Finančno stanje

Po volitvah v krizi: Jelinčičeva SNS ima na računu le še 4700 evrov

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
7. 6. 2018, 19.30
Deli članek:

Stranke so v minule volitve vložile med 60 in 265 tisočaki. Nekateri so za ta vložek iztržili manj, drugi več.

Bobo
Jelinčič nima denarja za predčasne volitve.

Na vse parlamentarne stranke smo se obrnili z vprašanjem, koliko finančnih sredstev so porabile za volitve, kakšno je trenutno stanje na njihovem računu in ali morebiti že odmerjajo denar za predčasne državnozborske volitve.

Zakonodaja dopustne stroške pri volitvah v državni zbor določa pri višini 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v volilnem okraju ali volilni enoti, kjer posamezni kandidat kandidira.

Vlada se namreč ni začela še niti sestavljati, a sestava parlamenta obeta, da bo koalicijo le težko skovati. Relativni zmagovalec volitev Janez Janša (SDS) kljub svojim političnim izkušnjam morda ne bo našel gradnikov za desnosredinsko koalicijo. Praktično vse levosredinske stranke, razen Stranke modernega centra, so se namreč izrekle, da vanjo z njim ne gredo. Ali bodo svojo besedo pojedle, bomo videli v prihodnjih dneh.

Kampanja SNS predvidoma stala 60 tisočakov

Slovensko nacionalno stranko, ki se ji je proti pričakovanjem uspelo prebiti v državni zbor, je predvolilna kampanja do zdaj stala 55 tisoč evrov. »Računi še prihajajo, vendar domnevam, da čez 60 tisočakov ne bo šlo. Imamo pa še štiri mesece časa, da zberemo vse račune,« nam je pojasnil glavni tajnik stranke Matjaž Engel.

Po njegovih besedah ima stranka na računu trenutno 4700 evrov. »Ne vemo, kje bomo dobili denar; upamo, da predčasnih volitev ne bo, ker denarja za še ene nimamo,« je dodal Engel.

Socialni demokrati za volitve namenili do 170.000 evrov

Da upajo, da predčasnih volitev ne bo, smo neuradno izvedeli tudi v stranki Socialnih demokratov, saj da se morajo pripraviti tudi na lokalne. Uradno so nam odgovorili, da jih je minula kampanja stala do 170 tisoč evrov, točna številka pa še ni znana, saj računi še prihajajo.

STA
Za volitve je med temi, ki so nam podatke sporočili, največ odštela stranka Karla Erjavca – Desus.

Nova Slovenija odštela 150.000 evrov

Na lokalne volitve že mislijo tudi v stranki Nova Slovenija, ki je za te volitve predvidela 150 tisočakov. Koliko od teh so porabili, nam niso sporočili.

Lista Marjana Šarca planirala 100.000 evrov

Precej redkobesedni so bili v stranki Lista Marjana Šarca, ki je za volitve namenila približno sto tisočakov. So pa sporočili, da o predčasnih volitvah ne razmišljajo.

Stranka Alenke Bratušek – 100.000 evrov

Za volilno kampanjo so v Stranki Alenke Bratušek potrošili 100.000 evrov, ki so jih imeli privarčevane na računu. Za predčasne volitve ne nameravajo varčevati, saj so prepričani, da bo Slovenija dobila levosredinsko vlado, katere del bodo tudi sami.

Desus je porabil do 265 tisočakov

Največ med temi, ki so nam razkrili finančne podatke, je potrošila Demokratična stranka upokojencev Slovenije. Za kampanjo so načrtovali zajetnih 265 tisočakov. Pri tem smo od njih izvedeli, da so finančno gledano med bolje stoječimi strankami, vendar točnega podatka z nami niso delili. Kot smo izvedeli, finančno stanje na strankinem računu na včerajšnji dan ni bilo jasno, navedli so, da računi namreč še prihajajo.

Levica je potrošila 61 tisočakov

Poleg SNS so svoje finančno stanje razkrili le še v stranki Levica, ki ima na računu trenutno 45.824 evrov. Kampanja jih je do zdaj stala 17.408 evrov, plačati pa morajo še račune v višini 43.457 evrov, so nam sporočili. Pri tem poudarjajo, da zaključni račun kampanje še ni dokončan, vendar so že pripravljeni na morebitne predčasne volitve, ki jih bodo financirali iz lastnih sredstev.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno