Priložnost

FOTO: Nova najemnika koče pri Miklavžu

Lidija Markelj/Dolenjski list
17. 8. 2017, 21.30
Deli članek:

V vročem poletju je nemalo Dolenjcev odšlo na Gorjance, kjer je vsaj kakih sedem stopinj Celzija hladneje. Okrepčajo se lahko v koči pri Miklavžu, ki ima nova najemnika.

L.M.
Davor Jerin in Tibor Zajc

To sta Novomeščana Tibor Zajc in Davor Jerin, kljub mladosti izkušena gostinca, ki sta po srednji gostinski šoli delala že marsikje in si nabirala izkušnje tako v kuhinji kot strežbi. Ko sta spomladi izvedela, da dozdajšnja najemnika koče zakonca Kreutz po petih letih odhajata z Miklavža, sta zagrabila priložnost in kandidirala. Uspela sta!

Davor stanuje na Miklavžu in je glavni v kuhinji. Tibor, ki se na Gorjance vsakodnevno vozi, pa je prevzel papirologijo in strežbo, pomagajo tudi študenti. 

»Bodimo odkriti – imeti svojo gostilno so sanje skoraj vsakega gostinca,« pravita Tibor in Davor, ki ju zdaj ne družijo več le prijateljske vezi, ampak tudi posel. Odkar sta prevzela dom, to je od 23. junija, jima dela ne manjka, a sta zagnana in polna načrtov.

Davor, ki stanuje na Miklavžu, je glavni v kuhinji in mnogi pravijo, da se pozna, da je bila njegova mama učiteljica kuhanja v gostinski šoli; Tibor, ki se vsakodnevno vozi na Gorjance, pa je prevzel papirologijo in strežbo – pri slednji mu ob koncih tedna, ko je obiskovalcev več, pomagajo tudi študenti.

Nova najemnika, ki sta zdaj poskusno na Miklavžu leto dni, nato pa upata, da bosta podpisala pogodbo za pet let, stavita seveda na lepo naravo in mir, ki privabi večino pohodnikov, kolesarjev, planincev, izletnikov in sploh ljubiteljev narave, sama pa se bosta trudila z dobro postrežbo in kulinariko.

L. M.
Koča pri Miklavžu je odprta vse dni v tednu razen v sredo, in sicer ob četrtkih med 12. in 20. uro, vse preostale dni v tednu in tudi ob praznikih pa med 8. in 20. uro.

Lokalno je zakon!

 Tudi pri sladicah sta Tibor in Davor tradicionalna – ponujata domač jabolčni zavitek in šmoren – neverjetno, kako sta všeč tudi najmlajšim obiskovalcem. 

Ponujata različne jedi na žlico, kot so goveji golaž, vampi, jota in ričet (vse v ličnih lončenih skodelicah). V zimskem času bo v koči mogoče dobiti tudi kak narezek z domačimi suhomesnatimi izdelki, saj jih v bližnji šentjernejski dolini ne manjka. 

»Prisegava na lokalno pridelano hrano, kar pomeni, da bi z veseljem nabavljala domačo zelenjavo od malih kmetov in ne v velikih trgovskih centrih. Nasploh bo naša kulinarična ponudba sezonska. Izbira ne bo zelo velika, bo pa gotovo vse dobro, pristno in domače,« pove Tibor in doda, da se med obiskovalci najde tudi kak, ki povpraša po lignjih in podobnem, a mu mirne duše pove, da takih jedi tu nimajo in jih ne bodo imeli.
Tudi pri sladicah sta Tibor in Davor tradicionalna – ponujata domač jabolčni zavitek in šmoren – neverjetno, kako sta všeč tudi najmlajšim obiskovalcem. K hrani se poda tudi dobra vinska kapljica – seveda spet domača. Najemnika sploh ne prodajata tujih pijač.

L. M.
Jedi na žlico ponudijo v lončenih posodicah. Na fotografiji kuhar Davor.

Še veliko načrtov

Davor in Tibor prisegata na domače. Seveda se med obiskovalci najde tudi kakšen, ki povpraša po lignjih in podobnem, a mu mirne duše povesta, da takih jedi tu nimajo in jih ne bodo imeli.

Koča pri Miklavžu, ki ji mnogi rečejo planinski dom, lastniki pa so jo na novo zgradili pred nekaj leti, ima sobo za 60 ljudi, pa tudi prenočišča. Dom, v katerem je na voljo brezžična internetna povezava, je seveda več kot primeren tudi za šole v naravi. Lastniki gradijo tudi prizidek, kjer bodo uredili nekakšno letno kuhinjo oziroma pečenjaro (za peko odojka, žar in tako dalje). Poskrbljeno bo tudi za nove toaletne prostore, na voljo bo prha za planince (na žeton), v zgornji sobi pa bodo mogoča kaka predavanja in sestanki.

Kmalu prižig kope

Tibor Zajc in Davor Jerin se bosta trudila za povezovanje in dobro sodelovanje s šentjernejskimi in novomeškimi društvi, ki na Gorjancih pripravljajo različne dogodke, ter šolami. Prav kmalu se obeta na primer prižig kope v organizaciji šentjernejskega društva Gorjanske košenice. Predvsem pa želita, da se obiskovalci pri njih počutijo sproščeno in umirjeno.