Kratek izlet na prostost

Zakaj varujemo zakone, ne ljudi?

žk
28. 3. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Stephen Casiraghi je bil izpuščen iz zapora zaradi neskladja v kazenskem zakoniku iz leta 2008, na katero so sodniki opozarjali več let.

STA
Preiskovalni sodnik je za Stephena Casiraghija odredil pripor. Zaradi nevarne vožnje in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi pa mu grozi največ pet let zapora.

Stephena Casiraghija alias Hinka Krejačiča alias Vinka Rakušo so na podlagi odločitve vrhovnega sodišča 9. marca izpustili na prostost kljub temu, da bi glede na številne obsodbe in težo kaznivih dejanj moral v zaporu preživeti vsaj še nekaj let. A zaradi napake, ki se je po krivdi zakonodajalca leta 2008 prikradla v kazenski zakonik, se mu je kazen za težka kazniva dejanja občutno zmanjšala, za nekatera kazniva dejanja pa ne bo nikoli kaznovan. No, brez zapora Stephen Casiraghi ni ostal dolgo. Le 14 dni pozneje se je zopet znašel za zapahi zaradi »kaznivega dejanja nevarne vožnje in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi«, in kot so sporočili iz PU Ljubljana, mu je že bil odrejen pripor.

Vsak se lahko rehabilitira

Ljudje se seveda sprašujejo, kako je mogoče, da je Casiraghi sploh odkorakal na prostost. Slovenski kaznovalni sistem je zgrajen na predpostavki, da je ena izmed funkcij kazni, da človeka rehabilitira in ga usposobi za integracijo v družbo in življenje po zakonih. V to je vključena predpostavka, da nepopravljivih posameznikov ni. A vsake toliko časa se pojavi oseba, kot je Stephen Casiraghi, ob katerem navadni državljani dobijo občutek, da sistem ne deluje in da bi občasno morali pri izvajanju zakonov zamižati na eno oko ali pa zgolj za takega posameznika uvesti kakšno izmed oblik telesnega kaznovanja.

Zahteva za varstvo zakonitosti

Ob odločitvi vrhovnega sodišča, da Casiraghija izpusti na prostost, so bili jasno navedeni tudi razlogi za to. Pravica vsakega obsojenca je, da mu združijo kazni za več kaznivih dejanj in da odsedi enotno kazen. V času, ko so sodili Casiraghiju, je veljal zakon, v katerem je pisalo, da mora biti enotna zaporna kazen višja od vsake posamezne kazni, vendar ne sme doseči seštevka posameznih kazni in preseči 20 let zapora, čeprav je zakon v določenih členih določal tudi 30-letno kazen. Ker je trenutno najbolj zloglasni zločinec že imel na grbi devetletno kazen zaradi posilstva, ropa menjalnice, poskusa ropa v restavraciji in zažiga policijskih avtomobilov, so mu k njej lahko prišteli le še 11 let zapora, kljub temu da je bil zaradi spolnega izživljanja nad avtoštoparko obsojen na 18 let zapora. Ker je v času prestajanja kazni storil še več manjših kaznivih dejanj, mu je bila kazen zanje že všteta v 20-letno kazen, in tako je devetega marca postal prost.

Nazaj v zapor

Za kaznivo dejanje nevarne vožnje, ki ga je zagrešil pretekli konec tedna, mu grozi do tri leta zapora, za kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja uradni osebi pa je maksimalna zagrožena kazen dve leti zapora.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste