O izgubi, družini in sodelavcih

Zoran Janković razkril bolečine, ki jih nosi v duši

Simon Rosc / Novice Svet24
31. 5. 2018, 20.00
Deli članek:

Kaj so ključni investicijski projekti, kako dvigniti pokojnine, kaj storiti za mlade in kakšno zdravstvo imamo v Sloveniji? Vse to in še mnogo drugega smo vprašali ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki te dni zaključuje volilno tekmo v zavezništvu s stranko Desus.

Uroš Hočevar
Zoran Jankovič je tik pred volitvami odgovoril na ključna vprašanja v državi.

Kako bi preslikali model vodenja občine na vodenje celotne države. Ali je to sploh mogoče?

Odgovor je da. To vprašanje se je pojavilo že pred 12 leti, ko sem prvič kandidiral za župana. Povedal sem, da bo moj stil vodenja isti kot v Mercatorju. Nekateri so rekli, da to ni mogoče, a sem odgovoril, da drugega načina od tega, da postaviš vizijo, strategijo in cilje, ki jim sledi izvedba, ne poznam. Torej, potrebno je določiti jasne cilje in čas, v katerem jih boš dosegel. Ko se pogovarjaš o posameznih ciljih, pa je obvezno, da vsak pove svoje mnenje. Ne tako, da rečeš samo: »To ni dobro«, ampak da tukaj narediš vejico in predlagaš nekaj boljšega. Ko je odločitev sprejeta, jo je obvezno izvesti. In tu je ključno sodelovanje. Način dela je lahko tudi na ravni države povsem enak, razlika je samo v številu ljudi. Edina stvar, ki je pri svojem vodenju ne dovolim, je nesodelovanje. Ne moreš narediti nekaj dobrega za svoj oddelek in s tem škoditi drugemu. Seveda pride tudi do napak, saj ne poznam človeka, ki jih ne bi delal, ampak jih je potrebno odpraviti. Pri tem je ključno delovati kot tim, kajti brez timskega dela in sodelovanja ne gre. Podobno je tudi v ekipnih športih.

Sicer pa vlada ne more delovati kot star birokrat, ki odpre levi predal, kadar zmaga levica, in desnega, kadar zmaga desnica, in ima že vse zakone vnaprej pripravljene. Vlada mora biti strokovna. Ne more se pojaviti minister, ki ne pozna svojega resorja. Vsak mora odgovarjati za svoj sektor. Vzemimo denimo Plečnikov stadion, ki zaradi birokratskih ovir in nagajanja nekaterih posameznikov propada že vrsto let. Sam kaj takega ne bi dovolil. Pri projektu, ki je pod lupo vseh, ne more priti do takšne napake, da nekdo napiše napačno številko parcele, in da isti sektor o isti zadevi štirikrat odloča različno.

Vedno se najdejo posamezniki, ki mečejo polena pod noge in ovirajo proces ne glede na to, kako dobra je ekipa …

Mare Vavpotič

Pri nas se nikoli ni zgodilo, da bi komu namerno naredili škodo samo zato, ker je na drugi politični opciji, česar pa za druge ne morem reci. Janez Janša na primer direktno nastopa proti meni in Ljubljani. Že ves čas. Začelo se je z mano in s prodajo Mercatorja v njegovi pisarni leta 2005, nadaljevali so z odvzemom proračuna MOL, ko sem postal župan, in to 57 milijonov evrov letno. Zdaj, ko Janez Janša ni v vladi, pa so se njegovi strankarski kolegi pritoževali v Bruselj zaradi gradnje povezovalnega kanala CO, s katerim bodo sicer prebivalci Ljubljane, Medvod in Vodic pridobili dodatno kanalizacijo, s tem pa so zamaknili izvedbo projekta za devet mesecev.

Tudi Plečnikov stadion propada zaradi SDS. Nasprotujejo prenovi stadiona in hujskajo ter usmerjajo nekatere stanovalce bližnjih Fondovih blokov, ki so prav tako proti prenovi. Ko smo sporočili, da bomo preuredili Parmovo cesto, so nekateri posamezniki pod vplivom SDS temu nasprotovali, medtem ko so bili prebivalci tega območja s projektom zadovoljni, ko smo jim ga predstavili. Najbrž ni naključje, da je v bližini stranka SDS. To pove vse. Podobno je s stranko SLS, ki ima na periferiji oglas s sloganom Slovenija ni samo Ljubljana, toda ta politična stranka ima mestnega svetnika v Ljubljani. Pa sem ga vprašal: »Kaj boš rekel Ljubljančanom, če govorijo proti Ljubljani? Tako ne gre. Ne moreš govoriti proti svojemu mestu in hkrati pričakovati podporo prebivalcev.

Katere so tri ključne investicije, ki jih mora Slovenija nujno izvesti in v kakšnem času?

Drugi tir je potrebno začeti graditi v juliju in ga končati v dveh letih in pol. Treba je nadaljevati tudi progo skozi Slovenijo, pri čemer bi si želel, da se proga v Ljubljani poglobi in uredi železniška postaja. Pisanje zakona po mojem mnenju ni potrebno, tudi referendum je bil nepotreben in škodljiv. Nujna je tretja razvojna os, tako do Črnomlja kot do Velenja in naprej do Slovenj Gradca. Treba jo je zaČeti graditi marca naslednje leto. Tretja pomembna investicija pa so stanovanja za mlade, ki bi jih morali zagotoviti z razpisom, in sicer tako, kot smo to že uredili v Ljubljani. To so najbolj nujne državne investicije, potem je treba razmisliti še o poglobitvi pristanišča v Luki Koper. Tukaj je še NUK 2, kjer se že 20 let ni nič premaknilo. Investicij je res veliko. In nič novega ni v primerjavi z letom 2011, ko sem kandidiral na volitvah. Iste stvari sem razlagal tudi takrat. Še danes trdim, da je program Pozitivne Slovenije najboljši razvojni program za Slovenijo.

Mare Vavpotič

Dotakniva se še zdravstva. Kdaj ste bili nazadnje pri zdravniku?

Pred mesecem in pol.

Kakšna je bila izkušnja?

Zelo dobra. Mi smo se navadili, da vse povprek kritiziramo. Zdravstvo bi morali urediti tako, da zdravnik, ki je zaposlen v UKC-ju in dela dopoldne, lahko popoldne dela v isti ambulanti ali operacijski dvorani, s tem da del sredstev nameni sebi in ekipi, del pa za uporabo prostora. Zdravstvo kot storitev je dobro, saj imamo odlične zdravnike in ostali kader. Tudi sam obiskujem zdravnika v Zdravstvenem domu Ljubljana in sem zadovoljen. Tudi moja mama hodi pri 89 letih sama k zdravniku in počaka na vrsto. Zdravnik je tisti, ki določi, kdo bolj potrebuje pomoč, kateri primer je nujnejši. Sam ne bi tako »šimfal« zdravstva.

Če povem še bolj osebno izkušnjo. Pred leti je mlajša sestra umrla za rakom. Onkološki oddelek je neverjeten. Zaposleni vedo, da mnogi bolniki ne bodo preživeli, pa jih kljub temu bodrijo. Lahko si le predstavljamo, kakšna energija je za to potrebna! In mi te ljudi degradiramo tako, da rečemo, da je vse zanič. To ni prav. Je pa res, da se mnogo tega lahko uniči zaradi slabih odnosov, kot se je recimo zgodilo na pediatrični kliniki.

Ali se vam zdi prav, da morajo državljani zbirati zamaške, da lahko na ta nacin omogocijo operacije tistim, ki jih nujno potrebujejo?

Ne. Javno zdravstvo mora biti dostopno vsem. Vsi moramo imeti možnost se zdraviti. Tudi mi smo lani prek Zveze prijateljev mladine Moste-Polje pomagali 136 družinam. Uspelo nam je urediti donacije, da so lahko nekateri z njimi plačali operacije v tujini. Vendar – do operacije bi moral biti upravičen vsak , ne glede na to, ali je reven ali bogat. Pri tem ni dileme. Vsi bi morali imeti enak dostop do zdravstva, potem ne bi bile potrebne brezplačne ambulante za socialno šibke oziroma tiste brez zdravstvenega zavarovanja, kot jih imamo danes. V takih primerih je še dobro, da brezplačne ambulante obstajajo, kajti tem ljudem veliko pomenijo. Luksuz naj se pa doplača. Ne smemo se deliti. Ker vedno bo nekdo napačen, in če se začnemo deliti, nas bo vse vrag vzel. Lahko smo različnih prepričanj, vendar sam živim po principu, da živimo skupaj in spoštujemo različnosti.

Mare Vavpotič

Kje dobiti denar za dvig pokojnin?

V novih delovnih mestih, povečanih državnih in zasebnih investicijah in večjem izvozu. Jasno je, da se pokojnine ne morejo vsem zvišati za enak odstotek. Tistim, ki imajo najmanj, je potrebno zvišati za več odstotkov, in tistim, ki imajo največ, za manj odstotkov. Leta 2011 so se v eni izmed predvolilnih oddaj vsi kandidati, razen mene, strinjali, da je treba varčevati. Ampak so se motili. Ravno takrat, ko je najhuje, bi morali ljudem dati več in na ta način povečati potrošnjo, s tem bi dvignili proizvodnjo in tako zagnali celotno kolesje gospodarstva. Torej višje plače in pokojnine za nekaj odstotkov pomenijo večjo potrošnjo, ta pomeni večjo proizvodnjo in tako dobimo pozitivno spiralo.

Kako potekajo zadnji dnevi volilne kampanje?

Ste dobili kakšna polena pod noge? Očitno brez tega pri nas ne gre. Najhuje je, da se je ena komercialna televizija spravila na mojo družino in objavila prispevek, dolg 12 minut, kjer je izpostavila življenjski slog mojega mlajšega sina izpred desetih let. Sinu sem že takrat rekel, da je naredil napako, ki jo zdaj plačuje. Zaradi tega je tudi izgubil hišo. Ampak moj sin je fizična oseba, ne javna. Ob tem pa novinar zaključi prispevek, da moj sin ni na seznamu davčnih dolžnikov. Sprašujem se, koliko otrok drugih javnih oseb je bilo izpostavljenih v javnosti, tako kot sta moja sinova.

Kdo bo zmagal na volitvah oziroma morda še bolj pomembno vprašanje, kdo bo sestavil vlado?

Jaz ne. (smeh) Ampak čisto zares pa napovedujem, da bo to levi blok. Mislim, da ankete Janši kažejo mnogo preveč, Desus pa bo pozitivno presenetil. Toda počakajmo do nedelje in bomo videli.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste