Kuhanje ji ni bilo položeno v zibelko, a je blestela v vsem, česar se je lotila. Govori pet jezikov, do 18. leta je bila v jugoslovanski smučarski reprezentanci, ima diplomo iz mednarodnih in diplomatskih študij.
Lani je ameriški Netflix o njej celo posnel dokumentarec.
Ko je Ana Roš še kot študentka spoznala moža Valterja Kramarja, je z njim prevzela restavracijo njegovih staršev v Soški dolini. V kuhinjo Hiše Franko se je podala brez kulinarične izobrazbe, brez izkušenj z vodenjem restavracije in brez želje, da bi se odpovedala svojim ambicioznim kariernim načrtom, so zapisali pri The World's 50 Best Restaurants.
Hiši Franko je priborila mednarodno pozornost, čeprav v Sloveniji ni Michelinovih zvezdic, kulinarični uspehi naših sosed – še posebej Italije in Avstrije – pa krepko prekašajo naše, sebi pa mesto med svetovno kuharsko smetano, saj jo je omenjena revija razglasila za najboljšo kuharico v letu 2017.
Nagrado ji bodo podelili 5. aprila na prireditvi v Melbournu.