Bodo padli rekordi?

V morju in rekah taka vročina, da težko dihajo tudi ribe

S.R./STA
3. 8. 2017, 16.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Temperaturni rekordi morja in rek najverjetneje ne bodo preseženi, zaradi visokih temperatur pa imajo težave tudi ribe.

Profimedia
Vročinski val muke povzroča tudi živalskemu svetu.

V času vročinskega vala se segrevajo tudi morje in reke. Najvišja temperatura morja v Kopru danes ob 15. uri je bila 29,1 stopinje, reke Kolpe v Metliki pa 28,3 stopinje Celzija. A rekordne temperature letos predvidoma ne bodo presežene, pravijo na Agenciji za okolje. Visoke temperature so za rečne ribe muka, pravijo v ribiški družini Metlika.

"Temperature morja in rek so res visoke, a vročinski valovi letos niso tako dolgi, da bi dosegle rekordne vrednosti," je dejal dežurni hidrolog na Agenciji RS za okolje Andrej Golob. Tako po njegovih besedah ni pričakovati, da bi temperatura morja tokrat presegla rekord iz leta 2010, ko so v Kopru izmerili 31,1 stopinje Celzija.

Prav tako tudi za reke ne pričakujejo, da se bodo ogrele do rekordnih temperatur. Najvišje temperature rek so po njegovih navedbah sicer izmerili v letih 2003 in 2013. Rekord je tedaj dosegla Kolpa s 30 stopinjami Celzija, je povedal.

Kako pa ribe?

Ribe v morju se lahko premikajo in prostorsko niso tako omejene kot v ribnikih, jezerih in manjših potokih, je dejala vodja Morske biološke postaje v Piranu Andreja Ramšak. Na visoke temperature se po njenem pojasnilu najprej odzovejo s selitvijo v vodo, ki je zanje bolj ugodna. Tako se tiste na slovenski obali premaknejo nižje v Jadran.

Težave pa imajo po njenih besedah lahko tiste, ki so teritorialne in ne migrirajo na daljše razdalje. Te se morajo potem prilagajati. Če tega ne morejo, umrejo, je dejala.

Zaradi višje temperature morja je običajno tudi nižja koncentracija kisika v vodi. Dihanje rib se po njenih besedah pospeši, kar povzroči stresen odgovor na ravni telesa in celic. Zaradi pospešenega dihanja se poveča tudi delovanje mitohondrijev in nastane več kisikovih radikalov, ki poškodujejo beljakovine.

Težave pa imajo lahko tudi zaradi posledic visokih temperatur v okolju. Tako bodisi ni na voljo dovolj plena bodisi jih napadejo paraziti in zbolevajo, je opozorila Ramšakova.

"Visoke temperature so za ribe muka," je dejal tajnik ribiške družine Metlika Davorin Šoštar. V topli vodi ni dovolj kisika, tako da se ribe po njegovih besedah zadržujejo v globljih tolmunih ali pod slapovi, kjer voda vsaj malo kroži. Svoje aktivnosti čez dan upočasnijo in ne iščejo veliko hrane. "Premikajo se zelo zgodaj zjutraj ali zvečer," je opozoril. Ribič mora zato po njegovem pojasnilu ribo iskati drugače in se prilagoditi njenemu načinu življenja. V Kolpi sicer lovijo belo ribo, kot so klen, mrena, platnica, ogrica in podust, pravi Davorin Šostar.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov