NAPADENA MINISTRICA

Naščuvani Gantar?

Matej Klarič
10. 9. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Čeprav je koalicija soglasno stopila v bran ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, je tudi ta teden poslanec koalicijskega Desusa Tomaž Gantar izrekel kritike na njen račun. Kakšni pa so dejanski razlogi za napade na ministrico?

bobo
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc s predlogi sprememb močno posega v interese raznoraznih lobijev, zato postaja vse bolj moteč element.

Koalicijski partnerji so po torkovem sestanku izrekli podporo delu ministrice za zdravje, čeprav o interpelaciji, na kateri se bo zagovarjala, še niso govorili. Izpostavili pa so velika pričakovanja, ki jih imajo do nje, predvsem pri pripravi prepotrebnih sprememb.

Kritični Gantar

Kljub temu je javno eden od največjih kritikov njenega dela poslanec koalicijskega Desusa Tomaž Gantar, ki je bil v dveh vladah skoraj dve leti tudi minister za zdravje. Kot nam je povedal v pogovoru, je kritičen, ker ministrica ne deluje na področju ključnih zadev in nima vsebinskih rešitev, čeprav veliko obljublja. Pri tem izpostavlja predvsem problem financiranja zdravstva, ki je po njegovem srž vseh težav. Izpostavlja tudi ureditev problematike čakalnih vrst, ki so se, kot pravi, zadnji dve leti povečale za 30 odstotkov, za kar bi potrebovali 120 milijonov evrov dodatnega denarja. Na ministrstvu pojasnjujejo, da je povečanje čakalnih dob posledica sistema, kjer se morajo po novem vse čakalne vrste beležiti, zato te navidezno rastejo. Poleg tega so v čakalnih vrstah tudi ljudje, ki so posege že opravili drugje. Z elektronskim sistemom pa želijo to spremeniti v prihodnje.

Gantar pravi, da ministrica ne ponuja nujno potrebnih vsebinskih sprememb. 

Sam odstopil zaradi nemoči

Toda pri tem velja spomniti, da je minister Gantar s funkcije odstopil po 22 mesecih. V tem času pa tudi sam ni izpeljal nobene bistvene reforme. Kot je razložil ob odstopu, novembra 2013, tudi zaradi korupcije in gradbenih lobijev. Kot pa je povedal včeraj, je imel težave tudi v koaliciji, kjer je bila na eni strani ekstremno liberalna Virantova stranka, na drugi strani pa SD, ki je zagovarjala veljavni sistem, in med njima nikakor ni našel srednje poti; pravi. da bi tudi sam dočakal interpelacijo, če ne bi odstopil. Prav za časa njegovega ministrovanja, v obdobju varčevanj, so imele na primer zdravstvene zavarovalnice visoke dobičke. V času krize in nižjih stroškov delovanja bolnišnic pa je zasebnim zavarovalnicam dopustil tudi, da so dvignile premije za skupnih 18 milijonov evrov. Podražitev dopolnilnega zavarovanja, sredstva so romala v zasebne žepe, je tako moral plačati vsak zavarovanec. Gantar pravi, da je iskal kompromis med javnim in zasebnim. Pri ministrici za zdravje pogreša prav to, saj meni, da so njeni predlogi nerealni, obstoječe stanje pa bo še naprej koristilo raznoraznim lobijem.

Zaradi vprašanja koncesij se je moralo posloviti že nekaj ministrov. Prav zakon, ki jih obravnava, pa bo kmalu romal v sprejem. 

Ozadje Gantarjevega odstopa

Eden od razlogov za Gantarjev odstop se skrival tudi v tem, da je tisti čas ministrstvo za zdravje pripravilo novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bi urejal tudi pomembno področje podeljevanja koncesij v zdravstvu. Takrat je bil s pripravljenim predlogom nezadovoljen predsednik zdravniškega sindikata Fides, Konrad Kuštrin, ki pa je na čelu sindikata že več kot dve desetletji in tako tudi sam še kako odgovoren za stanje v zdravstvenem sistemu. Pri tem je Gantar, po poklicu zdravnik urolog, naletel na nasprotovanje svojih stanovskih kolegov.

bobo
Med bolj odgovorne krivce za stanje v slovenskem zdravstvu lahko štejemo tudi Konrada Kuštrina, ki velja za enega najbolj neizprosnih vodij sindikatov pri nas.

Zavrnil ponujeno funkcijo

Gantarju so na ministrstvu za zdravje ponudili tudi funkcijo v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Ministrice njegov odhod iz poslanskih vrst, zaradi njegovih kritik na njeno delo, tudi ne bi prav pretirano motil. Kot nam je povedal Gantar, je bil pripravljen oditi na mesto, ki bi bilo primerno njegovim referencam, čeprav ideja za odhod na to mesto ni bila njegova. V preteklosti je bil namreč direktor bolnišnice in župan občine Piran. In tam naj bi želel položaj na ravni veleposlaniškega, kar pa ni bilo mogoče, saj je v isti organizaciji na tem mestu že zaposlen nekdo drug, več kot ena oseba pa ne more opravljati te funkcije. Ko je glede omenjene funkcije prišel na pogovore na ministrstvo, mu je bilo zato ponujeno nižje mesto sekundanta, česar sam ni želel sprejeti, saj položaj ni bil na ravni dogovorjenega. Kot pove, je bila plača sicer na nivoju sedanje, toda vsebinsko mu delovno mesto ni bilo dovolj zanimivo. Verjetno se tudi v tem skriva razlog za njegovo nezadovoljstvo nad delom ministrice. 

Zakon o lekarniški dejavnosti kot test

Gantar je tudi predsednik odbora za zdravje v državnem zboru. V odboru pa so ministrstvu naložili pripravo zakona o lekarniški dejavnosti. Ta zakon je nato ministrstvo za zdravje dejansko pripravilo in vložilo v proceduro. Zakon je šel tudi v celoti skozi vlado. A takrat naj bi po naših informacijah zavladala panika med lobiji, ki imajo od neurejenega stanja velike finančne koristi, saj niso pričakovali takšne enotnosti in podpore zakonu. Gantar pravi, da mora za komentar na vsebino zakona še počakati. Pri tem je sicer treba omeniti, da je tudi vodja koalicijskega usklajevanja na tem področju in verjetno nekatere podrobnosti zakona pozna že zdaj. Sam je, ko je bil minister, tudi že imel pripravljen zakon, toda zaradi monopola Jankovićevih lekarn ni šel skozi. Ko so videli, da bo novi zakon šel skozi proceduro, je med lekarniškimi lobiji završalo. Gre namreč za prvi pomembnejši zdravstveni zakon, ki je v 24 letih prestal sito in šel v neokrnjeni obliki skozi vlado.

Bobo
Ko je premier Cerar vzel ministrico v bran, je zavladala panika med različnimi lobiji, saj so videli, da tokrat z reformami mislijo zares.

Koncesije vir odhodov ministrov

Prav zdaj pa se obeta vložitev novih zakonov, ki bi lobijem dodatno spodrezali krila. Dodatna panika je namreč zavladala po nastopu predsednika vlade Mira Cerarja, ki je po dogodkih v Izoli v Odmevih vzel ministrico v bran. Za vložitev je namreč pripravljen tudi zakon o zdravstveni dejavnosti, ki je bil, kot rečeno, eden od razlogov za Gantarjev odstop. Pred njim pa je zaradi istega zakona odstopil minister Miklavčič. Razlogi, da je ta zakon tako pomemben, se sicer skrivajo v koncesijah. Prav tu imajo namreč zdravniki in zdravniške organizacije svoje interese. Neurejeno stanje na tem področju pa jim najbolj ustreza. Do zdaj so na primer lahko zdravniške organizacije koncesije podeljevale naprej na tiste, ki jim niso bile namenjene. Prav tako se lahko kot v nekakšnem kastnem sistemu dedujejo naprej. Po novem zakonu bi bilo to onemogočeno; čeprav so sprva želeli 15-letno omejitev podeljene koncesije, so na koncu sprejeli kompromis, da bi bile podeljene bolj transparentno, na javnem razpisu, za čas delovne dobe zdravnika. 

Izkoristili dogodke v Izoli

Ministrica je na ta položaj prišla iz pokoja in tako ni toliko obremenjena z vplivom različnih lobijev. Nestrinjanje pri nekaterih lobijih gre tako razumeti kot način za njeno odstranitev, za kar so jim prav prišli celo tragični dogodki v Izoli. Tam so, namesto da bi vse organizacije stopile skupaj in obsodile napad zapitega psihopata, izkoristile situacijo za obtožbe na ministričin račun in vložitev interpelacije zaradi čakalnih vrst, čeprav je ministrstvo prav pred nekaj meseci predstavilo projekt skrajševanja čakalnih vrst.

7 zakonov je trenutno v pripravi na ministrstvu za zdravje. Med njimi zakon o lekarniški dejavnosti, zakon o tobačnih izdelkih, o zdravstveni dejavnosti, o pacientovih pravicah, o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, kakovosti in varnosti v zdravstvu ter vodenju in upravljanju javnih zavodov.

Interpelacija prvi preizkus

V prihodnjih mesecih, ko bo ministrstvo vložilo še preostale pomembne zakone, se bo torej izkazalo, ali poslanci podpirajo njene spremembe za izboljšanje in ohranitev javnega zdravstva ali pa bodo sledili interesom bogatih in močnih lobijev, ki že vrsto let paralizirajo zdravstvo, zaradi svojih dobičkov tudi s kupljenimi spornimi študijami. Privatizacija zdravstva ali pa ohranjanje obstoječega statusa bi jim namreč bila še kako v interesu, manj pa v interesu bolnikov, katerih denarnice niso ravno globoke. Interpelacija zoper ministrico bo v boju za javno zdravstvo očitno samo prvi preizkus.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste