Na srečanju

Minister Cerar pričakuje, da bosta Slovenija in ZDA krepili odnose

J.P./STA
26. 9. 2018, 21.26
Posodobljeno: 26. 9. 2018, 21.26
Deli članek:

Zunanji minister Miro Cerar se je tretji dan obiska v New Yorku udeležil srečanja na visoki ravni o krizi v Siriji. Sirija je bila tudi ena od tem torkove transatlantske večerje, ob robu katere se je Cerar na kratko sešel z gostiteljem srečanja, ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom, so danes sporočili iz zunanjega ministrstva.

Thierry Monasse/STA
Miro Cerar

Dodali so, da je vodja slovenske diplomacije danes opravil pogovor s pomočnikom ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Evrazijo Wessom Mitchellom. Cerar je v pogovorih z ameriškima sogovornikoma izrazil zadovoljstvo nad okrepljenim bilateralnim dialogom med Slovenijo in ZDA ter izrazil pričakovanje, da bosta državi kot zaveznici krepili odnose tudi na najvišjih političnih ravneh.

Na srečanju na visoki ravni o krizi v Siriji, ki ga je gostila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, so prisotni izrazili priznanje prizadevanjem posebnega odposlanca generalnega sekretarja Združenih narodov za Sirijo Staffana de Misture. Slovenija meni, da so pogajanja ter nadaljevanje ženevskega političnega procesa edina pot za končanje vojne in zagotovitev trajnega miru. Slovenijo posebej skrbi možna vojaška ofenziva v Idlibu, ki bi imela po oceni širše mednarodne skupnosti katastrofalne humanitarne posledice za lokalno prebivalstvo, so še sporočili z MZZ.

Dodali so, da Slovenija v kontekstu sirske krize nudi humanitarno pomoč, ki je usmerjena prek Mednarodnega odbora Rdečega križa ter Visokega urada ZN za begunce, prav tako pa Slovenija namenja štipendije ter podpira projekte, ki jih v regiji izvaja ITF - Ustanova za krepitev človekove varnosti. Slovenija se v celoti pridružuje pozivom, da je po sedmih letih trpljenja sirskega prebivalstva skrajni čas, da celotna mednarodna skupnost pokaže resno politično voljo ter s skupnimi in usklajenimi aktivnostmi zagotovi mir in stabilnost tako v Siriji, kot tudi v širši regiji.

Cerar se bo danes udeležil še sestanka zunanjih ministrov Srednjeevropske pobude in imel dvostranski pogovor z zunanjim ministrom Vietnama Pham Binh Minhom, s katerim bosta govorila o priložnostih za poglobitev političnega in gospodarskega sodelovanja. Prav tako bo minister spremljal predsednika republike Boruta Pahorja na pogovorih z generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresem ter predsednikom Švicarske konfederacije Alainom Bersetom.

Na sestanku ministrov Srednjeevropske pobude (SEP) bo Cerar pozdravil prizadevanja pobude, da se s svojim delovanjem prilagaja aktualnim razmeram in izzivom v regiji ter da pri tem išče priložnosti za sodelovanje z drugimi regionalnimi pobudami in organizacijami. Slovenija meni, da velja projekte v okviru SEP usmerjati k promociji gospodarskega sodelovanja in boljše povezljivosti, k zagotavljanju pozitivne perspektive za mlade ter h krepitvi izmenjav na področju znanosti, izobraževanja in kulture. Slovenija tudi v okviru SEP še naprej podpira evroatlantske aspiracije posameznih članic te pobude ter se zavzema za obravnavo odprtih vprašanj v duhu sodelovanja in zaupanja, so še zapisali pri MZZ.

Estrada

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!