Heliport

Reševanja bodo potekala iz Ajdovščine

Žiga Kariž
31. 5. 2018, 20.30
Deli članek:

V Ajdovščini je bila podpisana pogodba za izgradnjo novega heliporta, ki bo izrednega pomena za operacije zaščite in reševanja na območju Severne Primorske.

Primož Lavre
Miloš Bizjak

Pogovarjali smo se z državnim sekretarjem na ministrstvu z obrambo Milošem Bizjakom.

Zakaj heliport prav v Ajdovščini?

V Ajdovščini smo leta 2010 skupaj z občino zgradili logistični center, kjer imamo logistiko za zaščito in reševanje za celotno Severno Primorsko. Poleg tega ima tam sedež tudi postaja gorske reševalne službe, Rdeči križ pa ima svoje skladišče. Skratka, ta objekt je namenjen zaščiti in reševanju. Torej že leta 2010, ko smo ga zgradili, je bilo tam načrtovano tudi helikoptersko vzletišče. Vendar takrat nismo imeli dovolj sredstev, zato se je gradnja zamaknila v prihodnost. Februarja letos pa sva z županom Ajdovščine Tadejem Beočaninom podpisala pismo o nameri, na podlagi katerega smo pristopili k dokončanju projekta.

Primož Lavre
Miloš Bizjak

V torek je bil torej storjen pomemben korak k realizaciji?

V torek smo podpisali pogodbo z izvajalcem del. Na natečaju je bilo izbrano ajdovsko podjetje Stopar, d. o. o., katerega ponudba je znašala 227.000 evrov. Med sedmimi podjetji, ki so oddala dokumentacijo, je bila ta ponudba najbolj ugodna. Pričakujemo, da bodo dela končana v roku treh mesecev od njihovega začetka. Glede na to, da gre za lokalno podjetje, ki pozna področje gradnje, menim, da zastojev v gradnji ne bi smelo biti.

Boste poleg heliporta izvedli še dodatna dela?

Tako je. Prvotno smo vrednost projekta sicer ocenili na 100.000 evrov, a smo kasneje ugotovili, da je treba poskrbeti še za osvetlitev stolpa, ki meri hitrost vetra, predvsem pa poskrbeti za dovoz vozil do helidroma. V primeru, ko pride do reševanja, je namreč urejen in sodoben dovoz v neposredno bližino vzletišča izrednega pomena. Tudi v primeru, ko helikopter pomaga pri gašenju požara, bo heliport omogočal oskrbovanje tako z gorivom kot z vodo.

MORS
Miloš Bizjak

Kakšnim nalogam bo, glede na dosedanje izkušnje, služil heliport oziroma celotno logistično središče?

Položaj Ajdovščine je za namene izvajanja nalog zaščite in reševanja izredno zanimiv, saj je odlično izhodišče za celotno Severno Primorsko. Je blizu prometnega vozlišča in avtoceste, poleg tega meji na kraško področje, kjer je poleti velika nevarnost požarov. V primeru večjih nesreč lahko oskrbuje celotno Posočje, posredovali pa bomo lahko tudi v primeru različnih športnih nesreč, ki so v porastu v zadnjih letih. Kadar pride od reševanja, je tako vzletišče zelo pomembno.  Helikopterji bodo v primeru nujne pomoči prileteli z Brnika, v primeru zaščite in reševanja pa različno. Če se bo nesreča zgodila na ajdovskem območju, bo priletel dežurni helikopter, pri gašenju požara pa bi bili v času akcije helikopterji stacionirani tu. Če pride do večjega požara, bo tu v Ajdovščini potekala oskrba vseh enot.

Kako pomembno je pri izvedbi projekta sodelovanje z Občino Ajdovščina?

Sodelovanje z občino poteka že od samega začetka. Ko smo se odločili, da zgradimo logistično središče, si je občina zadala cilj, da sem preseli tudi gasilce, policijo in vse ostale službe. Ti načrti ostajajo in bodo v prihodnosti tudi izvedeni, poleg tega pa tu že deluje enota gorske reševalne službe. Tako bo tu nastalo sodobno središče zaščite in reševanja, kakršnega pri nas do zdaj še ni bilo. So pa povsod po Sloveniji tendence, da bi te službe združili na isti lokaciji kot celoto. Tako se je leta 2010 izvedel prvi del projekta in tudi zdaj vse, kar delamo, delamo v dogovoru z občino in njenimi službami. Zavedamo se, da sistem zaščite in reševanja dela na lokalni ravni, tam, kjer so ljudje najbolj ogroženi.


Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste