Ljudje in zemlja je kmetijska oddaja, ki pa si jo ogleda tudi veliko vrtičkarjev in tistih, ki jih zanima ekološka prehrana. Urednica in voditeljica Irma Ferlinc Guzelj se oddaje spomni še iz otroštva, saj jo je redno spremljal njen oče, sama pa se mu je pridružila ob prispevkih o živinoreji, saj je pozneje študirala veterinarsko medicino.
»Nikoli nisem živela na kmetiji. Kmetije pa so imeli skoraj vsi moji sorodniki, ki smo jih redno obiskovali. Že v otroštvu sem se seznanila z vsemi deli na kmetiji, pri večjih opravilih smo sorodnikom tudi pogosto priskočili na pomoč. Na kmetijah so bile vedno prisotne tudi živali, reden stik z njimi je vplival na mojo odločitev za študij veterinarske medicine. Doma smo vedno imeli vrt in ga še imamo, živali pa trenutno žal ne, ker smo veliko odsotni od doma in zanje ne bi mogli primerno poskrbeti.«
Najbolj gledan del oddaje pa so recepti tradicionalnih slovenskih jedi, in Irma je z nami delila svoj najbolj priljubljen recept za kruh: »Z zanimanjem prisluhnem gospodinjam, ki nam najpogosteje predstavljajo tradicionalne slovenske jedi na različnih koncih naše domovine. Včasih mi kakšno skrivnost zaupajo tudi takrat, ko kamere izklopimo. Najpogosteje sem uporabila recept za peko kruha brez kvasa. Za testo potrebujete pol kilograma moke, pol litra mineralne vode, vrečko vinskega kamna, sol in dve žlici olja. Vse sestavine umešate in pečete pri 180 stopinjah Celzija eno uro.«