IZPRIJEN DUHOVNIK

"Pohotni župnik se mi je zagnusil"

pk
11. 9. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nemalokrat smo priča izpovedim, v katerih igrajo glavno vlogo duhovniki. Očita se jim neprimerne izjave, poglede, dotike, včasih celo kaj več. Kaj se dogaja v cerkvenih krogih?

Profimedia
Vaški duhovnik je od nje želel vedeti, če je spolno aktivna.

Kar nekaj zapisov, ki krožijo po svetovnem spletu, se nanaša na neprimerne prigode med duhovniki in njihovimi farani. Nedavno se je na internetu o svoji izkušnji razpisala Kraševka Martina, ki ji nikakor ni bilo všeč, da jo je vaški duhovnik večkrat po nedeljski maši povabil k sebi na pogovor, v katerem jo je po njenem mnenju neprimerno ogovarjal in izpraševal.

Ali že seksaš?

»Ne vem, lahko da sem slabo razumela njegove besede, ampak ob njih se nisem počutila prijetno. Že večkrat mi je omenil, naj pazim, s kom bom delila svoje lepo telo. Tudi o tem, ali sem spolno aktivna, me je spraševal. Zanimalo ga je tudi, ali se lahko o tem izpovem,« je zapisala in dodala, da je bilo videti, kot da je željan poslušanja intimnih zgodb iz njenega življenja.

»Kaj takega si duhovnik ne bi smel privoščiti. Če se punca želi o čem izpovedati, se bo v spovednici. Prostovoljno. Da jo pa župnik izziva, da razpravlja o tako osebnem delu svojega življenja, je pa malo izprijeno. Če bi človek imel kaj v glavi, bi izjemno previdno rokoval z besedami, ki jih je izbiral v tem pogovoru. Vsi župniki bi morali biti občutljivi ob takih temah, ker zadeva lahko hitro izpade zelo čudno,« se glasi eden od komentarjev na Martinino izpoved, ki ga podpisuje Gregor.

Pridiga mladenki

Mnogi, ki so se še pridružili debati na to temo, so pripomnili, da poznajo še bolj bizarne zgodbe v zvezi z duhovniki; od tega, da imajo ti ljubice, ki jih sploh ne skrivajo, tudi otroke, za katere se javno ve, kdo je njihov oče, do dajanja nespodobnih povabil ali opazk. »Ker smo verna družina, smo tudi med tednom otroci redno odhajali k maši. Po njej nam je otrokom župnik rad še malo pridigal, češ, da bo povedal kakšno vzgojno.Včasih je bila na sporedu tudi lekcija na štiri oči, ki sem jo doživela tudi sama,« se je debati na to temo pridružila tudi Klara, ki je bila ob neprijetni izkušnji stara 16 let.

»Komentiral je mojo razvitost in da bi zaradi tega lahko prevzela nekaj nalog v župnijskem uradu, kot je čiščenje in okraševanje cerkve. Dodal je, da bi me rad gledal, ko to počnem. In pri vsem tem je bil njegov pogled vse preveč čuden; pohoten in poželjiv, kar me je navdalo z gnusom.«

Ko je zgodba obrnjena

Gregor v nadaljevanju doda, da se mu zdi, da gre mnogo duhovnikov še dlje. »Verjamem, da se dogajajo tudi dotiki ali celo še kaj več; različne govorice krožijo po vaseh. Včasih je spolni akt med faranom in božjim odposlancem prostovoljen, včasih pa pride do zlorabe, in dokler slednjih žrtve ne bodo prijavljale pristojnim organom, bo cerkev nosila madež. Tisti, ki ste kaj takega doživeli, naj vas tega ne bo sram zaupati policiji,« zapisuje.

Na drugi strani pa v spletni debati na to temo opozarjate, da je zgodba lahko tudi obratna; da so žrtve duhovniki sami. »Videl sem tudi že ženske, ki se dobesedno ponujajo župnikom. V cerkev prihajajo neprimerno – izzivalno oblečene, z njimi zahtevajo individualne pogovore, ob njih se neprimerno se obnašajo in duhovnike spravljajo v težak položaj; tudi take poznam,« pravi še eden od pridruženih v klepetu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste