Redek pojav

Padal bo krvavi dež: mnogi verjamejo, da je to slabo znamenje

U.K./Novice Svet24
31. 5. 2018, 21.00
Deli članek:

Poročila o krvavem dežju že tisočletja burijo duhove. In meteorologi napovedujejo, da je mogoče, da bo v prihodnjih dneh padel tudi v Sloveniji. Krvavi dež najpogosteje povzroča saharski pesek.

Profimedia
Krvavi dež najpogosteje povzroča saharski pesek.

Nekateri razlogi za krvavi dež so že dobro znani, drugi pa so vendarle bolj skrivnostni. Največkrat ga povzroči prah v zraku, ki dežne kapljice obarva v rdečo barvo. Takšen dež je znan kot krvavi dež, rdeči dež ali obarvani dež. Razen madežev, ki jih povzroča in s tem nekaj neprijetnosti, dež ni posebno nevaren.

Leta 2014 je krvavi dež povsem prestrašil prebivalce mesta Zamora.

Napovedi

Prav takšen dež pričakujejo v naslednjih dneh pri naših južnih sosedih, če pa bo veter prah zanesel višje, se krvavega dežja lahko nadejamo tudi pri nas. Meteorologi so potrdili, da bi razmere, da bi saharski pesek dosegel Slovenijo, morale biti ravno prave. Navsezadnje se je to zgodilo tudi pred nekaj tedni. Meteorologi prav tako ne morejo napovedati, kje točno bo krvavi dež padal.

Zgodovina
Prvi avtorji so krvavi dež pripisovali bogovom, zanimivo pa je, da je to zavrnil že Cicero okoli leta 63 pred našim štetjem. Zagovarjal je, da gre za nekakšno okužbo.

Nastanek

Krvavi dež, kot ga lahko pričakujemo, nastane, ko se puščavski pesek iz severne Afrike dvigne v višje sloje atmosfere in se pomeša z dežnimi kapljicami. Mogoče je tudi, da so poleg peska v atmosferi tudi drugi delci, kot je denimo cvetni prah, in potem lahko dež dobi še bolj nenavadne barve.

Nevarnost

V osnovi takšen dež ni nevaren za ljudi, zaradi tega meteorologi ne izdajajo posebnega opozorila. Največjo težavo povzroči, ko vraževerni ljudje zaradi takšnega dežja zganjajo paniko. Vendar v zadnjem času poleg peska pristojne službe zaznavajo tudi večje količine onesnaženja. Tako so pred nekaj meseci izdali opozorilo v Veliki Britaniji, ko sta jih dosegla puščavski pesek in zelo onesnažen zrak iz Afrike, Španije ... Tudi prah pa lahko, ko se enkrat posuši, povzroči težave pri pljučnih bolnikih in astmatikih.

Rdeče alge: v boj s CO2 Znanstveniki so pred časom uporabili mikroalge, da so zmanjšali izpust ogljikovega dioksida iz nekaterih tovarn.

Drugi razlogi

Ljudje so zmeraj povezovali krvavi dež s slabim znamenjem bogov ali boga. Nekateri so celo verjeli, da je rdeči dež prinesel meteorit iz vesolja. Leta 2014 je prebivalce španskega mesta Zamora prestrašil rdeči dež. Sprva so mislili, da gre za nevarno kemikalijo, a so vzorci nato pokazali, da gre za nenevarno mikroalgo Haematococcus pluvialisis. Še pred tem so znanstveniki razkrili, da se je nekaj podobnega zgodilo v mestu Kerala v Indiji, kjer pa je bila krivec mikroalga Trentepohlia annulata. Čeprav je razlog razkrit, pa nihče ne ve, kako točno algi prideta v ozračje. Še posebej skrivnosten je primer v Indiji, saj naj bi te alge bile samo v Avstriji. V vsakem primeru vsaj za zdaj ni nikakršnega razloga za strah pred krvavim dežjem, le astmatiki in bolniki na pljučih morajo biti v dneh po njem nekoliko bolj previdni. 

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste