Poročilo o delovanju 2016

Koliko milijonov s prispevki vložimo v RTV Slovenija?

G.G./STA
4. 3. 2017, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nadzorni svet RTV Slovenija je tudi državnemu zboru in vladi posredoval poročilo o delovanju v lanskem letu. Poglejmo si nekatere ugotovitve.

Primož Lavre
Odjemalci električne energije tudi financiramo delovanje RTV Slovenija.
Nadzorni svet je vodstvu zavoda izdal številna priporočila in predloge. Med drugim, naj v plan za letošnje leto vključi predloge možne pospešitve digitalizacije, urejanja avtorskih pravic in katalogizacije arhiva. Prav tako naj vodstvo naredi vse potrebno, da bodo s 1. januarjem letošnjega leta uveljavljeni normativi za vrednotenje dela na ustvarjalnih delovnih mestih RTV.

Poslovanje Radiotelevizije Slovenija (RTV Slovenija) je nadzorni svet spremljal na podlagi trimesečnih poročil o poslovanju. Po računovodskih izkazih je zavod v prvem trimesečju lanskega leta izkazoval presežek prihodkov nad odhodki v višini 560.000 evrov. Glede realizacije zaposlitev pogodbenih sodelavcev za nedoločen čas na podlagi pravnomočnih sodnih odločb in odpovedi iz poslovnega razloga je zavod v prvem trimesečju zaposlil 234 pogodbenih sodelavcev. Na 31. marca je bilo v zavodu redno zaposlenih 2.160 delavcev.

Ob polletju lani je zavod izkazoval presežek prihodkov nad odhodki v višini 182.000 evrov, kar je bilo bolje v primerjavi s poslovnim načrtom. Celotni prihodki so znašali okoli 60,5 milijona evrov. Prihodki od RTV prispevka so bili realizirani skladno z načrtom in so znašali nekaj nad 46 milijonov evrov. Nižji od planiranih so bili prihodki od oglaševanja, realizirani so bili v višini nekaj manj kot 6,9 milijona evrov. Celotni odhodki so znašali nekaj manj kot 60,3 milijona evrov.

Stroški dela redno zaposlenih so bili ob polletju lani za 125.000 evrov nižji v primerjavi s poslovnim načrtom in so brez dodatnih finančnih sredstev v tem obdobju dosegli nekaj manj kot 30,8 milijona evrov. Stroški zunanjih sodelavcev so bili realizirani v višini dobrih pet milijonov evrov in so bili nižji v primerjavi z načrtom.

Do vključno 30. junija lani je delovno razmerje zaradi izredne odpovedi prenehalo 36 osebam v zavodu, ki so jim bile izplačane odpravnine iz poslovnih razlogov v skupni višini 560.000 evrov. Na 30. junija lani je bilo v javnem zavodu redno zaposlenih 2.145 delavcev.

Prihodki od RTV prispevka so bili realizirani skladno s planom in so znašali okoli 69,8 milijona evrov, medtem ko so bili prihodki od oglaševanja realizirani v višini nekaj manj kot 9,4 milijona evrov in so zaostajali za načrtovanimi za 13 odstotkov. Nadzorni svet je, kot navaja v poročilu, opozoril na pomembnost realnega načrtovanja, učinkovitost in koordinacijo trženja oglasnega prostora ter ustrezno promocijo programov.

Poročilo še navaja, da je v prvih devetih mesecih lani RTV Slovenija pozvala k prijavi sprejemnikov preko 21.226 odjemalcev električne energije, zato se je nadaljeval trend zmerne rasti števila aktivnih zavezancev za plačilo RTV prispevka. Konec septembra lani je bilo 622.351 zavezancev.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste