Prostitucija

Do strank pred igralnico, seksat pa v hotele

kp
27. 3. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Naš vir razkriva, kako je prostitucija okupirala Novo Gorico.

Profimedia
Prostitutke so v Novi Gorici prisotne že dobro desetletje.

Najstarejša obrt na Goriškem tako cveti, ker k temu pripomorejo Italijani in igralnice. Kako se odvija vse skupaj, pojasnjuje Novogoričan.

Najprej nam pove, da domačini in številni drugi še vedno mislijo, da je ženske za seks najlažje najti za štirimi stenami nočnih klubov v Novi Gorici, vendar to, vsaj glede na obdobje zadnjih nekaj let, ne drži povsem, pojasni. Našteje še nekaj dejstev, za katera pravi, da bodo marsikoga presenetila.

»Prva stvar, ki vsakega, ki mu to povem, šokira, je število žensk, ki so se v zadnjih nekaj letih prodajale na Goriškem. Po mojem vedenju jih vsako leto tu operira vsaj 30 do 40, če ne še kaj več, kar je ogromno. Večinoma so to tujke, ki nekaj časa delajo tu, nato pa odidejo na delo drugam. Večinoma živijo v Novi Gorici, nekatere pa v italijanski Gorici,« pojasni.

Taksisti so zahtevali plačilo

Naš vir pravi, da je taksist za posredovanje računal. Če je moškega pripeljal oziroma ga povezal s prostitutko, mu je ta morala plačati nekaj deset evrov.

Okrnjen ugled

Svoje stranke, kot razlaga nadalje, tako kot včasih tudi danes novačijo pred tremi večjimi goriškimi igralnicami. »Kolikor vem, se tako vodstva omenjenih igralnic kot preostali tam zaposleni dobro zavedajo, kaj se dogaja. Vem tudi, da nekatere goste, predvsem domačine, to dogajanje precej moti, saj je prostitucija velikokrat povezana s kriminalom, pa tudi ugled kraja je zaradi tega okrnjen. Kdo si pa želi sloveti po kurbah?« se sprašuje.

Ni skrivnost, da je pred nekaj leti vodstvo igralnice Hit, menda tudi novogoriška policija, prejelo anonimno pismo, v katerem pisec opozarja na to, kako je, kar zadeva prostitucijo, živahno v Hitovi igralnici Perla. Anonimni avtor je v pismu takrat opozoril, da naj bi se v Perlini kavarni in pred vhodom v igralnico konec tedna ponoči zbralo tudi do dvajset prostitutk, ki so gostom kazinoja ponujale spolne storitve.

Hotel je bordel

Če so si moški zaželeli seksa, so jih odpeljale ali v Perlin hotel, Hotel Sabotin v Solkanu, ali hotel Lipa v Šempetru, je trdil avtor anonimnega pisma. Ta je takrat zapisal še, da si želi, da bi pristojni kaj ukrenili zoper »akterje te nečedne druščine«, saj si vsi želijo za bivanje prijetnejšo in varnejšo Novo Gorico.

Da so bile navedbe v pismu resnične, nam potrdi tudi naš sogovornik, ki dobro pozna tudi podrobnosti o tem, kako so posli potekali. »Precej novogoriških taksistov in tudi hotelskih receptorjev je bilo vpletenih v posredovanje. Ko si je kdo zaželel prostitutke, so ga preusmerili kar k taksistu; ti so točno vedeli, kje so punce. Seveda so možakarji za posredovanje zahtevali nekaj plačila, a načeloma so sodelovali,« razlaga.

kp
Nekatere Novogoričane moti, da se pred njihovimi domačimi vrati dogaja prostitucija.

So bile izkoriščene?

Pravi, da so ženske za spolno storitev računale od 100 do 200 evrov, tudi več; odvisno od tega, koliko časa je bila katera s stranko in kaj je morala z njo početi. »Slišal sem govoriti, da zaslužijo tudi po nekaj tisočakov na mesec. Tega, ali so bile v to početje prisiljene, koliko od prisluženega denarja so sploh obdržale, in drugih ozadij ne bi komentiral. S tem naj se ukvarja policija,« dodaja. Pravi tudi, da je sicer po nekaj aretacijah oseb, ki ta posel vodijo na tem koncu, deklet po Novi Gorici manj, a da prostitucija tu še zdaleč ni izkoreninjena.

Za konec izrazi še svoje mnenje o tem, zakaj je v Novi Gorici najstarejša obrt na svetu tako zelo prisotna. Pravi, da se tu vse to ne bi dogajalo, če ne bi bilo mesto tako blizu Italije, od koder prihajajo glavni odjemalci seksa. »Predvsem pa je jasno še nekaj: če tu ne bi bilo igralnic, bi bilo vse drugače,« meni ob zaključku našega pogovora.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste