Glas razuma

Podjetniki kličejo: vse države naj hkrati ukinejo premikanje ure

G.G./STA
11. 11. 2018, 08.52
Posodobljeno: 11. 11. 2018, 09.06
Deli članek:

Po najavi ukinitve premikanja ure so se pojavile nekatere iz trte zvite bojazni, kako bi lahko stalni čas kvarno vplival na ljudi. Anketo o vplivu na gospodarstvo je izvedla še Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Profimedia
Čas je denar, pravijo v poslu.

Podjetniki so se izkazali za glas razuma. 92 odstotkov anketiranih je za ukinitev premikanja ure. Kar 99 jih meni, da to ne bo imelo vpliva na gospodarstvo, nekateri pa celo, da bo ukinitev premikanja ure pozitivno vplivala na zaposlene.

Za 95 odstotkov vprašanih je uskladitev časovnega pasu z državami članicami EU in s sosednjimi državami zelo pomembna, saj bi poenotenje časa na notranjem trgu EU pozitivno vplivalo na gospodarstvo, predvsem zaradi usklajenih delavnikov. Da prehodno obdobje pred dokončno ukinitvijo premikanja ure ni potrebno, je ocenilo 99 odstotkov vprašanih. "Ukinitev premikanja ure naj vse države uvedejo hkrati," so še poudarili na zbornici.

Urine kazalce zdaj premikamo dvakrat letno - zadnji vikend v marcu, ko preidemo na poletni čas, in zadnji vikend v oktobru, ko se vrnemo na naravni oz. s Soncem usklajeni zimski čas.

Zaplet še pred začetkom

Evropska komisija je sicer sredi septembra predlagala, da bi se premikanje ure odpravilo že prihodnje leto, a so prometni ministri konec oktobra na neformalnem srečanju ocenili, da bo to zelo težko uresničljivo, saj da je treba razrešiti nekatere notranje pomisleke. Po predlogu komisije naj bi se države tudi same odločile, ali bodo za stalno uvedle poletni ali zimski čas.

A je predlog izvedljiv le, če ga bodo potrdile vse članice in Evropski parlament. Po predlogu komisije naj bi članice Bruselj nato do aprila prihodnje leto obvestile, ali so se odločile za poletni ali zimski čas.

Evropska komisija je sicer poleti izvedla javno posvetovanje, v okviru katerega se je 84 odstotkov od 4,6 milijona v posvetovanju sodelujočih Evropejcev izreklo proti premikanju ure. Ta številka sicer predstavlja manj kot odstotek celotnega prebivalstva v EU.

Več kot tri četrtine anketirancev oz. 76 odstotkov je izkušnje s spreminjanjem časa dvakrat na leto ocenilo kot zelo negativne ali negativne. Kot razloge za prenehanje spreminjanja časa so navajali pomisleke v zvezi s škodljivim vplivom na zdravje, povečanjem števila prometnih nesreč ali premajhnimi prihranki energije.

V Sloveniji se je spletnega posvetovanja udeležilo 0,73 odstotka ljudi, 87 odstotkov jih je podprlo ukinitev premikanja ure, 13 odstotkov pa bi jih obdržalo trenutno ureditev. 80 odstotkov jih je navedlo, da imajo s premikanjem ure negativne ali zelo negativne izkušnje.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste