Neusmiljena pripeka

Evropa v primežu peklenske vročine, temperature tudi krepko čez 40 stopinj Celzija

S.R./STA
5. 8. 2018, 16.05
Posodobljeno: 5. 8. 2018, 16.16
Deli članek:

Evropa se še naprej spopada z vročinskim valom, ki je ta teden v Španiji že zahteval najmanj tri življenja.

Reuters
Evropa je še naprej v primežu vročine.

Najbolj vroče naj bi bilo danes na Portugalskem, kjer naj bi temperature znova dosegle okoli 45 stopinj Celzija. A zagotovo ne bodo presegle 46,8 stopinje Celzija, kolikor so jih v soboto namerili v kraju Alvega kakih 150 kilometrov severno od Lizbone. V soboto so v več portugalskih mestih padli lokalni temperaturni rekordi, ne pa tudi državni s 47,3 stopinje Celzija, kolikor so jih leta 2003 namerili v vasi Amareleja na jugu države. 

Velika toplotna obremenitev, zlasti po nižinah Primorske in v mestnih središčih, je te dni tudi v Sloveniji in bo trajala še nekaj dni. Po podatkih Agencije RS za okolje se je živo srebro pri nas danes najvišje povzpelo v Novi Gorici, kjer je bilo ob 15. uri 36 stopinj Celzija.

Sta pa položaj v državi dodatno zaostrila dva večja gozdna požara v pokrajini Monchique na jugu Portugalske. Z ognjenimi zublji se bori okoli 780 gasilcev. Pri gašenju sodeluje 200 gasilskih vozil ter deset gasilskih letal in helikopterjev, je sporočila portugalska civilna zaščita. Gori tudi v osrednji pokrajini Estremoz. Pri tem je bilo poškodovanih šest oseb, od tega dva huje. 

Španija

Tudi za Španijo so za danes znova napovedovali temperature nad 40 stopinj Celzija. Najtopleje naj bi bilo v jugozahodni pokrajini Extremadura, kjer naj bi se živo srebro dvignilo do 42 stopinj. V soboto so na jugu Španije namerili 44 stopinj Celzija, je sporočila španska meteorološka agencija. V Extremaduri v okolici kraja San Vicente de Alcantara je sicer izbruhnil gozdni požar, ki pa so ga gasilci že ukrotili. 

Severe Weather EU/Twitter
Najhuje je na Iberskem polotoku.

Francija

Vročina pesti tudi Francijo, kjer oblasti opozarjajo, da bi temperature na jugu države lahko dosegle 40 stopinj Celzija. Opozorilo pred vročino so izdali v 67 departmajih od skupno 101. Sobota je bila najbolj vroč dan po morilskem vročinskem valu leta 2003, ko je umrlo več deset tisoč ljudi, večinoma starejših. 

Zdravstvene službe sicer opozarjajo, da so ljudje še vedno kar precej lahkomiselni in podcenjujejo vročino. Navedli so primer starejšega moškega, ki je sredi dneva pod žgočim soncem kosil travo. Nato pa je potreboval zdravniško pomoč, ker je imel težave s srcem. Zaradi vročine so morali v Franciji v soboto ustaviti tudi štiri nuklearne elektrarne, ki se hladijo z vodo iz rek. Vračanje pretople vode pa bi lahko ogrozilo življenje v rekah. Jedrske centrale so bile zaustavljene tudi danes.

Italija, Nemčija in Nizozemska

Italijo medtem pestijo vročinske nevihte, zlasti na Siciliji in Sardiniji. Čeprav je to ohladilo ozračje, pa je to povzročilo težave v prometu. Tudi Nemčijo je nekoliko ohladil dež, še posebej na jugu. Vendar pa naj bi se do srede temperature znova dvignile do 39 stopinj Celzija.

Na Nizozemskem so se temperature danes spustile na zmernih 25 stopinj Celzija, kar je prava osvežitev po vročinskem valu, zaradi katerega so morali v soboto zapreti nekatere odseke avtocest, ker se je začel topiti asfalt. Vendar pa se država še vedno sooča s hudo sušo, ki je že močno prizadela zlasti krompir in koruzo.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan