Za en evro na uro

Sužnji v slovenskih hotelih

Luka Tetičkovič
14. 8. 2016, 07.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sindikat Mladi Plus je sporočil, da je v sodelovanje z Inšpektoratom RS za delo izvedel obsežno akcijo v slovenskih hotelih. Inšpektorat še ni izdal poročila, neuradno pa smo izvedeli, da je fakulteta Turistica Univerze na Primorskem iz Novega sada uvažala praktikante, ki so v obupnih razmerah opravljali pomožna dela.

STA
1 evro na uro so zaslužili srbski študentje, ki so v Slovenijo prišli opravljat prakso, so pa oddelali tudi do 300 ur mesečno v pomožnih delih.

En evro naj bi znašalo njihovo plačilo, delali pa naj bi med 200 in 300 ur na mesec. Praktikante naj bi najemale vse večje hotelske verige v Sloveniji – Istrabenz turizem, Sava hoteli in Hoteli Bernardin. Zadnji naj bi celo preuredili svoje bivalne enote in v njih nastanili uvoženo delovno silo. Stanje nastanitev naj bi bilo dvomljivega slovesa. V vseh hotelskih verigah zanikajo tako sodelovanje s fakulteto Turistica kot zlorabo uvoženih študentov.

Praktikante uvažala fakulteta Turistica

Neuradno smo izvedeli, da naj bi bila vezni člen primorska fakulteta Turistica, ki da je »uvažala« praktikante iz novosadskih šol. »Nekatere srbske šole so svoje študente napotile v Slovenijo, kjer so ti opravljali delovno prakso v slovenskih gostinskih in turističnih obratih, ki pa se je izkazala za nekaj povsem drugega,« je na tiskovni konferenci pojasnila Tea Jarc iz sindikata Mladi Plus.

»Študenti so v realnosti opravljali najosnovnejša pomožna dela, brez vsakih omejitev glede časa in počitka, za plačilo 1 evro na uro, zagotovljeno pa so imeli zgolj prenočišče,« trdijo v sindikatu. V obdobju med 18. in 29. julijem je na pobudo sindikata inšpektorat za delo opravil obsežno akcijo nadzora nad izvajanjem delovno-pravne zakonodaje in predpisov na področju varnosti in zdravja pri delu v dejavnosti gostinstva.

Nejasno pravno razmerje

Največ kršitev je ugotovljeno na področju usposabljanja delavcev za varno delo in glede plačila ter delovnega časa. Prav tako so inšpektorji pri vrsti primerov odkrili elemente delovnega razmerja, ki na podlagi zakonodaje zahtevajo zaposlitev za polni delovni čas. V delnem poročilu pa je bilo zapisano, da je vsaj en delodajalec za ta namen uporabil tuje študente na praksi. Temu je že bila izdana prepovedna odločba.

V sindikatu opozarjajo, da ne nasprotujejo tujim študentom, ki pridejo v Slovenijo pridobivat izkušnje pred zaključkom študija, vendar jim želijo pri tem zagotoviti enake delovne razmere, kot veljajo za slovenske državljane. Tuji praktikanti so bili najeti prek dvopartitnih in tripartitnih pogodb, določila katerih so bila po njihovih besedah sporna in kršitev delovno-pravne zakonodaje.

Plače v gostinstvu najnižje

»Mladi se zaradi specifike dela in delovnega časa v gostinstvu ne odločajo več za to panogo. Povprečna plača v gostinstvu je po podatkih Statističnega urada RS konstantno najnižja glede na ostale panoge,« ugotavljajo v sindikatu. »'Nevidna roka trga' ne deluje in kadrovski primanjkljaj ne vpliva na povečanje cene dela. Dela tako opravljajo tudi delavci iz drugih držav.«

Vpleteni zanikajo, inšpektorat še pripravlja poročilo

Informacije smo preverjali na fakulteti Turistica, kjer pa je telefon zvonil v prazno. Iz hotelov Bernardin so nam medtem sporočili, da prek Turistice niso najemali praktikantov, ki bi prihajali iz novosadske šole.

Delovni inšpektorat pa nam je sporočil, da poročilo še ni zaključeno. »Postopki v okviru usmerjene akcije nadzora v gostinstvu praviloma še niso zaključeni, zato več informacij o tem za zdaj še nimamo na voljo.«

Estrada

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!