Črna kronika

Predrzne najstniške žeparke

uk
13. 8. 2016, 19.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Turistični vodiči so fotografirali skupino mladih deklet, ki se vtihotapljajo med njihove turiste in jih nato okradejo. Fotografijo so objavili na facebooku.

Facebook
Žeparke so izjemno spretne in znajo oceniti, katera žrtev je najbolj primerna za krajo.

Turističnim vodičem v Zagrebu je prekipelo, razlog pa je skupina najstniških tatic, ki neusmiljeno žeparijo po ulicah Zagreba. »Prav neverjetno je,« je povedal Vedran Anelić, eden od mnogih turističnih vodičev po Zagrebu. »Preoblačijo se v turiste, s seboj nosijo zemljevide mesta, fotoaparate, klobuke in tako naprej. Svoje žrtve nato oropajo v gneči na stopniščih in ozkih prehodih. Kradejo jim stvari iz torbic. Še posebej se spravljajo na turiste iz Azije, saj je znano, da nosijo denar s seboj. Policija jih sicer ulovi, a so že naslednji dan znova na ulicah.«

Turistični vodiči zdaj sami opozarjajo svoje goste na nevarnost, ki preži na njihove denarnice. »Žalostno je, da nenehno videvamo iste obraze med žeparkami,« je povedal Vedran in dodal, da je med njimi tudi nekaj tujk, ki so najverjetneje prišle iz Romunije in Bolgarije. »Z nekaterimi vodiči smo začeli sodelovati in naganjati mlade žeparke, ampak se zmeraj vrnejo,« je še dejal.

Ne bojijo se nikogar 

Facebook
Žeparji pogosto delujejo v skupinah, eden odvrne pozornost, drugi pa izmakne denarnico ali druge vredne stvari.

Vedran je povedal, da mu je ena od tatic, ko ji je dejal, da jo bo zadržal do prihoda policije, zabrusila v obraz, da ji policija tako ali tako ne more nič. Eni od prodajalk, ki je dekle opazila, kako čaka na svoje žrtve, in ji zagrozila, da bo poklicala policijo, je dekle po spominkih streslo sladoled in se ji samo smejalo. »Kraje se dogajajo vsak dan. Nedolgo nazaj so oropale špansko turistko, ki je molila v katedrali pred grobom blaženega Alojzija Stepinca,« je še povedal Vedran.

Nad nevzdržnimi razmerami v Zagrebu se pritožujejo tudi drugi turistični vodniki. Seveda ni treba posebej poudarjati, da tatice izjemno slabo vplivajo ne le na posel, ampak tudi na ugled zagrebškega turizma. Da bi opozorili na ta problem, so turistični vodiči dekleta fotografirali, med fotografiranjem so jim dekleta pokazala sredinski prst, in fotografije objavili na družbenem omrežju Facebook. Razlog za objavo je bilo opozorilo svojim kolegom na tatice. Ena od turističnih vodnic je dejala, da je policija praktično nemočna. Ker gre v glavnem za mladoletnice, jih ne morejo pridržati za dlje časa, tako ali tako pa jih ne morejo obtožiti, če jih ne ujamejo pri delu, kar pa je izjemno težko. Poskusili so celo s policisti v civilu, a so bili neuspešni.

Facebook

Strah in trepet 

Tarča žepark pa ni le Zagreb, temveč tudi Plitviška jezera, iste obraze so vodiči zasledili tudi v Mostarju. Po podatkih hrvaške policije je bilo lani oropanih 227 turistov. V 95 odstotkih je šlo za kraje iz žepov. V prvih mesecih tega leta pa je bilo tako okradenih že 80 turistov. Mestni svet je sicer sporočil, da to ni tako velika številka glede na to, da je v tem obdobju Zagreb obiskalo več kot milijon turistov, a so v isti sapi dodali, da gre vseeno za težavo, ki jo bo treba v najkrajšem času rešiti. »Pred dvajsetimi leti je imela zagrebška policija posebno enoto, ki se je ukvarjala z žeparji, in je zelo dobro opravljala svoje delo. Morda bi jo bilo treba ponovno uvesti,« je dejal Vedran.

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!