Primer Reberc

Zapravljivi veleposlanik pristal na psihiatriji

robert marin
7. 9. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so včeraj spet zaman pričakovali nekdanjega madridskega veleposlanika Petra Reberca ...

sta
Nekdanjega madridskega veleposlanika na sodišču v Ljubljani pričakujejo že od predlanske jeseni.

Čas neusmiljeno teče in pregovorno nič ne reče, obtožnica zoper zapravljivega nekdanjega diplomata pa postaja vse tanjša.

Kot smo že večkrat pisali, je bil za Petra Reberca v predmetni zadevi predobravnavni narok razpisan že oktobra predlani, na njem krivde ni priznal, potem pa so ga na sodišče vselej vabili zaman, saj vabil sploh ni prevzemal ali pa se je izgovarjal, da je bolan.

»Sprejet v bolnico Begunje, oddelek C1«

Lea Habjanič, ljubljanska okrožna sodnica:

»Še vedno čakam, da začnemo z zagovorom obdolženca ...«

Tako je tudi včeraj sodnica Lea Habjanič naznanila, da je nekaj minut pred začetkom obravnave dobila sporočilo Reberčevega zagovornika Milana Krstića; v sporočilu je odvetnik Krstić prosil sodišče za preklic in preložitev naroka, ker da je ravno izvedel, da je bil njegov klient »sprejet v bolnico Begunje, oddelek C1«. Kaj več o Reberčevih težavah pa odvetnik Krstić ni vedel povedati, tako da so vpleteni sklenili, da se ponovno srečajo 13. septembra. Iz spletne strani psihiatrične bolnišnice Begunje sicer izhaja, da je omenjeni oddelek C1 namenjen urgentnemu psihiatričnemu zdravljenju in intenzivni zdravstveni negi.

Namišljeni bolnik?

Če pa bo obdolženi do prihodnjič še vedno v Begunjah, ga bodo sodni izvedenci psihiatrije spet vzeli pod drobnogled in dopolnili mnenje o tem, ali je sploh sposoben spremljati sojenje. Po vseh doslej izdelanih mnenjih in njihovih dopolnitvah je nekdanji veleposlanik po naših informacijah povsem sposoben sodelovanja na glavni obravnavi.

Reberc je sicer v več sodnih postopkih. Na novogoriškem okrožnem sodišču mu na primer za zaprtimi vrati sodijo zaradi domnevnega spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, ter domnevnega prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, na katerem so prikazane mladoletne osebe.

Nekoliko »shirana« obtožnica

Zaradi zastaranja so iz obtožnice »leteli« sicer najmilejši očitki nevestnega dela v službi, za kar je zagrožena kazen do enega leta zapora.

V kazenskem postopku pred ljubljanskim okrožnim sodiščem pa so tožilci Rebercu očitali šest kaznivih dejanj, in sicer tri kazniva dejanja neupravičene uporabe tujega premoženja, ponarejanje listin, nevestno delo v službi in zlorabo uradnega položaja, zdaj pa so zaradi zastaranja iz obtožnice »leteli« sicer najmilejši očitki nevestnega dela v službi, za kar je zagrožena kazen do enega leta zapora.

Pod obtožbo tako ni več razvpitega puščavskega skakača, ki ga je Reberc iz bog ve katerega razloga nabavil za potrebe veleposlaništva, pod obtožbo ni več za več tisoč evrov knjig, jedilnega pribora, gospodinjskih pripomočkov in orodja.  

Slovenijo tožil z denarjem ministrstva

A nekdanji veleposlanik bo sodnici Habjaničevi vseeno moral pojasniti domnevno nezakonito zapravljanje davkoplačevalskega denarja za polnjenje rezervoarjev službenih vozil (okrog 1400 evrov), letalske vozovnice za štiričlansko družino oziroma polet iz Madrida v Ljubljano in nazaj (okrog 3500 evrov) ter plačevanje sodne takse ob vložitvi tožbe zoper Slovenijo (okrog 1300 evrov). Pa še kaj. Nadaljevanje kmalu.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste