Širi se izredno hitro in neusmiljeno

FOTO: Katastrofa v Jadranu, zaradi parazita v nekaj mesecih pomrle celotne populacije

S.R.
11. 2. 2020, 11.08
Posodobljeno: 11. 2. 2020, 14.42
Deli članek:

Znanstveniki lahko le upajo, da veliki leščur, največja školjka v Sredozemskem morju, to morijo preživi. Izginjajo namreč celotne populacije.

Bobo
Veliki leščur (Pinna nobilis) ob hrvaškem otoku Rab.

Napori znanstvenikov na Jadranu morda ne bodo dovolj, da bi pred izumrtjem rešili tega zaščitenega endemita v Sredozemlju, ki ima status kritično ogrožene vrste. Kot poroča portal Dnevnik.hr, so strokovnjaki zdaj večje število velikih leščurjev odvzeli iz naravnega okolja in jih spravili v osamo, kjer nanje ne morejo vplivati zunanji dejavniki in kjer lahko sami nadzorujejo pogoje. Tudi to morda ne bo dovolj, saj ne vedo, ali so to storili pravočasno. V Jadranskem morju namreč v zadnjih nekaj mesecih izginjajo celotne populacije velikega leščurja (Pinna nobilis), do 60 centimetrov velike in v peščeno ali blatno dno zasidrane školjke, katere nabiranje je tako v Sloveniji kot na Hrvaškem strogo prepovedano. 

Bobo
Veliki leščur (Pinna nobilis) pri hrvaškem Novigradu.

Za naravno katastrofo, ki je zdesetkala vrste velikega leščurja, je kriv parazit. Vse skupaj se je začelo leta 2016 na območju Iberskega polotoka in Balearskih otokov, nato se je parazit širil po Sredozemlju, lani pa je dosegel Jadran, pri čemer je hitrost širjenja izredno hitra. Po podatkih Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN) umre tudi do 99 odstotkov okužene populacije, parazit pa je že do sredine leta 2018 zdesetkal populacije ob celotni španski obali ter na več območjih ob Korziki in Italiji. Španski strokovnjaki so takrat potrdili, da je izbruh posledica nove vrste parazita Haplosporidium, ki se zaredi v prebavnih žlezah okuženih leščurjev, te žleze zablokira, školjka pa posledično umre zaradi izstradanosti.

Bobo
Mrtvi leščurji, naplavljeni na obalo v Strunjanu.

Že v Tržaškem zalivu

Parazit je lani že dosegel območje Zadra, vse pa kaže, da se mu je zaenkrat izognila samo Istra, a je najverjetneje le še vprašanje časa, kdaj bodo veliki leščurji začeli množično umirati tudi tam. Po navedbah dr. Ivana Župana z oddelka za ekologijo, agronomijo in ribogojstvo na Univerzi v Zadru, se je bolezen v manj kot letu dni razširila po celotnem Jadranu. »Zdaj imamo informacije, da so smrtne primere zabeležili na skrajnem severu v Tržaškem zalivu,« je pojasnil za portal. Leščurji v Piranskem zalivu naj bi zaenkrat bili še zdravi. Kot je namreč za Primorske novice nedavno pojasnil dr. Borut Mavrič z Morske biološke postaje NIB, je »z leščurji v Piranskem zalivu vse v redu. Parazita nismo opazili.« Iz tržaškega zaliva so namreč takrat poročali, da je med Miljami in Barkovljami ter med Križem in Sesljanom odmrlo do 70 odstotkov leščurjev. 

Bobo
Veliki leščur (Pinna nobilis) pri hrvaškem Novigradu.

»Na mestih, kjer se je zgodil pomor, je smrtnost skoraj stoodstotna, dejansko izginjajo celotne populacije,« pa je o razmerah v hrvaškem morju za Dnevnik.hr pojasnil dr. Tomislav Šarić, ki prav tako prihaja z Univerze v Zadru. Potrdil je še, da je povsem možno, da veliki leščurji iz Jadranskega morja povsem izginejo. »Imajo počasen cikel, dolgo traja, da zraste nov posameznik, populacija zato okreva počasi,« je pojasnil. Strokovnjaki pojasnjujejo še, da morajo na območjih, ki jih je že zajela bolezen, čim prej najti redke posameznike, ki so pomor preživeli, saj so ti očitno odporni, to odpornost pa bi lahko prenesli na potomce.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov