Tožba države

Kmet Kangler: "Nobenega luksuza nisem 'trajbal"

Robert Marin
10. 6. 2017, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Nekdanji poslanec in mariborski župan Franc Kangler in njegova hčerka Maša morata na sodišču dokazati, od kod jima premoženje v vrednosti dobrih 250 tisoč evrov.

Facebook
Pri živini so mu največ cvenka prinesle divje svinje, na leto jih vzgoji do petdeset.

Ljubljanski okrožni sodnici Boženi Novak bo moral Kangler dokazati, od kod mu denar za parceli na Zgornjem Slemenu in v Zimici v Zgornji Koreni ter dobrih 75 kvadratnih metrov veliko stanovanje na Pohorski ulici v Mariboru, ki je sicer v polovični lasti njegove hčerke.

Že od leta 1987 ima priznan status kmeta, tožilstvo pa mu iz naslova kmetijstva »ne priznava niti centa«.

Specializirano državno tožilstvo je zoper Franca in Mašo Kangler sicer vložilo dve tožbi. Prvo, v kateri zahteva odvzem zgoraj naštetih nepremičnin, avgusta lani, z zahtevkom okrog 120 tisoč evrov, drugo in razširjeno, z zahtevkom okrog 250 tisoč evrov, pa februarja letos. In sicer na podlagi ugotovitev finančne preiskave, da je Kangler z nezakonito pridobljenimi sredstvi v celoti obnovil kmetijo v Zimici, kjer med drugim goji divje svinje, koze, ovce, lubenice, šparglje, koruzo ... Po navedbah tožilstva je šlo za investicijo v vrednosti 100 tisoč evrov. Z umazanim denarjem naj bi Kangler po razširjeni tožbi kupil tudi avto znamke Mercedes-Benz GD, letnik 1981, po izračunih tožilstva vreden 15 tisočakov, in traktor Steyr 8075A, ki ga tožilstvo ceni na 10 tisočakov. Kanglerjeva imata zdaj začasno blokirano vse premoženje, odredba pa velja do pravnomočnosti odločitve v tem postopku.

Postopek razume kot politični obračun

Bobo
Franc Kangler ima do konca postopka zamrznjeno premoženje.

Kangler je v četrtek v zagovoru zatrdil, da nima niti centa nezakonito pridobljenega premoženja, postopek, v katerem se je znašel s hčerko, pa razume kot »politični obračun zaradi moje politične pripadnosti, ki ga izvajajo posamezni državni organi«. Uvodoma je Kangler najmanj dve uri pojasnjeval, da je bila odredba za finančno preiskavo zoper njega nezakonita. Dejal je, da je tožilec Boris Marčič odredbo osnoval na poročilu protikorupcijske komisije, ki je prav tako nezakonito, saj je v njem zapisano, da je obsojen na sedem mesecev zapora, ker je zlorabil svoj položaj in posredoval pri dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita, obsodbo pa je pozneje vrhovno sodišče razveljavilo. »Odredba za finančno preiskavo je nezakonita, ker vsebuje laži!« je poudaril. Ob tem je povedal, da pripravlja tožbo zoper protikorupcijsko komisijo, saj je po lastnih besedah šele nedavno skupaj z »dokumenti tožilstva« (tožbami, op. p.) dobil celotno poročilo, čeprav je bil stranka v postopku.

Največji dobiček mu prinašajo svinje

Dela kot zamor'c
Kangler je pojasnil, da je zaposlen od 1. julija 1984, status kmeta pa ima od leta 1987, in da od takrat ni bil niti en dan brez dela.

Finančna preiskava, uvedena za obdobje med letoma 2005 in 2014, sicer po navedbah Kanglerjevega zagovornika, odvetnika Andreja Poharja iz pisarne Čeferin, ni upoštevala dohodkov iz kmetijstva pred letom 2011, ko je bil še z bivšo ženo in se je resneje ukvarjal s kmetijstvom, posloval pa je večinoma gotovinsko, saj ni davčni zavezanec. Kangler je pojasnil, da ima že od leta 1987, ko je delal še kot miličnik, priznan status kmeta, tožilstvo pa mu iz naslova kmetijstva »ne priznava niti centa«. Bil je na primer prvi, ki je v Dravski dolini gojil šparglje.

V desetih letih je na posestvu vzgojil 100 ton lubenic ter prav toliko varaždinskega in holandskega zelja, ukvarjal se je z gojenjem koruze, ki mu je prinesla kakih 1500 evrov letno, nekaj malega je služil tudi s sečnjo oziroma prodajo lesa, še več pa je v tem smislu prihranil, saj mu ni bilo treba zapravljati za kurjavo. Pri živini mu največ cvenka prinašajo divje svinje, na leto jih vzgoji do 50, proda pa po 150 evrov, letno mu uspe prodati tudi kakšnega »trofejnega merjasca«, za katerega iztrži do 3000 evrov. Na koncu je ocenil, da ima s kmetijstvom med 10 in 15 tisoč evrov dohodka letno.

Kupoval devize in jih hranil doma

Še v časih tolarja je poslanec Kangler tudi po trikrat na dan na bankomatu dvigoval tja do 80 tisočakov, kupoval bolj stabilne devize in jih kopičil v domačem 400 kilogramov težkem sefu, kar je zamolčal protikorupcijski komisiji, ker se je bal vlomov, saj je bil vrsto let član komisije državnega zbora za nadzor varnostnih služb, člani komisij pa so bili po njegovih besedah neprestano nadzirani s strani ostankov Udbe oziroma SDV oziroma aktualne Sove.

Sicer pa je še pojasnil, da je nekaj denarja podedoval po pokojnem očetu, sestri in materi, nekaj pa ga je dobil tudi ob poroki. Ves čas politične kariere je lepo zaslužil, ob tem pa ostal »preprost človek kmečkega rodu«. »Nobenega luksuza nisem 'trajbal',« je zatrdil. Obregnil se je ob tožilsko oceno vrednosti avta in traktorja; za slednjega je po lastnih besedah dal 5000 takratnih mark, za mercedesa pa 300 mark. »Tožilka pa po moji oceni danes nosi čeveljčke za 5000 evrov« je bil malce »žleht«. Se nadaljuje.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste