjske občine uprave Miro Sodja je dejal, da cene v visoki sezoni in predsezoni na parkiriščih ob jezeru ostajajo takšne kot lani. To pomeni 1,50 evra spomladi in jeseni ter tri evre na uro poleti. V prihodnji zimski sezoni pa se bo začela zaračunavati parkirnina tudi v zimskem času, ko je bilo doslej parkiranje brezplačno, in sicer v višini pol evra na uro. Še vedno bosta pozimi sicer ostali brezplačni parkirišči Danica in Kobla v Bohinjski Bistrici.

Dvig parkirnine v "mrtvih" mesecih

Argument za uvedbo parkirnin v zimskem času je, da tudi pozimi vzdrževanje parkirišč nekaj stane, je povedal predsednik Turističnega društva Bohinj Boštjan Mencinger, ki sicer meni, da je treba biti z dvigovanjem parkirnin v mrtvih mesecih, ko je že sicer bolj malo gostov, izjemno previden. Parkirnina v višini pol evra na uro se mu še ne zdi kritična, še posebej, če pomeni hkratno zagotavljanje urejenih parkirišč in sanitarij, bi bilo pa nevarno, če bi se ta cena v prihodnjih letih še dvigovala.

Bohinjska občina z vsakoletnimi spremembami v parkirnem režimu zasleduje cilje, ki si jih je zadala za zmanjšanje prometa okoli jezera. S tem obiskovalce vse bolj usmerja v uporabo cenejših, bolj oddaljenih parkirišč in organiziranega prevoza do jezera in drugih najbolj obiskanih točk na območju Bohinja.

Organizirani prevozi do vročih turističnih točk

Ob povečevanju prihodkov iz parkirnin bohinjska občina krepi organizirane prevoze v času poletne turistične sezone. "Prevoze letos še izboljšujemo in podaljšujemo," je napovedal Sodja in dodal, da bodo med drugim vozili tudi do Ukanca in do slapa Savica, povečali pa bodo tudi število prevozov v zgornji bohinjski dolini.

Lani je občina za zagotavljanje brezplačnih, tako imenovanih shuttle prevozov, namenila 120.000 evrov. Na ta način so bili povezani Bohinjska Bistrica in jezero, Srednja vas in planina Blato, Ribčev Laz, jezero in Ukanc ter Bohinjska Bistrica in Soriška planina. Šesto leto zapored je bil organiziran tudi brezplačni Hop-on Hop-off avtobus iz Bohinjskega Bistrice na Pokljuko. Na vseh relacijah skupaj je bilo lani prepeljanih skoraj 50.000 potnikov.

Nov parkirni režim letos v Bohinj prinaša tudi višjo globo za napačno parkirana vozila. Globa za parkiranje vozil izven urejenih parkirišč na vaških, poljskih in gozdnih poteh, javnih zelenih površinah in gozdnih površinah ter kmetijskih zemljiščih bo znašala 200 evrov. 80 evrov pa znaša globa za tiste, ki uporabljajo parkirišče brez ustreznega plačila parkirnine.

Kot pojasnjujejo na občini, so glede kaznovanja vezani na državno zakonodajo, s katero so uskladili višino globe. Zakon o ohranjanju narave namreč za tovrstne kršitve predvideva kazen od 200 do 1000 evrov. Na bohinjski občini so tako, kot so poudarili, sprejeli najnižjo sprejemljivo kazen glede na zakon.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste