Predlog

Socialna država le, ko gre za predvolilne bombončke?

Mihael Korsika
16. 11. 2018, 20.05
Deli članek:

Šele deset mesecev starši v 7. in 8. dohodninskem razredu prejemajo otroški dodatek, zdaj bi finančno ministrstvo to ukinilo. Predlagajo tudi ukinitev dodatka za velike družine.

Dreamstime
Predlog finančnega ministrstva glede družinske politike razburja javnost.

Po koncu druge največje svetovne gospodarske krize, ko je država močno oklestila socialne transferje za družine in zamrznila dvige plač v javnem sektorju, je nastopil čas debelih krav. Oblastniki ohranjajo raven davka na dodatno vrednost na »krizni« stopnji, sindikati v javnem sektorju pa upravičeno zahtevajo uskladitev plač.

Začasno predvolilno darilo

Zaradi občutno izboljšanjih gospodarskih razmer v državi pa je vlada, ki jo je v prejšnjem mandatu vodil Miro Cerar (SMC), v začetku letošnjega leta razširila krog upravičencev do otroških dodatkov. Od 1. januarja so bili tako do njega upravičeni tudi starši v 7. in 8. dohodkovnem razredu, s tem se je rahlo izboljšal gmotni položaj staršev, ki imajo skupno okoli 50.000 otrok. Tako je bilo še v začetku leta videti, da država zaradi gospodarske rasti vrača nekatere ugodnosti za družine, a to je bilo očitno le dobro premišljeno deljenje predvolilnih bombončkov.

Enajst mesecev kasneje in dva meseca po oblikovanju nove vlade je aktualni finančni minister Andrej Bertoncelj v vladi, v kateri je novinka le stranka Lista Marjana Šarca, pripravil predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, ki zmanjšuje pravice na področjih socialne in družinske politike.

Medtem ko je država pred kratkim zvišala socialno pomoč, ki jo prejema okoli 50.000 ljudi, in bo morala tudi sindikatom javnega sektorja vsaj deloma prisluhniti v njihovih zahtevah po zvišanju plač, naj bi tako ponovno vzela družinam. Starši v 7. in 8. dohodkovnem razredu po novem ne bi bili upravičeni do otroškega dodatka, prav tako bi ukinili pravico do dodatka za veliko družino.

Avstrijska socialna država

Slovenija naj bi veljala za socialno državo. Če pogledamo samo področje otroških dodatkov, je sosednja Avstrija, ki je že nekaj časa v zahodnem svetu kapitalizma, veliko bolj tenkočutna do vprašanja finančnega položaja družin. V Avstriji imajo namreč univerzalni otroški dodatek. To pomeni, da so do njega upravičeni vsi starši ne glede na višino dohodka. Slednja je odvisna od starosti otrok – prejemajo ga najmanj do 18. leta starosti; starejši je otrok, višji je znesek. Če v Sloveniji najvišji otroški dodatek za dva otroka znaša 240 evrov, v Avstriji starša za dva otroka, mlajša od treh let, dobita 2,6 evra manj.

Za otroka od 18. do 24. leta so starši upravičeni do dodatka, če se otrok šola. Najvišji otroški dodatek za dva otroka, stara med 19. in 24. letom, sicer znaša 337, kar sicer ni dosti manj, kot je v Sloveniji denarna socialna pomoč. Po avstrijski zakonodaji so do otroškega dodatka upravičeni tudi starši posvojenega otroka, krušni starši in rejniki ter celo stari starši za vnuka, če ta živi z njimi v skupnem gospodinjstvu.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste