nujna dela

Idrijo bo poleti doletel popoln prometni kolaps

Polona Krušec/Novice Svet24
28. 6. 2018, 20.00
Deli članek:

Zapora državne ceste med Idrijo in Godovičem bo to poletje povzročila prometni šok, a je nujna, saj je treba sanirati nevaren kamniti previs, s katerega na vozišče padajo skale in kamenje.

pk
Skale in kamenje na cestišču so nekaj običajnega.

Vožnja po vijugasti prometnici, ki Idrijo povezuje z osrednjim in drugimi deli države, je prenevarna. S previsov nad cesto se pogosto osipa kamenje, tudi večje skale. Posebno smolo sta imela v zadnjem obdobju dva voznika, ki sta zaradi podora skale doživela hujši prometni nezgodi.

Direkcija RS za infrastrukturo se je prav na račun teh dveh nezgod odločila pospešiti začetek del v okviru sanacije odseka brežin na območju previsne skale nad državno cesto Spodnja Idrija–Godovič. Zdaj tu že potekajo predpripravljalna dela za zavarovanje brežin med cesto in robom gozda v skupni dolžini skoraj enega kilometra. Dela v vrednosti 150 tisoč evrov vključujejo izvedbo lovilnih sistemov in mrež na dveh odsekih.

Arhiv Svet24
Poleti bo med vožnjo v in iz Idrije treba malo potrpeti.

Turisti in tovornjaki

»Zalo«, kot domačini imenujejo ta odsek, bodo zaprli za ves promet, in sicer za skoraj mesec dni – od 23. julija do 19. avgusta. V tem času bodo morali Idrijčani in tisti, ki bodo v to rudarsko mesto prihajali od drugod, uporabiti obvoze. V Idrijo in iz nje bo z avtomobilom mogoče priti po državni cesti Logatec–Žiri–Govejk–Marof–Spodnja Idrija. Obstaja še nekaj drugih alternativnih poti, ki ji Idrijčani dobro poznajo, a nad vožnjo po njih niso nič kaj navdušeni, saj gre za ozke in močno ovinkaste ceste.  

Župan občine Idrija Bojan Sever upa, da bodo vozniki in drugi zaporo sprejeli z razumevanjem, čeprav bo vse skupaj s seboj prineslo kar nekaj negativnih učinkov, še posebej na račun gospodarstva in turizma. »Turisti me sicer ne skrbijo toliko, saj bodo z avtomobilom še vedno lahko prihajali v naše kraje. Bolj sem zaskrbljen zaradi gospodarstva, saj tovorni transport večjih podjetij, kot sta Kolektor in Hidria, zaradi zapore ne bo potekal normalno. To pomeni precej gospodarske škode,« Sever ocenjuje posledice.

DRSI
Brežina bad državno cesto predstavlja resno nevarnost.

Čakajo dovoljenje

Tovorni transport dveh največjih podjetij v rudarskem mestu – Kolektorja in Hidrie – bo moral steči po državni cesti Logatec–Nova Gorica–Tolmin–Idrija, kar pomembno vpliva na dolžino potovanja in s tem povezane stroške. Tovornjaki bodo tako za dosego cilja morali opraviti kar šest ur daljšo pot, kot bi trajala vožnja po Zali. Direkcija poskuša za tovorna vozila z maso do sedem ton in pol organizirati še en, krajši obvoz, in sicer prek Kladja, vendar za to potrebujejo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Ta postopek še poteka.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov