Seznam vse daljši

Alkoholni podvigi politikov: vozili, napihali in ostali na položaju

T.L.
30. 9. 2018, 20.00
Posodobljeno: 30. 9. 2018, 20.06
Deli članek:

Ne glede na opozorila o davku, ki ga na cestah zahteva »sproščen odnos« do alkohola, še vedno poročamo o z alkoholom pogojenih pripetljajih, ki si jih privoščijo v politiki aktivni posamezniki.

Profimedia
Večina politikov je alkoholne podvige, v katere so se zapletli, preživela brez posledic za politično kariero.

Nekateri vplivni politiki in funkcionarji svoje vožnje in prometne nesreče, v katere se zapletejo pod vplivom alkohola, preživijo brez posledic za svojo politično kariero. 

Po nesreči in alkoholu županski stolček?

http://socialnidemokrati.si
Sebastjan Komel bo kandidiral za župana v Novi Gorici.

Ta teden se je izkazalo, da bodo Socialni demokrati vztrajali pri prvotni izbiri in v boj za županski stolček v Novi Gorici na novembrskih volitvah kot kandidata poslali Sebastjana Komela, ki je maja letos povzročil prometno nesrečo. Kandidat je kar konkretno pogledal v kozarec, saj so mu namerili 0,94 miligrama alkohola v izdihanem zraku oziroma približno dva promila alkohola v krvi.

Komel se zagovarja, da "nekaj popil" večer pred nesrečo, ker pa se je, kot je dejal za komercialno televizijo Pop TV, zjutraj brez zajtrka odpravil na pot, se je zgodilo, da je po nesreči konkretno "napihal". In kaj se je pravzaprav zgodilo? Komel je trčil v vozilo pred sabo, ki je pravilno ustavilo pred krožnim križiščem. Na srečo hujših posledic za udeležence ni bilo. 

Obrv pa lahko dvignemo ob odzivu stranke SD: po alkoholno podkrepljenim incidentu so se "po tehtnem razmisleku", kot je za komercialno televizijo dejal Tomaž Horvat, predsednik občinskega in območnega odbora SD, odločili, da ima Komel "več pozitivnih lastnosti kot je ta neljubi dogodek", kar je pretehtalo pri odločitvi, da Komel ostaja v tekmi za županski stolček.  

Komel pa še zdaleč ni prvi predstavnik politike, ki so ga ulovili v vozilu pod vplivom alkohola. In ni prvi, ki po vožnji v vinjenem stanju ni prevzel odgovornosti in se umaknil iz političnega parketa.

Svetli izjemi

Bobo
Henrik Gjerkeš je odstopil, potem ko je vozil pod vplivom alkohola.

Ena od svetlih izjem med politiki, ki so za svoje dejanje nemudoma prevzeli odgovornost, je minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš, ki je decembra 2010 »napihal« precej manj od Komela. Gjerkeš je odstopil, ker je, kot je dejal, s tem želel zaščititi svojo integriteto in integriteto vlade. 

Kot poslanec poslanske skupine nepovezanih poslancev pa je po prometni nesreči maja 2014, ko je na prehodu za pešce v Ljubljani zbil 84-letnega pešca, odstopil Peter Vilfan. Ko se je v parlament po volitvah vrnil kot poslanec stranke Desus, je razkril, da ga je sodišče leta 2015 zaradi povzročitve prometne nesreče obsodilo na osem mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo. Odstopil ni, ker da je zaradi nesreče enkrat že odstopil, je tedaj dejal. 

Bobo
"Vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače, se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu," svetuje policija.

Župana nista odstopila

Januarja letos so policisti vinjenega za volanom ustavili postojnskega župana Igorja Marentiča, ki je imel v krvi kar 1,73 promila alkohola. S položaja ni odstopil.

Februarja 2016 je prometno nesrečo povzročil kranjski župan Boštjan Trilar. Preizkus alkoholiziranosti je odklonil in so ga zato pridržali, kasnejši strokovni pregled pa je potrdil prisotnost alkohola nad dovoljeno mejo. Poleg tega naj bi Trilar policistom skušal prikazati, da za volanom ni sedel sam. Trilar tudi slišati ni želel, da bi se z županskega položaja umaknil. Trilar tudi slišati ni želel, da bi se z županskega položaja umaknil.

Bobo
Boštjan Trilar ni želel slišati, da bi se umaknil z županskega položaja.

Podobni primeri

Leta 2014 znakom policije ni upošteval Gašpar Gašpar Mišič, tedaj sicer prvi mož Luke Koper, pred tem pa podžupan in poslanec. Ko so ga vendarle ustavili, se je izkazalo, da je precej globoko pogledal v kozarec.

Miloš Mally, četrtni svetnik iz vrst SD, se je leta 2014 »mrtvo pijan večkrat zaletel v lasten stanovanjski blok in tam parkirana vozila«, je tedaj poročal Pop TV. S parkirišča je poskušal zapeljati na cesto, a so ga še pravočasno ustavili policisti. Vozniškega dovoljenja mu tedaj policija ni mogla odvzeti, saj mu ga je že pred časom ...

Preizkus alkoholiziranosti je brežiškemu županu Ivanu Molanu februarja 2009 pokazal, da je za volan, ko je zapuščal tradicionalno pustno zabavo, sedel vinjen. 

Nataša Vodušek, nekdanja slovenska veleposlanica v Sarajevu, se je leta 2008 v Sarajevu zapletla v prometno nesrečo pod vplivom alkohola. Leta 2013 so jo obsodili na leto dni zapora, ki pa ga je, ko je komisija za pogojni odpust ugodila njeni prošnji, lahko zapustila predčasno.

Bobo
Zmago Jelinčič se je letos vrnil v parlament.

Prvo ime stranke SNS Zmago Jelinčič - letos so ga volivci znova vrnili v poslanske klopi - je imel težave s policisti tudi zaradi uživanja alkohola. Jelinčič je trdil, da ga je leta 2003 na cesti Slovenj Gradec–Velenjeneznani voznik poskušal zriniti s ceste, policija pa je potrdila, da je Jelinčič vozil v vinjenem stanju in z neprimerno hitrostjo.

Marca istega leta, ko so Jelinčiča policisti ustavili v Ribnici, z rezultatom alkotesta ni bil zadovoljen, na strokovni pregled pa ni želel. Leta 2004 so ga prav tako zaradi suma, da vozi pod vplivom alkohola, ustavili policisti v Radencih, a je test alkoholiziranosti zavrnil. 

Kacinov klanec in odhod Biziljeve iz LDS
In še nekaj incidentov nekdaj prominentnih politikov nekoliko starejšega datuma. Jelko Kacin je leta 1995 med prehitro vožnjo pri Naklem na Gorenjskem trčil v avtobus hrvaških turistov. Tedaj je Kacin zasedal je položaj obrambnega ministra  trdil, da ni vozil vinjen, o izsledkih krvnega preizkusa alkoholiziranosti pa je bil obveščen samo preiskovalni sodnik, ki je leta 1998 Kacina obsodil zaradi povzročitve nesreče iz malomarnosti. Podvig Kacina je celo dobil svoje ime – Kacinov klanec.

Bobo
V past se je ujel tudi Anton Anderlič.

Tudi Anton Anderlič se je leta 1996 znašel na "radarju" policije, ki je po tedaj dostopnih poročilih napihal precej konkretno številko. Anderlič s položaja vodje poslanske skupine LDS ni želel odstopiti, je pa zaradi tega stranko zapustila Ljerka Bizilj, ki je bila v zadnjih letih direktorica nacionalne televizije.

Brane Eržen je v parlament prišel kot član poslanske skupine Jelinčičeve SNS, nato pa je zamenjal kar nekaj strank: med 21. januarjem 1993 in 20. februarjem 1995 je bil član Samostojne poslanske skupine, do 1. decembra 1995 pa je bil neodvisni poslanec. Privoščil si je kar nekaj afer, kot pa je leta 2004 poročal Dnevnik, je med drugim je pod vplivom alkohola povzročil nesrečo in pobegnil. Odstopil ni, na volitvah pa ni ponovno kandidiral.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost